Växjö stift

Musikgudstjänst till minne av biskoparna Lindegård och Hellström

Dela

Den 29 december är det 25 år sedan biskoparna Sven Lindegård och Jan Arvid Hellström gick bort. Växjö stift minns dem med en musikgudstjänst i Växjö domkyrka.

Tid: den 29 december kl 17.00

Plats: Växjö domkyrka 

Vid musikgudstjänsten kommer biskop Fredrik Modéus att hålla i en aftonbön. Biskop emeritus Jan-Olof Johansson kommer att hålla minnestal. Chorus Linnea medverkar under organist Linda Anderssons ledning. Musikern Ingmar Nordström kommer också att medverka. En dikt av Jan Arvid Hellström och en text av Sven Lindegård kommer att läsas upp.

– Vi vill att musikgudstjänsten ska vara en ljus och varm stund, där vi minns de båda biskoparna och allt vad de har betytt för Växjö stift, säger domkyrkokaplan Jens Linder, som kommer att inleda gudstjänsten.

De båda biskoparna omkom strax efter midnatt den 29 december 1994 i en trafikolycka i vinterväglag på väg från Kalmar till Växjö. I bilen befann sig även en redaktör på Smålandsposten, Bo J Petersson, som även han förolyckades. Föraren i det andra fordonet blev svårt skadad, men överlevde.

Sven Lindegård var biskop i Växjö stift från 1973 fram till pensionen 1991. Han var född 1924 i Norrköping och prästvigdes för Linköpings stift 1948. Innan han blev biskop var han kyrkoherde i Kävlinge och kontraktsprost i Rönneberga kontrakt. Han var även domprost i Härnösands stift. Han blev teologie doktor och docent i Lund 1957. Han utnämndes även till e.o hovpredikant. Sven Lindegård var även ordförande i Svenska Jerusalemsföreningen 1984-1994 och blev ledamot av Nordstjärneorden 1972.

Jan Arvid Hellström var biskop i Växjö stift 1991-1994. Han var född 1941 på Öckerö och prästvigdes för Göteborgs stift 1964. Innan han blev biskop var han kyrkoadjunkt och stiftsadjunkt i Göteborg, samt pedagogisk konsulent och förlagsredaktör hos SKS och Verbum. Han blev teologie doktor och docent i Lund 1971 och professor i Uppsala 1984 i kyrko- och samfundsvetenskap. Han var även författare och poet och skrev ett stort antal romaner samt flera psalmer.

Välkomna att bevaka!

För mer information
Jens Linder, domkyrkokaplan
0470-70 49 10jens.linder@svenskakyrkan.se

Bilder

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I helgen vigs fyra till tjänst i Växjö stift10.6.2020 10:35:46 CESTPressmeddelande

Till helgen firas präst- och diakonvigning i Växjö domkyrka, då fyra kandidater vigs till tjänst. Som så mycket annat kommer också vigningarna att påverkas av pandemin. Istället för en gemensam vigningsdag kommer kandidaterna att vigas två och två, under lördagen och söndagen. Med folkhälsomyndighetens gällande restriktioner kommer vigningarna att behöva bli mindre välbesökta än vanligt. - Det är en oerhört stor glädje att få ta emot dessa fyra till tjänst i Växjö stift, säger biskop Fredrik Modéus.

Vårdarens bön30.4.2020 09:33:09 CESTPressmeddelande

I den rådande samhällskrisen behövs bönen mer än någonsin. Olika undersökningar visar att många människor i Sverige ber. I själva verket är det fler som ber än som säger sig ha en tro. Det visar att behovet av bön är djupt förankrat i oss människor. Tillsammans med min fru som arbetar i vården har jag som biskop skrivit ”Vårdarens bön” för alla de som arbetar hårt och med risk för egen hälsa på sjukhus runt om i landet.

Vårdarens bön27.4.2020 08:39:03 CESTNyheter

Olika undersökningar visar att många människor i Sverige ber. I själva verket är det fler som ber än som säger sig ha en tro. Det visar att behovet av bön är djupt förankrat i oss människor. I den rådande samhällskrisen behövs bönen mer än någonsin. Tillsammans med min fru, som arbetar i vården, har jag som biskop skrivit ”Vårdarens bön” för alla de som arbetar hårt och med risk för egen hälsa på sjukhus runt om i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum