Röda korset

Nordkorea: Exceptionellt väder förvärrar redan utsatt situation

Dela

Än en gång förvärras läget i Nordkorea, en av världens mest kroniska humanitära kriser. Just nu drabbar tyfon efter tyfon detta land vars befolkning redan prövas av matosäkerhet och begränsad rörlighet i kampen mot covid-19.

Nordkoreas Röda Kors förbereder en av sina hjälpinsatser 2019. Foto: SRK.
Nordkoreas Röda Kors förbereder en av sina hjälpinsatser 2019. Foto: SRK.

Mer än 1 000 hus har förstörts i provinsen Kangwon efter tyfonen Maysak drog in över landet förra veckan. Därtill har jordbruksmark och officiella byggnader svämmats över. Enligt statlig media har ett dussintals människor rapporterats döda. På måndagen drabbades Nordkorea av ytterligare en tyfon som väntas leda till översvämningar och omfattande skador i kustprovinserna Södra och Norra Hamgyong.

‒ Det är exceptionellt att Nordkorea drabbas av tre så pass starka tyfoner på endast tre veckor. Ännu är tyfonsäsongen bara i sin början. Nu gäller det att myndigheterna sätter in insatser som begränsar skadorna och även förebygger inför kommande tyfoner, säger Margareta Wahlström, ordförande i Svenska Röda Korset, och som flera gånger besökt Nordkorea.

‒ Enkla insatser som evakuering kan göra stor skillnad. Det räddar människoliv och egendom kan säkras genom att flyttas. Nordkoreas Röda Kors finns på plats för att stödja det arbetet och har lång erfarenhet av katastrofinsatser.

Samtidigt finns det anledning att vara oroad över situationen i landet, konstaterar hon.

‒ Redan är drygt 10 miljoner människor i behov av humanitär hjälp för att klara sig. År 2018 var matproduktionen den längsta på ett årtionde och dessvärre har man inte återhämtat sig än. Värst är situationen för barn under fem år, gravida och ammande kvinnor, äldre, kroniskt sjuka och människor med funktionsvariationer.

Inverkan av väderrelaterade katastrofer som tyfoner, torka och översvämningar hänger nära samman med Nordkoreas förmåga att mot alla odds bedriva jordbruk i detta bergiga land. Den tidiga skörden av ris, majs och sojabönor ligger normalt i september som nu plötsligt ser tyfon efter tyfon svepa in.

Ytterligare en faktor som komplicerar läget är utbrottet av covid-19 i grannlandet Kina. Detta ledde till införandet av omfattande säkerhetsåtgärder såsom begränsad rörlighet för människor och gods medan resor och fiske i kustområdena avstannade. Även tillgång till utsäde i våras uppskattades minska vilket i sin tur påverkade den allmänna matproduktionen.

‒ Färre varor finns att tillgå och även de allmänna matransonerna har minskat. Barn, äldre och de med funktionsvariationer får 250-300 gram ris eller majs per person per dag. Tidigare var motsvarande ration 280-330g medan jordbrukare erhöll 600 gram per dag.

‒ Brist på tillräckliga portioner av näringsrik mat har omfattande och långvariga konsekvenser. Utbredd undernäring hotar en hel generation barn. Även tillgången på dricksvatten är knapp och vattenburna sjukdomar ökar.

FAKTA
Röda Korset har varit på plats i Nordkorea sedan 1995. Arbetet bedrivs av Nordkoreas Röda Kors som är den ledande humanitära organisationen och en av få med tillträde till byar och landsbygd. Organisationen har 110 000 volontärer och finns över hela landet. Särskilda team har utbildats för katastrofinsatser på nationell och provinsiell nivå.

Svenska Röda Korset stödjer både katastrofhantering och ger långsiktigt bistånd. Förra året besökte också en delegation från Nordkoreas Röda Kors Sverige för att förbättra sina kunskaper om jordbruk.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nordkoreas Röda Kors förbereder en av sina hjälpinsatser 2019. Foto: SRK.
Nordkoreas Röda Kors förbereder en av sina hjälpinsatser 2019. Foto: SRK.
Ladda ned bild
Ordförande Margareta Wahlström på ett av sina besök i katastrofdrabbade Nordkorea. Foto: SRK
Ordförande Margareta Wahlström på ett av sina besök i katastrofdrabbade Nordkorea. Foto: SRK
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation och finns i 192 länder. Vi kämpar för att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Rätten till skydd får stå tillbaka när EU fokuserar på återvändande28.9.2020 08:56:08 CESTPressmeddelande

I onsdags presenterade Ylva Johansson EU-kommissionens förslag till en migrations- och asylpakt. Ylva Johansson betonade under pressträffen att EU ska erbjuda skydd till människor som behöver det, vilket är välkommet. Tyvärr motsäger förslagen retoriken - rätten att söka skydd och möjligheten för migranter och flyktingar att tillgodose sina grundläggande mänskliga rättigheter ges litet utrymme i pakten.

Röda Korset: Kommentar på migrationskommitténs betänkande 15.9.2020 15:32:11 CESTPressmeddelande

Idag tog justitieminister Morgan Johansson emot betänkandet från den parlamentariska migrationspolitiska kommittén. Betänkandet lämnar förslag på ett antal områden, bland annat föreslår man att nuvarande längd på tidsbegränsade tillstånd permanentas och att permanenta uppehållstillstånd endast ska kunna ges om den sökande uppfyller vissa krav, vilket är helt nytt i Sverige. Betänkandet föreslår också att en humanitär skyddsgrund införs och att försörjningskraven för familjeåterförening blir kvar.

En majoritet av svenskarna är fortsatt positiva till en medmänsklig migrationspolitik  9.9.2020 07:30:00 CESTPressmeddelande

En majoritet av svenskarna är fortfarande för att barn och föräldrar som splittrats på flykt ska kunna återförenas i Sverige, att svårt sjuka barn och vuxna ska ha möjlighet att stanna och att barn som vistats länge i Sverige och lärt sig språket ska kunna stanna här. Det visar en ny opinionsundersökning från Novus gjord på uppdrag av Svenska Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska kyrkan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum