NY RAPPORT: Rivstart för omställningsstudiestödet

– Detta bekräftar den viktiga roll högskolor och universitet spelar för det livslånga lärandet. Det skickar en tydlig signal inte bara till högskolorna, utan också till staten som finansiär, att utbud och tillgänglighet av akademisk utbildning för yrkesverksamma successivt bör öka, säger Ulrika Lindstrand förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer har gått igenom de första 1 000 ansökningarna för det nya omställningsstudiestödet, som ger yrkesverksamma en möjlighet att studera mitt i livet för att bredda sin kompetens och bli mer attraktiva på arbetsmarknaden. Av de som sökte till högskolan var 68 procent 40 år eller äldre, vilket kan jämföras med en andel på 17 procent för ordinarie sökande till högskolan. Av de som hade beviljats omställningsstudiestöd var andelen hela 83 procent.
Andelen som sökt omställningsstudiestöd för studier i yrkeshögskolan var 40 procent. Det är en dubbelt så hög andel som för sökande av ordinarie studiemedel. Nära 60 procent av dem som sökt respektive beviljats omställningsstudiestöd för studier inom yrkeshögskolan valde en inriktning inom teknik och data. Motsvarande andel i gruppen som sökt ordinarie studiemedel var knappt hälften så stor – 26 procent.
Totalt utgör andelen kvinnor som beviljats omställningsstudiestöd omkring 60 procent. Bland dem som beviljats stöd för högskolestudier var andelen kvinnor så hög som 68 procent. För ansökningar till yrkeshögskolan var andelen kvinnor och män nästan densamma.
Sammanfattning av några resultat i rapporten:
- Hälften av de som ansökte till omställningsstudiestödet hade valt en högskoleutbildning. Andelen var densamma för de som hittills hade beviljats stöd.
- Av de som sökte till högskolan var 68 procent 40 år eller äldre. Av de
som hade beviljats stöd var andelen hela 83 procent. - Av de som beviljats omställningsstudiestöd var andelen män ca 40 procent och andelen kvinnor ca 60 procent. Vad avser studier i yrkeshögskolan var andelen kvinnor och män nära nog densamma – 52 respektive 48 procent. Bland dem som beviljats stöd för högskolestudier var andelen kvinnor däremot så hög som 68 procent
- Nära 60 procent av de som sökt respektive beviljats omställningsstudiestöd för studier inom yrkeshögskolan hade valt en inriktning inom teknik och data.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder


Dokument
Länkar
- ”Lärosätena måste få en ny uppgift – att kompetensutveckla yrkesverksamma” - läs Ulrika Lindstrands debattartikel via Sverigesingenjorer.se (30/6)
- Läs mer om den nya rapporten om omställningsstudiestödet - på Sverigesingenjorer.se
- Läs mer om omställningsstudiestödet - på Sverigesingenjorer.se
- Tusentals ingenjörer knackar på högskolans dörr - ta del av rapporten fr juni 2022 via Sverigesingenjorer.se
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Deltid blir heltid för allt fler kvinnor29.5.2023 07:49:28 CEST | Pressmeddelande
Deltidsarbetet bland kvinnor har minskat snabbt i takt med distansarbetets utbredning. Det visar en ny analys av Sveriges Ingenjörer med statistik från SCB:s arbetskraftsundersökningar och förbundets egen medlemsstatistik. På bara två år har cirka 2 000 ingenjörskvinnor övergått till heltidsarbete.
Högt anseende för Sveriges Ingenjörer bland allmänheten26.5.2023 12:52:22 CEST | Pressmeddelande
För tredje året i rad tillhör Sveriges Ingenjörer de svenska organisationer som allmänheten anser har högt anseende. I Kantar Publics Anseendeindex 2023 har förbundet dessutom bäst resultat bland fack- och arbetsgivarorganisationer.
Så är löneläget för ingenjörer som jobbar inom life science25.5.2023 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
Medellönen för ingenjörer som jobbar inom den privata life science-branschen ligger på 60 500 kronor för civilingenjörer och 55 600 kronor för högskoleingenjörer. Det visar Sveriges Ingenjörers senaste lönestatistik.
Så är löneläget för ingenjörer som jobbar inom energibranschen25.5.2023 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
Medellönen för ingenjörer som jobbar inom energibranschen ligger på 58 200 kronor för civilingenjörer och 51 500 kronor för högskoleingenjörer. Det visar Sveriges Ingenjörers senaste lönestatistik.
Så är löneläget för ingenjörer som jobbar för IT/tech-bolag25.5.2023 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
Medellönen för ingenjörer som jobbar inom techbolag ligger på 64 900 kronor för civilingenjörer och 56 500 kronor för högskoleingenjörer. För ingenjörer som är konsulter inom samma bransch är motsvarande löner 55 100 kronor respektive 49 900 kronor. Det visar Sveriges Ingenjörers senaste lönestatistik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum