Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Ny statistik om entreprenörskapets bidrag till svensk ekonomi

Dela

Genom en nyutvecklad metod har Tillväxtanalys analyserat hur nya företag bidrar till Sveriges tillväxt över tid.

Erik Engberg, analytiker vid Tillväxtanalys.
Erik Engberg, analytiker vid Tillväxtanalys.

– Drivkraften i det här projektet har varit att utveckla en metod för att analysera entreprenörskap och dess effekter. Vi har testat metoden genom att följa nystartade företags utveckling under tio år, 2007–2017, säger Erik Engberg, analytiker vid Tillväxtanalys.

Erik framhåller att statistiken i rapporten bör tolkas med försiktighet eftersom den tillämpar nya metoder, men att den ger ett antal intressanta insikter om nyföretagandet.

– Ett av de tydligaste resultaten är att majoriteten av de nystartade företagen inte växer nämnvärt. Den lilla andel företag som ändå gör det står för en mycket stor del av de nystartade företagens jobbskapande. En procent av de nya företagen stod för 74 procent av tillväxten. Detta bekräftar resultat från internationell forskning.

Vilka är då dessa växande företag?

– Vi identifierar 68 företag som växte särskilt mycket på lång sikt. Företagen växte med i genomsnitt 1 000 procent över tio år och sysselsatte i genomsnitt 136 personer efter tio år. Handel och bemanning sticker ut som två branscher med många snabbväxande nya företag under den period vi studerar, säger Erik Engberg.

Enligt Erik genererade de nystartade företagen relativt få jobb inom tillverkningssektorn. Något som enligt honom återspeglar trenden med en minskad andel tillverkning i svensk ekonomi.

Kontakter

Bilder

Erik Engberg, analytiker vid Tillväxtanalys.
Erik Engberg, analytiker vid Tillväxtanalys.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sonja Daltung har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum