Ny studie: Affärsänglar – bra för att växa snabbt – men inte för överlevnad
– Vi har för första gången, i en studie om affärsänglar, använt registerdata för ett helt land. Och det är inte bara metoden utan även vissa resultat som skiljer sig från tidigare forskningsstudier, säger Magnus Lodefalk, forskare i nationalekonomi vid Örebro universitet och forskningsinstitutet Ratio.
Små företag har svårt att få ekonomiskt stöd från banker och är inte stora nog för riskkapitalister. Affärsänglar är ett sätt för små företag att få kapital men också nätverk, erfarenhet från branschen och kunskap.
– Ska man skala upp sitt företag behövs finansiering. Våra resultat visar att företag, som får hjälp av affärsänglar, får en högre tillväxt både när det gäller anställda och försäljning, säger Fredrik Andersson, forskare i nationalekonomi och medförfattare till studien.
Tre år senare
– Däremot när vi tittar på företagens utveckling över tid, tre år senare, kan vi inte se att företag som fått stöd av affärsänglar överlever i högre utsträckning än företag utan detta stöd.
Det krävs mer forskning för att ta reda på vilka insatser som fungerar och förstå effekterna. Forskarna har lagt grunden för detta men metoden behöver utvecklas med mer data och fler länder.
– Om staten vill främja små företag och ta fram policys som gynnar dem – då måste vi veta vad som verkligen fungerar, säger Magnus Lodefalk.
Den nya studien skiljer sig från tidigare forskning som har visat att företag som fått stöd av affärsänglar lättare överlever sina första år. Men tidigare studier har samlat in information via nätverk med affärsänglar i stället för från mer heltäckande registerdata.
Många frågor kvar
– Därför går det inte att veta om företagen i tidigare studier är representativa för företag som fått hjälp av affärsänglar i och med urvalet, som vare sig är heltäckande eller slumpmässigt.
Det finns många frågor kvar att utforska. Det handlar till exempel om hur affärsänglarnas engagemang påverkar företagens uppbyggnad av kompetens och de anställdas löner.
– Med bättre data skulle man också kunna undersöka hur olika typer av affärsänglar påverkar småföretagen. Men man kan redan nu använda vår metod för att titta på hur olika typer av småföretag påverkas. Det är ju möjligt att vissa småföretag drar större nytta av affärsänglarna än andra, avslutar Magnus Lodefalk.
Läs Lodefalks och Anderssons studie, "Business angels and firm performance: First evidence from population data", här.
Text: Linda Harradine
Nyckelord
Kontakter
Johanna GrönbäckKommunikationschef
Presskontakt
Bilder
Länkar
Om
Näringslivets forskningsinstitut
Ratio är ett fristående forskningsinstitut som forskar om företagandet villkor. Institutet är tvärvetenskapligt och samlar forskare från alltifrån nationalekonomin och företagsekonomin till sociologin och statsvetenskapen. Forskningen kan sorteras in i tre breda områden: arbetsmarknad, klimat och miljö, samt konkurrenskraft.
Följ Ratio
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ratio
Ny rapport: Föråldrat plansystem boven bakom bostadsbrist och segregation18.11.2024 13:16:26 CET | Pressmeddelande
Sveriges plansystem har under decennier förhindrat byggandet av småhus och förvärrat sociala problem i både tätorter och glesbygd. Det skriver Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, i den nya rapporten Den planlösa planeringen, utgiven vid forskningsinstitutet Ratio.
Ny rapport: Organiserad kriminalitet hotar konkurrenskraft och företagande17.10.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
I den nya Ratio-rapporten ”Från det nordiska guldet till det svenska tillståndet” kartlägger nationalekonomen Anna Thoursie den organiserade kriminalitetens allvarliga påverkan på företag och företagande i Sverige. Rapporten ger en överblick hur kriminella företag underminerar sund konkurrens och presenterar förslag på åtgärder för att motverka utvecklingen.
Ny studie: Så påverkar AI-kompetens din lön8.8.2024 15:28:01 CEST | Pressmeddelande
Forskning tyder på en lönepremie för nyanställda inom jobb som kräver AI-kompetens. Men en bredare lönekonkurrens uteblir.
Forskare: Orealistiska språkkrav inom äldreomsorgen30.5.2024 15:24:52 CEST | Pressmeddelande
Det behöver skapas flera enkla jobb inom vård och omsorg, där lägre spårkkrav kan tolereras. Det skriver Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Ratio och Stockholms universitet, och Philip Rehnberg, masterstudent i demografi och uppsatsstudent vid Ratio i en debattartikel i Dagens samhälle. Samtidigt som språkkraven inom äldreomsorgen skärps nationellt, visar författarna i den nya rapporten, "Alla ska snabbt lära sig svenska", att många nyanlända inte har förutsättningarna att nå de politiskt fastställda kraven.
Ny rapport från Ratio: Begränsa rätten till sympatiåtgärder och inför ett proportionalitetskrav22.5.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
I en ny Ratio-rapport utforskar nationalekonomen och statsvetaren Nils Karlson förekomsten av sympatiåtgärder på den svenska arbetsmarknaden och dess konsekvenser för företag, arbetstagare och samhället i stort. Rapporten föreslår att rätten till sympatiåtgärder begränsas och att ett proportionalitetskrav införs.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum