Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Ny studie bekräftar de "hållbara" företagens gräddfil

Dela

Höga ESG-värderingar sänder positiva signaler till investerare. Detta trots att värderingarna säger ytterst lite om den faktiska effekten av bolagens hållbarhetsarbete.

Eva Alfredsson, analytiker på Tillväxtanalys
Eva Alfredsson, analytiker på Tillväxtanalys

– Den rika floran av aktörer som genomför ESG-värderingar använder olika metoder för att vikta ramverkets indikatorer. Indikatorerna handlar i hög utsträckning om huruvida företaget har en policy för olika hållbarhetsrelaterade faktorer och följer vissa riktlinjer snarare än om hur stor miljöbelastningen från företagets produktion är. Värderingarna säger därför ganska lite om hur effektfullt bolagens hållbarhetsarbete är och hur väl de hanterar sina hållbarhetsrelaterade risker.

Det säger Eva Alfredsson, analytiker på Tillväxtanalys. Hon är projektledare för en studie om hur ESG-presterarna börsfallet under inledningen av pandemin. Rapporten släpps vid ett seminarium den 27 september.

– Tillsammans med rapportens huvudförfattare, professor Hans Lööf, bjuder vi in till en diskussion om hållbarhetsvärderingarnas möjligheter och utmaningar när det kommer till att styra det finansiella kapitalet i en riktning som leder till en reell grön omställning av näringslivet.

På seminariet medverkar även Sasja Beslik, Head of Sustainable Finance Development at Bank J. Safra Sarasin Ltd, Åsa Knudsen Sterte, Senior Advisor at SEB, Climate & Sustainable Finance och Peter Lundkvist, Senior Strategist and Head of Corporate Governance, AP3.

Välkommen att ansluta dig till seminariet den 27/9, kl. 14-15:30

Fakta: Finanssektorn använder sig av så kallade ESG-värderingar för att värdera företagens risker utifrån kriterier som rör miljö (Environmental), socialt ansvar (Social) och styrning (Governance). Tillväxtanalys studie bygger på data som består av månatliga ESG-värderingar genomförda av Sustainalytics och dagliga aktiekurser i form av riskjusterad avkastning.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Eva Alfredsson, analytiker på Tillväxtanalys
Eva Alfredsson, analytiker på Tillväxtanalys
Ladda ned bild

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum