ArenagruppenArenagruppen

Rapport: The Make or Break Decade for Climate Action – en rapport om hur vi lyckas med investeringarna som krävs för klimatomställningen

Dela
Arena Idé lanserar en rapport om vilka klimatinvesteringar regeringen behöver satsa på för att vi ska lyckas nå ett klimatneutralt Sverige till 2045.

Om 22 år ska Sverige vara klimatneutralt. Men hittills har utsläppen bara minskat med en tredjedel sedan 1990. Det innebär att vi fram till 2045 måste minska utsläppen med mer än dubbelt så mycket mot vad vi har lyckats med de senaste 30 åren. Nu lanserar Arena Idé rapporten The Make or Break Decade for Climate Action som identifierar vilka huvudområden regeringen bör prioritera i sin klimathandlingsplan för att lyckas med de investeringar som krävs för klimatomställningen.

– 2020-talet kan med rätta kallas ”the make or break decade”. För att Sverige ska klara klimatmålen och kunna fortsätta vara en konkurrenskraftig ekonomi behövs statliga investeringar. I rapporten har jag identifierat fyra huvudområden för att klara omställningen: en ny ekonomisk politik, påskyndad elektrifiering, statlig styrning och ökad kolinlagring, som regeringen bör inkludera i klimathandlingsplanen i höst, säger rapportförfattare Annie Ross.

Ett paradigmskifte har skett i omvärlden det senaste decenniet, till en integrerad syn på hållbarhet där ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet hör ihop. Det paradigmskiftet måste även genomsyra den svenska klimatpolitiken.

– Regeringen måste förstå att det är bråttom om vi ska klara klimatmålen. Än så länge har man gjort kraftiga nedskärningar i miljöbudgeten, och skalat bort tidigare satsningar. Bland det första man gjorde var att stoppa höghastighetstågen och i stället skattesubventionera fossila bränslen. I hela världen växlas nu arbetet upp för att locka klimatinvesteringar. För Sveriges del riskerar det att bli ett ”lost decade” om regeringen inte ändrar kurs i klimatpolitiken, säger Elinor Odeberg, chefsekonom Arena Idé.

Mer om rapporten

The Make or Break Decade for Climate Action – en rapport om hur vi lyckas med investeringarna som krävs för klimatomställningen ger en praktisk introduktion till de hållbara klimatinvesteringar Sverige skulle behöva göra för att nå klimatmålen, på vilka sätt de bäst kan finansieras, samt policyrekommendationer för att skapa förutsättningarna för investeringarna att komma på plats. Rapporten har identifierat fyra avgörande huvudområden som regeringen bör ta i beaktning till klimathandlingsplanen:

1. En ekonomisk politik som möjliggör fler klimatinvesteringar
2. Snabba på elektrifieringen
3. Stärkt statlig styrning mot klimatmålen
4. Ökad kolinlagring

Rapporten är skriven av samhällsvetaren Annie Ross, specialiserad inom utvecklingsekonomi.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Arenagruppen
Arenagruppen
Barnhusgatan 4
111 23 Stockholm

http://arenagruppen.se
Arenagruppen verkar för oberoende och progressiv opinionsbildning.
I Arenagruppen ingår tankesmedjan Arena Idé, Arena skolinformation, kommunikationsbyrån Arena Opinion, webbtidningen Dagens Arena, samt bokförlagen Atlas och Premiss.

Följ Arenagruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen

Uppvidinge och Jokkmokk – här är kommunerna med störst och minst inkomstskillnader mellan kvinnor och män8.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Män har högre inkomst än kvinnor i hela Sverige, men skillnaderna varierar kraftigt mellan olika kommuner. Detta visar en ny sammanställning av tankesmedjan Arena Idé, som rankat alla Sveriges kommuner utifrån inkomstskillnader baserat på kön. Uppvidinge kommun i Kronobergs län är den kommun i Sverige där skillnaden är störst i inkomst mellan kvinnor och män. I Jokkmokk i Norrbotten är skillnaderna minst.

Ny rapport kartlägger rätten till sympatiåtgärder15.2.2024 10:00:50 CET | Pressmeddelande

I samband med IF Metalls strejk mot Tesla har röster höjts om att rätten till sympatiåtgärder måste inskränkas. De som kräver detta hänvisar ofta till de nordiska länderna, utan att konkretisera vad som egentligen gäller där. Därför har tankesmedjan Arena Idé gått igenom regelverket kring sympatiåtgärder i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland. I rapporten “Sympatiåtgärder – en jämförande analys av reglerna i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland” som släpps idag gör rapportförfattaren Erik Grahn, doktorand i arbetsrätt vid Uppsala universitet och tidigare jurist vid LO-TCO rättsskydd, dessutom en juridisk bedömning av huruvida tre typer av sympatiåtgärder som förekommit under Tesla-strejken skulle vara tillåtna i dessa länder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye