Region Uppsala

Region Uppsala begär inaktivering av krislägesavtalet

Dela
Region Uppsala begär nu att det krislägesavtal som har tillämpats vid Akademiska sjukhuset sedan den 11 mars inaktiveras. Man bedömer att bemanningen fortsättningsvis kan säkras utan schemaläggning enligt krislägesavtalet.

- Medarbetarna har gjort stora insatser under de senaste 15 månaderna. De förtjänar tid till återhämtning och tid med nära och kära och mer normala arbetstider. Därför är det viktigt att inte behålla avtalet längre än absolut nödvändigt, säger regionstyrelsens ordförande Emilie Orring (M).

På grund av den höga smittspridningen och belastningen på sjukvården har krislägesavtalet tillämpats på Akademiska sjukhuset två gånger under pandemin. Sedan den 11 mars i år har 303 medarbetare arbetat enligt avtalet, inom intensiv- och intermediärvården. Nu går Akademiska sjukhuset ur avtalet, samtidigt som Region Uppsala skickar en begäran till SKR och Sobonas styrelser som formellt beslutar om att avtalet ska inaktiveras.

Akademiska sjukhusets bedömning är att man kan säkra bemanningen under sommarmånaderna utan den speciella schemaläggningen som krislägesavtalet möjliggör.

- Under våren har 130 sjuksköterskor, 121 undersköterskor och 52 läkare anvisats arbete på krislägesavtalet i olika perioder. Det var en nödvändig lösning för att klara bemanningen inom intensiv- och intermediärvården, men det är tufft för våra medarbetare. Vi har hela tiden haft som ambition att inaktivera avtalet så fort som möjligt, säger Anna Wadenhov, HR-direktör på Akademiska sjukhuset.

Anna Wadenhov betonar att aktivering av krislägesavtal inte är något som görs lättvindigt. Det sker efter att man uttömt alla andra möjligheter. Ytterst handlar det om att säkra att sjukhuset har tillräckligt många vårdplatser öppna för att möjliggöra att absolut nödvändig vård kan utföras.

- Då belastningen med anledning av covid-19 reducerats har arbete enligt krislägesavtalet successivt avvecklats under perioden 21 maj – 3 juni. Vår bedömning nu är att vi klarar att lösa bemanning under sommarmånaderna. Vi ser att smittspridningen och behovet av sjukhusvård går ned totalt sett, förklarar Anna Wadenhov.

Emilie Orring betonar att även om Region Uppsala avaktiverar krislägesavtalet pågår pandemin fortfarande.

- Nu är det viktigt att alla länsbor följer de råd och restriktioner som ligger kvar, för att undvika att belastningen på vården ökar igen.

Fakta: Krislägesavtal

Avtalet aktiveras av Sveriges kommuner och regioner, SKR, efter begäran av arbetsgivare. Först måste arbetsgivaren själv ha försökt lösa situationen.

Avtalet innebär att ordinarie kollektivavtal eller enskilda överenskommelser inte längre gäller. De ersätts i stället med villkoren i krislägesavtalet, som innebär längre arbetstid och högre lön.

Den ordinarie arbetstiden inom krislägesavtalet är 48 timmar per vecka. Arbetstiden kan variera mellan veckorna, så länge den totala arbetstiden under fyra veckor är maximalt 192 timmar.

Förutom ordinarie månadslön eller timlön utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Det innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme. Vid så kallad särskild nödfallsövertid höjs krisersättningen till 150 procent av lönen per timme.

Nyckelord

Kontakter

Regionstyrelsens ordförande Emilie Orring (M), tel 076-785 41 72
Anna Wadenhov, HR-direktör på Akademiska sjukhuset, tel: 076-496 39 74, e-post: anna.wadenhov@akademiska.se

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 26 april26.4.2024 11:32:08 CEST | Pressmeddelande

Plan för utveckling av kollektivtrafiken i Uppsala stad skickas på remiss Hur ska kollektivtrafiken i Uppsala stad utvecklas fram till år 2050? Region Uppsala har nu tagit fram en plan för detta. I planen pekas ut tre huvudsakliga inriktningar för kollektivtrafiken i Uppsala, att kollektivtrafiken ska vara attraktiv och effektiv, bidra till ökad social hållbarhet och bidra till hållbar stadsutveckling i Uppsala. Principerna för att trafikplaneringen är att Region Uppsala ska sträva efter att skapa ett enkelt och lättförståeligt linjenät, säkerställa samordning med stadsutveckling samt utreda möjligheten till en mer flerkärnig linjenätstruktur där flera knutpunkter kan avlasta Uppsala C och hårt belastade gator centralt i Uppsala. I planen föreslås att kollektivtrafiksystemet ska bestå i huvudsak av fyra delar: stads- och regionbusstrafik, kapacitetsstark kollektivtrafik och tågtrafik. Det kan också bli aktuellt att införa anropsstyrd trafik med förarlösa fordon på sikt. Nu ska planen s

Uppsnabbat från regionfullmäktige den 24 april24.4.2024 17:31:06 CEST | Pressmeddelande

Region Uppsala bildar holdingbolag I september 2023 beslutade regionfullmäktige att Region Uppsala skulle bilda ett holdingbolag med en underkoncern. Förslaget är att AB Uppsalabuss placeras som holdingbolag och att det namnges Region Uppsala Holding AB. Vid sitt möte godkände nu regionfullmäktige bolagsordning och ägardirektiv för Region Uppsala Holding AB. De godkände även ett aktieöverlåtelseavtal där Region Uppsala Holding AB förvärvar samtliga aktier i Gamla Uppsala buss AB och Upplands Lokaltrafik AB från Region Uppsala. Syftet bakom dessa beslut, där även tidigare inaktiva bolag försvinner, är att uppnå en mer effektiv och tydlig ägarstruktur, minska administrativt arbete och uppnå vissa skattetekniska fördelar. Ny förbundsordning för kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg Vid sitt möte godkände regionfullmäktige en ny förbundsordning för kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg, samt en ny fördelningsmodell för kommunalförbundets finansiering (som gäller från och med 2025). Svens

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 23 april23.4.2024 15:56:09 CEST | Pressmeddelande

Politisk styrgrupp inrättas för Kompletterande sjukhusbyggnader Regionstyrelsen beslutade i december 2022 att en förstudie för kompletterande sjukhusbyggnader ska genomföras. Syftet med förstudien är att ta fram underlag för beslut som säkerställer Region Uppsalas framtida lokalbehov. Det handlar om både bassjukvård för Uppsala läns invånare och specialiserad och högspecialiserad vård för patienter inom och utom länsgränserna. Förstudien ska beakta det pågående omställningsarbetet inom Region Uppsala (Effektiv och nära vård), med nya arbetssätt och en ökande digitalisering av vården. Även frågor kring den nationella högspecialiserade vården (NHV) ska in i förstudien, då Region Uppsala ingår i sjukvårdsregionen Mellansverige och hela sjukvårdsregionens tillgång till högspecialiserad vård måste beaktas. Vid dagens möte beslöt regionstyrelsen att inrätta en politisk styrgrupp för att leda arbetet med projektet Kompletterande sjukhusbyggnader. Den politiska styrgruppen är parlamentariskt t

Region Uppsala inleder Kraftsamling för sjukvården23.4.2024 15:54:56 CEST | Pressmeddelande

Vid sitt möte beslutade regionstyrelsen att omedelbart initiera utvecklingsprojektet Fokus vårdskifte. Projektet ska ta fram konkreta förslag och reformer för att möta de tuffa utmaningarna inom Region Uppsalas vårdförvaltningar – och nå en ekonomi i balans. Projektet ska samordnas med det pågående projektet Helhetsgreppet, som tar sikte på kompetensbristen, under benämningen Kraftsamling för sjukvården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye