Regionpersonal tvingas utbilda sig på fritiden
Det är inte bara hög arbetsbelastning och låga löner som drabbar regionernas medarbetare. De erbjuds dessutom alldeles för lite, eller ingen alls, kompetensutveckling. Det här riskerar drabba patienterna i slutänden.
Var fjärde Naturvetarmedlem som arbetar i en region har inte fått någon kompetensutveckling alls det senaste året. Många tvingas ägna fritiden åt att vidareutbilda sig.
– Det är en orimlig situation, säger Petra Malm, samhällspolitisk chef på Naturvetarna.
I hälso- och sjukvården arbetar omkring 15 000 naturvetare. En stor grupp är biomedicinska analytiker, som analyserar de prover som tas för att läkare ska kunna ställa rätt diagnos och har en viktig roll för att vården ska kunna utreda, upptäcka och behandla sjukdomar.
Utvecklingen går snabbt, och legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal måste hela tiden vara uppdaterade om nya forskningsrön, behandlingsmetoder, teknisk utrustning och läkemedel.
Ingen kompetensutveckling senaste året
Men få medarbetare i hälso- och sjukvården får den kompetensutveckling som de har rätt till och behöver för att kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett bra sätt.
Naturvetarnas medlemmar som arbetar i en region fick i genomsnitt 18 timmars kompetensutveckling det senaste året, mindre än 30 minuter i veckan. Men biomedicinska analytiker fick inte ens det. Och många anställda med centrala uppgifter inom hälso- och sjukvården uppger att de inte får någon kompetensutveckling alls.
Ändå står frågan inte högt på den politiska agendan. I Naturvetarnas enkät inför valet svarade endast Kristdemokraterna och Liberalerna att man vill införa obligatorisk fortbildning av legitimerad vårdpersonal.
Personalen vill utveckla sig
En genomsnittlig medarbetare lägger en till två timmar i månaden på kompetensutveckling. Merparten önskar tre till fem timmars kompetensutveckling i månaden, eller en vecka till om året.
Den 1 oktober lanserades ett nytt studiestöd för yrkesverksamma som vill bredda sin kompetens för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden, som en del av nya LAS. Intresset har varit rekordstort.
– Det är en bra möjlighet, men det kan inte ersätta den kontinuerliga kompetensutvecklingen. Alla vinner på att möjligheterna till fortbildning förbättras, säger Petra Malm.
Kompetensutveckling för olika hälso- och sjukvårdsyrken:
Läkare 5,3 dagar (extern fortbildning 2019)
Sjukhusfysiker 4,3 dagar (intern och extern fortbildning 2022)
Dietister 2,4 dagar (intern och extern fortbildning 2022)
Biomedicinska analytiker i offentlig sektor 1,3 dagar (intern och extern fortbildning 2022)
Nyckelord
Kontakter
Petra MalmChef Marknad & Samhällspolitisk påverkan
Tel:073-366 24 10petra.malm@naturvetarna.seOm
Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.
Vi har drygt 34 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.
Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Stark löneutveckling för biomedicinska analytiker24.1.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Det går bra för svensk life science. Lönerna för naturvetare i branschen höjdes med 4,9 procent under 2022, jämfört med cirka 2,6 procent på arbetsmarknaden som helhet. Men ännu bättre gick det för biomedicinska analytiker i regionerna, vars löner ökade med i snitt hela 5,7 procent förra året. Det visar ny lönestatistik från fackförbundet Naturvetarna.
Frida Lawenius går in som tf förbundsdirektör på Naturvetarna16.1.2023 16:54:01 CET | Pressmeddelande
Frida Lawenius tillträder idag som tillförordnad förbundsdirektör för Naturvetarna. Uppdraget löper tills en ny förbundsdirektör rekryterats.
Guldläge på arbetsmarknaden för nyexade akademiker2.12.2022 06:50:14 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio naturvetare får jobb innan de avslutat sina studier. Och framtiden ser ljus ut. Miljövetare, skogsvetare och kemister tillhör de yrken som det kommer att behövas fler av för omställningen till ett hållbart samhälle.
Nästa jobb? Uppsala universitet, tack!14.11.2022 11:01:30 CET | Pressmeddelande
De som arbetar inom life science, miljö eller bioproduktion och bor i Region Uppsala är överens – Uppsala universitet är den mest attraktiva arbetsgivaren. Det visar fackförbundet Naturvetarnas stora undersökning Naturvetarbarometern, där drygt 6 000 personer rankat de hetaste arbetsgivarna i Sverige.
Lunds universitet hetaste arbetsgivaren i Skåne14.11.2022 10:10:08 CET | Pressmeddelande
De som arbetar inom life science, miljöområdet eller bioproduktion och bor i Region Skåne har sagt sitt – Lunds universitet är den mest attraktiva arbetsgivaren. Det visar fackförbundet Naturvetarnas nya enkätundersökning Naturvetarbarometern där drygt 6 000 personer rankat de hetaste arbetsgivarna i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum