Röda korset

Röda Korset får 24 miljoner kronor av Postkodlotteriet

Dela

Röda Korset får 24 miljoner kronor av Svenska Postkodlotteriet. Pengarna kommer att användas till hjälp före, under och efter katastrofer, men även för viktiga nationella insatser för att stärka beredskapen och arbetet med vård och skydd i Sverige.

Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset.
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset.

  – Vi vill rikta ett stort tack till Postkodlotteriet och alla lottköpare för det här viktiga bidraget. Tack vare årets utdelning kan Röda Korset fortsätta bygga beredskap i Sverige och möta humanitär utsatthet genom starka lokalföreningar och engagerade volontärer. Vi kommer också kunna öka våra internationella insatser och se till att fler människor får skydd, mat och medicin, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Röda Korset. 

Basstödet från Postkodlotteriet kommer delas upp mellan Svenska Röda Korsets nationella och internationella verksamhet. I Sverige kommer pengarna bland annat gå till att bistå människor som sökt skydd, och vars familjer splittrats i krig och konflikt eller under flykten.  

– Under 2022 kommer Svenska Röda Korset fortsätta mobilisera för att på bästa sätt svara upp mot de stora och ökande humanitära behov som vi ser runt om i världen, bland annat kopplat till krisen i Ukraina, men också andra sedan tidigare pågående kriser, och sannolikt även ett ökat antal klimatrelaterade katastrofer, säger Martin Ärnlöv.  

Svenska Postkodlotteriet har funnits i Sverige sedan 2005 och har sedan dess kunnat dela ut 13 miljarder kronor till det svenska civilsamhället. I år delar drygt 50 ideella organisationer på Postkodlotteriets vinstöverskott på 1 032 384 224 kronor.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset.
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Nomineringarna till Röda Korsets journalistpris 2022 är klara20.4.2022 07:55:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har tio bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2022.

Röda Korset skickar handbok i internationell humanitär rätt till alla riksdagsledamöter9.3.2022 11:00:00 CET | Pressmeddelande

Med anledning av konflikten i Ukraina skickar Röda Korset ut publikationen "Information om den humanitära rätten", som givits ut i samarbete med Totalförsvarets folkrättsråd. Utskicket går till samtliga av Sveriges 349 riksdagsledamöter. Den internationella humanitära rätten – krigets lagar – syftar till att förhindra och lindra mänskligt lidande i väpnade konflikter. Budskapet är tydligt: även krig har regler.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum