Röda korset

Röda Korset larmar: systemfel orsakar akut utsatthet

Dela

Idag larmar Svenska Röda Korset, tillsammans med Svenska kyrkan, Rädda Barnen, Sveriges stadsmissioner och Asylrättcentrum om ett allvarligt systemfel. Ett glapp har uppstått mellan Socialtjänstlagen och Lagen om mottagande av asylsökande med resultatet att ansvariga aktörer pekar på varandra. Samtidigt blir situationen alltmer akut för människorna som drabbas och många saknar idag mat för dagen och tak över huvudet.

- Det vi på Röda Korset, och många frivilligorganisationer med oss, möter är människor som hamnar i helt ohållbara situationer. Vi pratar dagligen med både volontärer och personal som inte vet var de ska hänvisa människor. De här glappen måste täppas igen, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Svenska Röda Korset.  

När Lagen om mottagande av asylsökande, LMA ändrades 2016, innebar det att vuxna som får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, förlorar sin rätt till ekonomiskt stöd för grundläggande behov från Migrationsverket. En grupp som särskilt påverkas just nu är afghaner som flytt till Sverige men fått avslag på sin asylansökan. Just nu utvisas ingen till Afghanistan, eftersom det anses för farligt och för osäkert. Dessa personer finns alltså lagligen kvar i Sverige, men har ingen rätt att arbeta här och får heller inte andra möjligheter till försörjning.  För många innebär det att de i praktiken saknar tak över huvudet och mat för dagen.   

- Inte minst under pandemin har vi sett hur flera kommuner blir mer restriktiva och ger avslag även när det handlar om barnfamiljer i nöd. Utsatta människor hamnar i kläm i system som riskerar att bli godtyckliga. Det kan inte vara så att familjer inte vet ifall de har mat för dagen eller någonstans att sova nästa natt. Vi oroar oss såklart också för att dessa människor ska utnyttjas på olika sätt, säger Martin Ärnlöv.  

Svenska Röda Korset menar därför att regeringen behöver: 

  • Akut agera för att hantera den nu mycket svåra situationen för de som inte kan återvända till sina ursprungsländer såsom Afghanistan. Särskilt ur ett barnperspektiv krävs mat och tak över huvudet exempelvis genom riktat stöd till kommuner och civilsamhället.  
  • Skyndsamt lösa systemfelet och täppa igen glappet mellan socialtjänstslagstiftning och lagen om mottagande av asylsökande.  
  • Tillsätta en utredning utöver den översyn av socialtjänstlagstiftningen som redan genomförts för att även se över det ekonomiska biståndet.   
  • Säkerställa att tillämpningen av socialtjänstlagen blir mer enhetlig så att alla kommuners bedömningar gällande både försörjningsstöd och nödbistånd lever upp till kommunens yttersta ansvar för människors sociala trygghet 

  Röda Korsets debattartikeln i ämnet finns att läsa på Svenska Dagbladet Debatt 

Kontakter

Bilder

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset kräver omedelbara insatser för att förhindra fler döda vid Belarus gräns16.11.2021 15:40:52 CET | Pressmeddelande

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) manar till omedelbar nedtrappning av läget vid gränsen mellan Belarus och Polen, och kräver ökat tillträde för humanitära organisationer för att förhindra fler dödsfall. Minst tio migranter misstänks ha dött när temperaturen sjunkit till minusgrader längs den 100 mil långa gränsen mellan Belarus och grannländerna Polen, Litauen och Lettland.

Regeringen beviljar 2 miljoner kronor i stöd till Röda Korsets vaccinationsinsatser mot covid-1928.10.2021 12:30:00 CEST | Pressmeddelande

Under pandemin har Röda Korset haft corona-insatser i mer än 200 kommuner vilka gav stöd till någon som behövde hjälp vid över 400 000 tillfällen. Regeringen har nu fattat beslut om att bevilja Röda Korset två miljoner kronor för att genomföra vaccinationsinsatser mot covid-19. Röda Korset ska bland annat använda medlen för att arbeta för en ökad vaccinationstäckning i grupper och områden där färre hittills har vaccinerat sig mot covid-19.

Psykisk hälsa måste alltså tas på större allvar av alla samhällets aktörer10.10.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den 10 oktober infaller Världsdagen för psykisk hälsa. Nära en miljard människor lever med någon form av psykisk ohälsa. Coronapandemin har förvärrat många människors psykiska hälsotillstånd och har lett till ökat lidande runt om i världen. I synnerhet då tillgången till vård minskat under pandemin. Detta gäller inte minst för unga. Nu krävs brådskande åtgärder och ökade medel för insatser inom psykisk hälsa och psykosocialt stöd.

Röda Korset och Greta Thunberg lanserar kampanjen #ClimateChangedMe och slår larm: "Klimatkrisen är här, och vi måste agera nu."4.10.2021 11:12:46 CEST | Pressmeddelande

Idag lanserar Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) en global kampanj som visar klimatförändringarnas inverkan på människors liv över hela världen. Kampanjen #ClimateChangedMe – där även Greta Thunberg medverkar – släpps inför klimatmötet COP26 i Glasgow, och består av hundratals berättelser om hur klimatkrisen redan har enorm effekt på enskilda människors liv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum