Röda korset

Rödakorsvärdarna har stöttat patienter och anhöriga i 60 år

Dela

För 60 år sedan började Svenska Röda Korsets frivilliga att arbeta på Södersjukhuset i Stockholm. Idag finns det 1400 Rödakorsvärdar utspridda på över 60 sjukhus runt om i landet, från Luleå till Ystad. Deras uppgift är att stötta besökarna både i sjukhusens entréer, på akutmottagningar, avdelningar och vårdcentraler.

– Många som kommer hit som patienter är lite vilsna och då frågar jag om jag kan hjälpa till, säger Margaretha Bergström som är en av Rödakorsvärdarna på Södersjukhuset i Stockholm. Det är här som verksamheten startade för 60 år sedan. 

Året var 1959 när de första sjukhusvärdinnorna, som de då kallades, började arbeta ideellt Södersjukhuset i Stockholm. Verksamheten har sin grund i en motion i stadsfullmäktige i Stockholm stad. En ledarmot föreslog att det borde inrättas någon form av värdinneverksamhet innom öppenvården. Väntetiderna var då som nu väldigt långa och personalen hade inte tid att ta hand om varje patient och ge dem ett personligt bemötande.

Svenska Röda Korset erbjöd sig då att starta en verksamhet med frivilliga sjukhusvärdinnor som fick 12 timmars utbildning. Deras uppgift blev att hjälpa både patienter och anhöriga med att hitta rätt på sjukhuset, lyssna till dem och assistera med praktiska uppgifter.

Det visade sig vara enkelt att få frivilliga till den nya verksamheten och det lyckade försöket spred sig snabbt till andra sjukhus. Idag finns Rödakorsvärdar på drygt ett 60-tal orter runt om i landet, från Luleå till Ystad. De stöttar besökare i sjukhusens entréer, på akutmottagningar, avdelningar samt på vårdcentraler och sjukresebussar.

Margaretha Bergström är en av drygt 1 400 Rödakorsvärdar i landet. Hon har varit Rödakorsvärd i Södersjukhusets entré i 18 år. Hon finns där för besökarnas skull, visar vägen, hjälper till att ringa efter sjuktransport eller följer med besökaren till rätt avdelning. Margareta beskriver att den sociala biten och gemenskapen i gruppen är viktig, det är därför hon fortsätter arbeta ideellt år efter år. 

– Det är patienterna som betalar mig – med sin uppskattning. När man följer med en besökare till en avdelning kan man under resan få höra hela deras livsgärning, det gör att man vill fortsätta.

Vill du vara med och göra skillnad som rödakorsvärd? Maila info@redcross.se eller ring infoservice

0771–19 95 00

Gör skillnad som rödakorsvärd på akutmottagningen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp – ute i världen och hemma i Sverige.    

Röda Korsets pressjour: 08-452 4820                

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

​Röda Korset leder humanitär kraftsamling tillsammans med världens stater8.12.2019 15:59:00 CETPressmeddelande

I ett läge då FN uppskattar att över 168 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd under det kommande året samlas representanter för världens stater, Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen samt samarbetsorganisationer inom FN, NGO-världen och akademiska institutioner i Genève för att stärka skyddet och hjälpen till drabbade av krig, katastrof och kris. Det är den 33:e Internationella rödakors- och halvmånekonferensen (IC33) som går av stapeln den 9-12 december. Fokus är den internationella humanitära rätten, krigets lagar. ‒ Konferensen är ett unikt tillfälle för Internationella rödakors- och röda halvmånerörelsen att träffas och enas med staterna om hur krigets lagar ska efterlevas och kunskapen om dess regelverk öka. Skydd av sjukvård i väpnade konflikter är tyvärr en fortsatt aktuell fråga och därmed en prioritering, säger Margareta Wahlström, ordförande för Svenska Röda Korset, som också driver frågan om fler kvinnor på ledande positioner inom den humanitära sekt

Årets julklapp är ett riktigt katastrofpaket21.11.2019 08:30:00 CETPressmeddelande

Klimatkrisen är inte längre ett hot – den är redan här. Och hårdast slår den mot de redan utsatta. I årets julkampanj som har namnet Klimatkrisens Ansikte, väljer Svenska Röda Korset att uppmärksamma de människor som drabbas av klimatrelaterade katastrofer. Kampanjen berättar historier från människor som drabbats av översvämningar, torka, cykloner och andra extremväder och uppmanar till att köpa julklappar som räddar liv. Årets julklapp är ett riktigt katastrofpaket.

Ambassadör blir internationell chef på Röda Korset30.9.2019 13:00:00 CESTPressmeddelande

Sofia Calltorp, tills nyligen Sveriges ambassadör i Zimbabwe, blir ny chef for den Internationella avdelningen på Svenska Röda Korset. Hon tillträder den 1 oktober 2019. Tidigare har Sofia varit chef för UD:s humanitära verksamhet med ansvar för policystyrning av Sveriges humanitära bistånd. Hon har även haft uppdrag i Sudan, Kenya och Genève. ‒ Ända sedan jag såg min farmors insamlingsbössa på köksbordet har Röda Korset symboliserat medmänsklighet och engagemang. Att nu få en möjlighet att bidra i det arbetet känns djupt meningsfullt och inspirerande, säger Sofia Calltorp. Sofia Calltorp kommer att vara placerad på Svensk Röda Korsets huvudkontor i Stockholm. - Sofia Calltorp kommer genom sin erfarenhet av internationella humanitära frågor och diplomati att stärka Svenska Röda Korsets expertis inom viktiga områden, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset. Vid samma tidpunkt tillträder även Johann Knigge som ny chef för Svenska Röda Korsets Nationella avdelninge

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum