Röda korset

Rödakorsvärdarna har stöttat patienter och anhöriga i 60 år

Dela

För 60 år sedan började Svenska Röda Korsets frivilliga att arbeta på Södersjukhuset i Stockholm. Idag finns det 1400 Rödakorsvärdar utspridda på över 60 sjukhus runt om i landet, från Luleå till Ystad. Deras uppgift är att stötta besökarna både i sjukhusens entréer, på akutmottagningar, avdelningar och vårdcentraler.

– Många som kommer hit som patienter är lite vilsna och då frågar jag om jag kan hjälpa till, säger Margaretha Bergström som är en av Rödakorsvärdarna på Södersjukhuset i Stockholm. Det är här som verksamheten startade för 60 år sedan. 

Året var 1959 när de första sjukhusvärdinnorna, som de då kallades, började arbeta ideellt Södersjukhuset i Stockholm. Verksamheten har sin grund i en motion i stadsfullmäktige i Stockholm stad. En ledarmot föreslog att det borde inrättas någon form av värdinneverksamhet innom öppenvården. Väntetiderna var då som nu väldigt långa och personalen hade inte tid att ta hand om varje patient och ge dem ett personligt bemötande.

Svenska Röda Korset erbjöd sig då att starta en verksamhet med frivilliga sjukhusvärdinnor som fick 12 timmars utbildning. Deras uppgift blev att hjälpa både patienter och anhöriga med att hitta rätt på sjukhuset, lyssna till dem och assistera med praktiska uppgifter.

Det visade sig vara enkelt att få frivilliga till den nya verksamheten och det lyckade försöket spred sig snabbt till andra sjukhus. Idag finns Rödakorsvärdar på drygt ett 60-tal orter runt om i landet, från Luleå till Ystad. De stöttar besökare i sjukhusens entréer, på akutmottagningar, avdelningar samt på vårdcentraler och sjukresebussar.

Margaretha Bergström är en av drygt 1 400 Rödakorsvärdar i landet. Hon har varit Rödakorsvärd i Södersjukhusets entré i 18 år. Hon finns där för besökarnas skull, visar vägen, hjälper till att ringa efter sjuktransport eller följer med besökaren till rätt avdelning. Margareta beskriver att den sociala biten och gemenskapen i gruppen är viktig, det är därför hon fortsätter arbeta ideellt år efter år. 

– Det är patienterna som betalar mig – med sin uppskattning. När man följer med en besökare till en avdelning kan man under resan få höra hela deras livsgärning, det gör att man vill fortsätta.

Vill du vara med och göra skillnad som rödakorsvärd? Maila info@redcross.se eller ring infoservice

0771–19 95 00

Gör skillnad som rödakorsvärd på akutmottagningen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp – ute i världen och hemma i Sverige.    

Röda Korsets pressjour: 08-452 4820                

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Nomineringarna till Röda korsets journalistpris är klara5.3.2020 13:00:00 CETPressmeddelande

Varje år drabbas miljontals människor av katastrofer och krig. Därför vill Röda Korset belöna en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning - som 2019 ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Priset kan gå både till en enskild journalist eller ett medieteam.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum