Friskis&Svettis

Så bryter du barnens stillasittande på höstlovet

Dela

Årets höstlov är igång och runt om i landet har närmare en och en halv miljon barn och unga en ledig vecka. För många blir loven synonymt med extra mycket stillasittande och skärmtid inomhus. Susanne Jidesten på Friskis&Svettis delar med sig av några tips för ett rörligare höstlov.

Ungdomsträning med Plaza tonår på Friskis&Svettis.
Ungdomsträning med Plaza tonår på Friskis&Svettis.

– Bara en av fem unga rör sig tillräckligt mycket. Många får sin huvudsakliga motion i skolan, så under loven hamnar ett stort ansvar på föräldrarna. Det är inte helt lätt att motivera utan att bli tjatig och samtidigt ge barnet utrymme att bara slappa – något som alla behöver ibland, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare på Friskis&Svettis.

Barn och ungas stillasittande kan lätt ge upphov till konflikter mellan föräldrar och barn, inte minst under skollov. I år kommer en del barn dessutom vara lediga i hem som samtidigt används som hemma-kontor. Här är därför fem tips för ett rörligare lov.

All aktivitet räknas. Tänk i små steg – en kvarts lek utomhus, eller en kort promenad är en bra början. Det handlar om att etablera schyssta vanor på lång sikt och varje liten framgång är ett viktigt steg på vägen.

Jobba med tekniken. Ofta pratar vi om skärmar som de stora bovarna när det handlar om stillasittande. Men så behöver det inte vara, det finns massor av spel och appar som går ut på att aktivera sig både inom- och utomhus.

Presentera roliga alternativ. Att sysselsätta sig hemma en hel vecka kan i sig vara en utmaning. Då kan det vara bra att planera in någon aktivitet utanför hemmet. Under loven finns en hel del alternativ som inte heller behöver kosta så mycket.

Tänk på skärmtiden. Det kan vara bra att ha särskilda regler för skärmtid under loven för att det inte bli stillasittande hela dagar inomhus. Ett tips är att låta barnen tjäna in sin skärmtid genom annan aktivitet. Exempelvis att varje halvtimme med aktivitet utomhus ger en timme skärmtid.

Kom ihåg att barn gör som vuxna gör. För att prat om rörelse inte bara ska bli tomma ord är det bra att försöka föregå med gott exempel. Tänk på din egen skärmtid, försök få med barnen på aktiviteter utomhus och ta rörelsepauser om du arbetar hemma.

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta gärna:
Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis, susanne.jidesten@riks.friskissvettis.se,
076-320 32 60

Bilder

Ungdomsträning med Plaza tonår på Friskis&Svettis.
Ungdomsträning med Plaza tonår på Friskis&Svettis.
Ladda ned bild

Om

Friskis&SvettisÖver en halv miljon människor utgör Frikis&Svettis genom sina medlemskap. Vi är fördelade i 159 ideella idrottsföreningar, varav 107 i Sverige och resterande i Norge och övriga Europa. Friskis&Svettis vill alltid att fler ska få chans att hitta sin rörelseglädje. 

Följ Friskis&Svettis

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Friskis&Svettis

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum