Så påverkar pandemin lönerna framåt

Bland inbjudna experter fanns Irene Wennemo generaldirektör, Medlingsinstitutet, Stefan Koskinen Arbetsgivarpolitisk chef på Almega och från Akavia förhandlingschef Anna Steen och Björn Floderus, statistiker. Utgångspunkt för mötet var Akavias färska lönestatistik som i dagarna blev tillgänglig för förbundets över 130 000 medlemmar.
Enligt statistiken ökade lönenivåerna för akademiker med endast 1,6 procent under 2020 vilket är långt under tidigare års nivåer. Orsak är pandemin som gjorde att många lönerevisioner inte kunde genomföras. Av Akavias medlemmar hade endast 45 procent av de som omfattas av lönerevision fått sin lön reviderad under 2020, enligt Björn Floderus.
Stefan Koskinen vittnar om en splittrad avtalsrörelse. Å ena sidan exportföretag som går bra och å andra sidan tjänsteföretag som kämpar för sin överlevnad. Han är kritisk mot det vägledande industriavtalet som ger lönehöjningar på 5,4 procent men berömmer samtidigt avtalen med Akademikerförbunden (där Akavia ingår) för att vara lokalt förhandlingsbara vid krislägen.
– Blir det bättre tider blir det omvänt också mer lön i den lokala förhandlingen, säger han.
Anna Steen påpekar samtidigt att så inte alltid varit fallet och att frånvaron av bra löneökningstakt vid bättre tider på sikt äventyrar avtalens legitimitet. Hon lyfter även frågan om jämställda löner där det på vissa arbetsplatser fortfarande kan skilja på 11 000 kronor i månaden – till männens fördel. Apropå löneskillnader menar hon att arbetsgivare just i svåra tider borde vara extra noggranna med lönerevisionen.
– Istället för att bara fördela ut en viss procentsats till alla bör arbetsgivarna vara mer omsorgsfulla med vad de vill åstadkomma med lönerevisionen, säger Anna Steen.
Medlingsinstitutets Irene Wennemo ser ingen risk för stora generella lönesänkningar framåt till följd av pandemin. Däremot delar hon Anna Steens oro för de nyexaminerade akademikerna. Ingångslönerna sjunker för denna grupp, enligt Akavias lönestatistik.
Irene Wennemo befarar att det kan ta flera år att komma tillbaka till normala förhållanden för de som ska ta första steget in på arbetsmarknaden. Under tiden är det viktigt med stöd.
Hon slår samtidigt ett slag för den svenska modellen:
– Det är verkligen en fördel med att ha en lönebildning som ligger hos parterna och som inte dikteras av politiken och att man har flexibiliteten att hitta lösningar som fungerar.
Nyckelord
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder


Länkar
Om
Akavia är fack- och professionsförbundet för dig som vill mer, som tror på din kompetens och förmåga att få saker att hända. För dig som kunnigt och tryggt driver utvecklingen framåt, för en upplyst framtid. Förbundet bildades av Civilekonomerna och Jusek 2020 och samlar i dag 144 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia är partipolitiskt obundet och det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavias lönestatistik visar: Nyutexaminerade kvinnor tjänar 1 000 kr mindre än män vid första jobbet16.4.2025 09:19:03 CEST | Pressmeddelande
Ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia visar att nyutexaminerade it-akademiker hade högst medianingångslön bland akademikerna under 2024 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyutexaminerade kvinnliga akademiker får 1 000 kr mindre i medianingångslön än manliga akademiker.
Akavia om vårbudgeten: Hög beredskapsförmåga kräver resurser15.4.2025 08:27:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia välkomnar specifika satsningar för att öka det civila försvaret, bland annat till MSB, men betonar vikten av långsiktig tydlighet kring resurstilldelningen av sådana till myndigheterna. Höjd beredskapsförmåga får inte ske på bekostnad av kärnverksamhet och övriga tilldelade uppdrag.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i lönetoppen medan it-akademikerna ökar mest7.4.2025 09:05:36 CEST | Pressmeddelande
Medianlönen för de akademiker som fack- och professionsförbundet Akavia samlar ökade med 4,1% under 2024 jämfört med året innan och ekonomerna är fortsatt högst upp i lönetoppen. Högst löneutveckling av samtliga professioner hade it-akademikerna. Det visar ny lönestatistik från Akavia.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för telekomsektorn4.4.2025 09:15:12 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom telekomsektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och flexiblare förutsättningar för nattarbete.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för anställda i IT-sektorn3.4.2025 09:01:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom IT-sektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och ändring gällande arbete på mertid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum