Stiftelsen Skansen

Sådant finns inte – en visning om HBTQ+

27.7.2017 07:54 | Stiftelsen Skansen

Dela

Vems kärlek var godkänd av lagen? Hur har samhället sett på HBTQ+ i historien? Med utgångspunkt i rättsliga fall och människoöden har Skansen en visning som sträcker sig över 300 år under Prideveckan.

Karolinersoldat vid Bergsmansgården. Foto: Pernille Tofte.
Karolinersoldat vid Bergsmansgården. Foto: Pernille Tofte.

Titeln på visningen, "Sådant finns inte" var en kommentar som den engelska drottningen Victoria fällde när lesbisk kärlek kom på tal. Något sådant kunde inte vara möjligt. Men visst var det möjligt.
Så vad avslöjar de rättsliga källorna och vad har inte lämnat några synliga spår men ändå varit en del av männskors liv och vardag? Visningen utgår från tre rättsfall som ger oss inblick i människors livstrategier förr.

Sådant finns inte – en visning om HBTQ+ går den 4 och 6 augusti under Pride-veckan i Stockholm. Den svenska visningen är kl 13 och den engelska kl 15. Den utgår från Seglora kyrka och fortsätter sen till Bergsmansgården, Soldattorpet och Oktorpsgården. 

Sådant finns inte - en visning om HBTQ+
4 augusti kl 13 - svenska, kl 15 - engelska
6 augusti kl 13 - svenska, kl 15 - engelska

Bilder

Karolinersoldat vid Bergsmansgården. Foto: Pernille Tofte.
Karolinersoldat vid Bergsmansgården. Foto: Pernille Tofte.
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen som är Sveriges mest besökta museum och stockholmarnas favoritmuseum enligt en undersökning från januari 2017.

Följ Stiftelsen Skansen

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Restaurang Biologi öppnar i Biologiska muséet14.8.2017 07:00Pressmeddelande

Biologi är läran om livet och ingenting kan passa bättre som utgångspunkt för en restaurang med höga ambitioner. För att arbeta hållbart och medvetet med det som vi lever av - mat och dryck - krävs kunskap om biologi. Biologi är också namnet på den nya restaurangen i Biologiska muséet på Djurgården. Den kommer att vara öppen för abonnerade sällskap och event och är ett samarbete mellan Skansen och traktör KC Wallberg från Restauration Gubbhyllan på Skansen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum