Stiftelsen Skansen

Skansen förvandlar Skogaholms Herrgård till blomstrande lustgård

Dela

Nu startar Trädgårdsdagar på Skansen med trädgårdsmarknad, föreläsningar och blomsterutställning i storslagna Skogaholms Herrgård. Under fyra helger, 30 april–22 maj, fylls Stockholms mest historietäta park av inspiration, kunskap och njutning inför stundande trädgårdssäsong.

Skogaholms Herrgård. Foto: Anna Yu
Skogaholms Herrgård. Foto: Anna Yu

Stiftelsen Skansen storsatsar på det gröna kulturarvet och naturen. På lördag, den 30 april, startar Trädgårdsdagarna på Skansen. Historiska Skogaholms Herrgård från 1700-talet blir centrum för utställare, odlingsexperter och föreläsare som delar med sig av inspiration och goda råd. Marknadsstånden fylls med prylar och godsaker på tema trädgård, odling och balkong.

Inne i den pampiga herrgården blir det blomsterutställning kurerad av trädgårdsmästaren och blomsterdekoratören Andreas Graveleij som bland annat dekorerade H.K.H. Prins Carl Philips och H.K.H. Prinsessan Sofias bröllop.

– Tänk dig stunden då gästerna hörs på avstånd i trädgården och fyller rummen med skratt och stoj, där vill jag att besökarna ska vara i utställningen. Att bli inbjuden till det här huset med den finaste och sköraste av inredningar från 1700-talet känns som ett hedersuppdrag! Jag kallar installationen 'Lustgården' då den ska var full av just lust, till både tidsepoken och det grönskande och blommande, säger Andreas Graveleij.

I kringliggande trädgårdar och grönområden blir det pröva på-aktiviteter och pyssel på tema trädgård för de yngre besökarna liksom möten med Skansens trädgårdsmästare och pedagoger. För den som vill fördjupa sig ytterligare i myllan finns trädgårdsvisningar och kurser för vuxna. Lär dig anlägga en äng i din egen trädgård, utforska 300 år av trädgårdshistoria, följ med Skansens apotekare till 1700-talets örtagård, upptäck våra vilda växter och hur du kan odla dem hemma eller gå en minikurs i trädbeskärning.

– Vi ser så mycket fram emot att se Skansen sjuda av liv och grönska i vår. Få saker är så energigivande som trädgård, om ni frågar mig, så jag förväntar mig fyra riktigt härliga och inspirerande helger, säger Karin Ringholm, parkchef på Skansen

När friluftsmuseet Skansen grundades 1891 planterades stora mängder träd, buskar och annan vegetation för att förvandla de nakna klipporna i Norra Djurgårdsstaden till en grönskande oas. Skansen idag är en imponerande och ovanlig park med många gröna rum, odlingar, vild vegetation och trädgårdar från hela Sverige.

– På Skansen finns en trädgårdskunskap som sträcker sig över flera århundraden, från 1700-talet till idag. Vi hoppas att fler ska få möjlighet att upptäcka och fascineras av berättelsen om vad som odlades i trädgårdarna, om människorna som levt i trakten och hur de brukat marken. Och samtidigt uppleva inspirationen, avkopplingen och verktygen för en hållbar utveckling som de här platserna kan ge idag, säger Karin Ringholm.

 

Trädgårdsdagar på Skansen

30 april-22 maj
Lördagar och söndagar, kl 10:00-17:00

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skogaholms Herrgård. Foto: Anna Yu
Skogaholms Herrgård. Foto: Anna Yu
Ladda ned bild
Trädgårdsdagar på Skansen. Foto: Alex Hinchcliffe
Trädgårdsdagar på Skansen. Foto: Alex Hinchcliffe
Ladda ned bild
Skansens vårkampanj. Fotograf kampanj: Paul Allen. Kommunikationsbyrå: Garbergs
Skansens vårkampanj. Fotograf kampanj: Paul Allen. Kommunikationsbyrå: Garbergs
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm

08 - 442 80 00http://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Skansens kunskapshus om Östersjön, Baltic Sea Science Center, fyller tre år – fortsätter göra kunskap om havet tillgänglig för fler11.4.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

Idag, den 11 april, är det tre år sedan Stiftelsen Skansens kunskapshus om Östersjön, Baltic Sea Science Center, invigdes. Sedan öppning 2019 har Östersjöhuset blivit en plats där Skansens besökare kan öka sin kännedom om vårt närmaste hav, förstå dess utmaningar och ta reda på vad vi tillsammans kan göra för att vända utvecklingen i en positiv riktning.

Baltic Sea Science Center lanserar läroplattform för forskning tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet7.4.2022 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Stiftelsen Skansen och Baltic Sea Science Center (BSSC) lanserar ett treårigt projekt där gymnasieelever och lärare får möjlighet att delta i forskning, lära sig kommunicera vetenskap och engagera sig om Östersjön i ett förändrat klimat. På den digitala läroplattformen kan forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) förmedla sin kunskap vidare till Sveriges skolelever.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum