Stiftelsen Skansen

Skansens drop in-bröllop goes worldwide

2.6.2017 15:00 | Stiftelsen Skansen

Dela

Drop in-bröllop introducerades på Skansen i stor skala 2010. Sen dess har det fått efterföljare på många håll i Sverige. I år kan man gifta sig både på nationaldagen och midsommarafton på flera ställen men extra roligt är att idén också sprider sig utomlands. 

Bröllopskyssen. Foto: Maria Johansson/Skansen
Bröllopskyssen. Foto: Maria Johansson/Skansen

Det danska friluftsmuseet Den Gamle by i Aarhus planerar att ha drop in-bröllop i september i år och guldrushmuseet Sovereign Hill i Ballarat, Victoria, i Australien går också i tankar på att utöka verksamheten.

-På Sovereign Hill är de mycket intresserade, berättar Charlotte Ahnlund Berg på Skansen. Vi var på besök där när de nämnde sina planer på att ha ett drop in-bröllop. Det är en glad överraskning att det har spritt sig till andra sidan jordklotet men Skansen är ju en föregångare för friluftsmuseer världen över.

Ett av paren som kommer till Skansen för att gifta sig i år är Marlene och Justin från Californien. De är både glada för möjligheten att gifta sig på just Skansen och tacksamma för all hjälp de fått från svenska skattemyndigheter. 

-We are so excited for the drop in wedding, säger Marlene. Justin both love Skansen and wanted a casual wedding and loved the idea of getting married in one of our favorite places in one of our favorite cities with a bunch of other people! It seemed like a unique way for us to elope. It was a little difficult to make the arrangements to get legally married in Sweden because we are both US citizens but everyone at the Skatteverket has been really helpful. I don't think that the US tax office would be as lovely and responsive as they have been.

-Extra roligt är att vi går mot ett rekord i år, säger producenten och initiativtagaren till Drop in-bröllop Maria Kirsch. Runt lunchtid den 10 juni kommer det 3000:e paret att vigas i något av bröllopstälten. Det hade vi aldrig kunnat tro vi som var med den första lätt kaotiska sommardagen 2010. 


Hur går ett drop in-bröllop till?

Det enda paret behöver är legitimation, hindersprövning och för kyrklig vigsel även vigselblankett från sin hemförsamling. Både borgerliga och kyrkliga vigselförrättare samt vittnen finns på plats. Ceremonin tar cirka 10 minuter och äger rum på Tingsvallen‚ den stora gräsplanen nära Bollnästorget. 

På plats finns också fotografer‚ florister‚ make-up artister‚ nagelstylist, Champagnebar och musiker med bröllopsrepertoar i sångtältet. På Bollnästorgets dansbana spelar Skansens Spelmän. Restaurangerna erbjuder bröllopsmenyer och det finns picknickkorgar att beställa. För barnen ordnas det bröllopspyssel. 

Bilder

Bröllopskyssen. Foto: Maria Johansson/Skansen
Bröllopskyssen. Foto: Maria Johansson/Skansen
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Nygifta. Foto: Marie Andersson/Skansen
Nygifta. Foto: Marie Andersson/Skansen
Ladda ned bild
Nygifta. Foto: Marie Andersson/Skansen
Nygifta. Foto: Marie Andersson/Skansen
Ladda ned bild
Spelmän i Delsbogården. Foto: Maria Johansson/Skansen
Spelmän i Delsbogården. Foto: Maria Johansson/Skansen
Ladda ned bild
Nygifta. Foto: Marie Andersson/Skansen
Nygifta. Foto: Marie Andersson/Skansen
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 81 97http://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen som är Sveriges mest besökta museum och stockholmarnas favoritmuseum enligt en undersökning från januari 2017.

Följ Stiftelsen Skansen

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste nyheterna från Stiftelsen Skansen

Midsommar, gårdens djur och sommarmarknad på Skansen15.6.2017 10:00Pressmeddelande

Midsommar på Skansen firas i dagarna tre. På själva midsommarafton blir majstången rest av Skansens folkdanslag som sen leder dansen. Under dagen kan man binda björklövskransar, gå på midsommarmarknad, dansa både gammalt och modernt och njuta av sommarens finaste högtid. På midsommardagen och söndagen fortsätter dansen och marknaden. Under midsommarhelgen är bodarna på Marknadsgatan öppna och fulla av hantverk och närproducerad mat till försäljning. Midsommartiden var också tiden då man tog med sig gårdens djur upp till fäboden och sommarbetet - buföring. Så gör vi också på Skansen den 20 och 21 juni.

Det händer på Skansen i juli9.6.2017 07:00Pressmeddelande

Juli månad och högsäsong på Skansen. Nu är det tid för sång i alla möjliga former och konstellationer - allsång, körsång, jazzstandards och rock, gospel och pop. Laleh och Per Gessles sommarturnéer tar dem till Sollidenscenen vilket också gäller för en rad artister i Blå måndag, Barnens allsång, Allsång på Skansen och Körklang. Utöver sång blir det också många tillfällen till dans i juli. Den här månaden har också de flesta hus öppet och i flera av dem är det verksamhet för barn, låtspel och vardagssysslor så som de kunde vara för gemene man för några hundra år sedan. För att få mer inblick i djurens värld har djurvårdarna ett antal prat vid bestämda tider hela månaden, varav en på engelska om ren.

I vårt nyhetsrum kan du läsa de senaste nyheterna, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt nyhetsrum