Röda korset

Svenska Röda Korset kommenterar: Coronakommissionens andra delbetänkande

Dela

Coronakommissionen kom idag med sitt andra delbetänkande. Svenska Röda Korset konstaterar att civilsamhällets viktiga roll lyfts. Det är positivt. Men vi ser också att kommissionens betänkande inte sätter fokus på de mest utsatta grupperna.

Röda Korset i Lindängen. Foto: Svenska Röda Korset.
Röda Korset i Lindängen. Foto: Svenska Röda Korset.

- Under en här krisen har vi har mött samhällets mest utsatta, de som drabbats allra hårdast. Dessa människor har i alltför stor utsträckning glömts bort under krishanteringen och syns nu inte kommissionens utlåtande. Det måste ses som ett misslyckande, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.  

Coronakommissionen lyfter civilsamhällets viktiga roll för människor i en omfattande samhällskris. Men betänkandet pekar även på att kompetensen och erfarenheterna i civilsamhället bättre bör tas till vara i nästa kris. Svenska Röda Korset och andra civilsamhällesorganisationer med kännedom och kunskap om lokala behov har ofta kunnat nå ut på ett sätt som det offentliga inte kunnat. För vissa människor har detta stöd varit avgörande. Pandemin har dock försvårat även dessa organisationers verksamhet. 

- Det är givetvis glädjande att kommissionen lyfter civilsamhällets betydelse så tydligt. Men samtidigt är det med frustration som vi måste konstatera att civilsamhällets resurser kunde ha tagits tillvara på ett bättre sätt redan under krisen. Och vi ska heller inte glömma att för många av de utsatta grupper vi möter varje dag är pandemin långt ifrån över. Det kommer ta lång tid innan vi kan se vidden av pandemins effekter. 

 

Kontakter

Bilder

Röda Korset i Lindängen. Foto: Svenska Röda Korset.
Röda Korset i Lindängen. Foto: Svenska Röda Korset.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset kräver omedelbara insatser för att förhindra fler döda vid Belarus gräns16.11.2021 15:40:52 CET | Pressmeddelande

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) manar till omedelbar nedtrappning av läget vid gränsen mellan Belarus och Polen, och kräver ökat tillträde för humanitära organisationer för att förhindra fler dödsfall. Minst tio migranter misstänks ha dött när temperaturen sjunkit till minusgrader längs den 100 mil långa gränsen mellan Belarus och grannländerna Polen, Litauen och Lettland.

Regeringen beviljar 2 miljoner kronor i stöd till Röda Korsets vaccinationsinsatser mot covid-1928.10.2021 12:30:00 CEST | Pressmeddelande

Under pandemin har Röda Korset haft corona-insatser i mer än 200 kommuner vilka gav stöd till någon som behövde hjälp vid över 400 000 tillfällen. Regeringen har nu fattat beslut om att bevilja Röda Korset två miljoner kronor för att genomföra vaccinationsinsatser mot covid-19. Röda Korset ska bland annat använda medlen för att arbeta för en ökad vaccinationstäckning i grupper och områden där färre hittills har vaccinerat sig mot covid-19.

Röda Korset larmar: systemfel orsakar akut utsatthet23.10.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag larmar Svenska Röda Korset, tillsammans med Svenska kyrkan, Rädda Barnen, Sveriges stadsmissioner och Asylrättcentrum om ett allvarligt systemfel. Ett glapp har uppstått mellan Socialtjänstlagen och Lagen om mottagande av asylsökande med resultatet att ansvariga aktörer pekar på varandra. Samtidigt blir situationen alltmer akut för människorna som drabbas och många saknar idag mat för dagen och tak över huvudet.

Psykisk hälsa måste alltså tas på större allvar av alla samhällets aktörer10.10.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den 10 oktober infaller Världsdagen för psykisk hälsa. Nära en miljard människor lever med någon form av psykisk ohälsa. Coronapandemin har förvärrat många människors psykiska hälsotillstånd och har lett till ökat lidande runt om i världen. I synnerhet då tillgången till vård minskat under pandemin. Detta gäller inte minst för unga. Nu krävs brådskande åtgärder och ökade medel för insatser inom psykisk hälsa och psykosocialt stöd.

Röda Korset och Greta Thunberg lanserar kampanjen #ClimateChangedMe och slår larm: "Klimatkrisen är här, och vi måste agera nu."4.10.2021 11:12:46 CEST | Pressmeddelande

Idag lanserar Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) en global kampanj som visar klimatförändringarnas inverkan på människors liv över hela världen. Kampanjen #ClimateChangedMe – där även Greta Thunberg medverkar – släpps inför klimatmötet COP26 i Glasgow, och består av hundratals berättelser om hur klimatkrisen redan har enorm effekt på enskilda människors liv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum