Röda korset

Svenska Röda Korset skickar 3 miljoner kronor till krisdrabbade Sri Lanka

Dela

I spåren av den ekonomiska krisen på Sri Lanka, ön som många svenskar kommit att upptäcka och älska, har en vädjan om internationell hjälp utfärdats. Det råder brist på mat, medicin och bensin samt gas för att laga mat. Svenska Röda Korset skickar nu 3 miljoner kronor till hjälpinsatsen som bedrivs av Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och omfattar kontantstöd, mat, rent dricksvatten, sanitet och förbättrad hygien till en halv miljon människor.

−Den negativa cirkeln har pågått i månader och allra värst drabbas de redan utsatta. Sri Lanka, som tidigare hade hög självförsörjningsgrad, är nu ett land där allt fler människor lider av matbrist och läget försämras för varje dag. Därför behövs vår akuta hjälp, säger Daniel Aftonfalk, katastrofhandläggare på Svenska Röda Korset.

Hjälpinsatsen byggs upp runt kontantstöd och riktad hjälp till särskild utsatta grupper.

− Situationen är allvarlig, inte minst för gravida och ammande kvinnor som inte får tillräckligt med näring. Bristen på pengar gör också att unga kvinnor inte ens har råd att köpa mensskydd, säger Daniel Aftonfalk.

Hälso- och sjukvården är ett annat område i behov av stöd. Operationer har ställts in vid större sjukhus och det sker ständiga strömavbrott. Röda Korsets förstahjälpare har gjort en omfattande insats i protesterna som pågick i månader.

Sri Lanka har under årens lopp erfarit flera kriser, däribland väpnad konflikt och tsunamikatastrofen 2004. 

−Fastän volontärerna inom Sri Lankas Röda Kors själva drabbats har de inte tvekat att göra en insats för sina medmänniskor. Idag finns utbildade expertteam för katastrofer, vattensäkerhet och första hjälpen. Hela 6 000 volontärer arbetar över hela landet, säger Daniel Aftonfalk som själv besökte Sri Lanka i mars i år och närmast är hemkommen från Röda Korsets insats för ukrainska flyktingar i Rumänien. Tidigare har han haft humanitära uppdrag i Nordkorea och Cox’s Bazar, Bangladesh.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset larmar: Stora brister i vården för tortyröverlevare visar ny kartläggning23.6.2022 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

Tortyr är ett brott mot mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt som regleras i flera internationella konventioner. Studier visar att många av de som flytt till Sverige bär på trauma kopplat till tortyr. Samtidigt varierar möjligheten för tortyröverlevare att få rätt typ av vård beroende av vilken region de bor i. Detta visar en ny kartläggning gjord av Svenska Röda Korset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum