Röda korset

Svenska Röda Korset skickar 3 miljoner kronor till krisdrabbade Sri Lanka

Dela

I spåren av den ekonomiska krisen på Sri Lanka, ön som många svenskar kommit att upptäcka och älska, har en vädjan om internationell hjälp utfärdats. Det råder brist på mat, medicin och bensin samt gas för att laga mat. Svenska Röda Korset skickar nu 3 miljoner kronor till hjälpinsatsen som bedrivs av Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och omfattar kontantstöd, mat, rent dricksvatten, sanitet och förbättrad hygien till en halv miljon människor.

−Den negativa cirkeln har pågått i månader och allra värst drabbas de redan utsatta. Sri Lanka, som tidigare hade hög självförsörjningsgrad, är nu ett land där allt fler människor lider av matbrist och läget försämras för varje dag. Därför behövs vår akuta hjälp, säger Daniel Aftonfalk, katastrofhandläggare på Svenska Röda Korset.

Hjälpinsatsen byggs upp runt kontantstöd och riktad hjälp till särskild utsatta grupper.

− Situationen är allvarlig, inte minst för gravida och ammande kvinnor som inte får tillräckligt med näring. Bristen på pengar gör också att unga kvinnor inte ens har råd att köpa mensskydd, säger Daniel Aftonfalk.

Hälso- och sjukvården är ett annat område i behov av stöd. Operationer har ställts in vid större sjukhus och det sker ständiga strömavbrott. Röda Korsets förstahjälpare har gjort en omfattande insats i protesterna som pågick i månader.

Sri Lanka har under årens lopp erfarit flera kriser, däribland väpnad konflikt och tsunamikatastrofen 2004. 

−Fastän volontärerna inom Sri Lankas Röda Kors själva drabbats har de inte tvekat att göra en insats för sina medmänniskor. Idag finns utbildade expertteam för katastrofer, vattensäkerhet och första hjälpen. Hela 6 000 volontärer arbetar över hela landet, säger Daniel Aftonfalk som själv besökte Sri Lanka i mars i år och närmast är hemkommen från Röda Korsets insats för ukrainska flyktingar i Rumänien. Tidigare har han haft humanitära uppdrag i Nordkorea och Cox’s Bazar, Bangladesh.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Patrik Nygren-Bonnier ny kommunikation- och insamlingschef på Svenska Röda Korset19.9.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Patrik Nygren-Bonnier tillträdde sin roll som kommunikation- och insamlingschef på Svenska Röda Korset den 1 september. Patrik har tidigare bland annat erfarenhet som marknadschef på IKEA, Åhléns och Swedbank Försäkring. Därtill har han under 15 år haft olika positioner på flera reklambyråer. – Det här är ett både hedersamt och spännande uppdrag. Jag hoppas att min erfarenhet av att arbeta med stora och välkända varumärken kan komma väl till pass i arbetet med Svenska Röda Korset. Jag är glad och stolt att tillsammans med mina nya duktiga kollegor få påbörja arbetet för världens största humanitära organisation, säger Patrik Nygren-Bonnier. Patrik Nygren-Bonnier kommer att vara placerad på Svensk Röda Korsets kontor i Stockholm. – Patrik Nygren-Bonnier kommer bli en stor tillgång för Svenska Röda Korset genom sin erfarenhet av att driva marknadsavdelningar i stora globala organisationer. Han tillför expertis inom flera viktiga områden, och kommer snabbt kunna förstärka grunden och ident

Fatigue inte ett alternativ när den globala hungerkrisen fördjupas 13.9.2022 14:28:37 CEST | Pressmeddelande

Varningslamporna blinkar klarrött: Väpnade konflikter, klimat-relaterade kriser, ekonomiska svårigheter och politiska hinder leder till en växande våg av hunger i flera länder i världen. Misären för miljoner människor kommer att fördjupas om inte omedelbara och snabba åtgärder sätts in. Det säger Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och Internationella rödakorskommittén (ICRC) i samband med FNs generalförsamling.

3 800 anhöriga saknas av personer i Sverige31.8.2022 10:22:02 CEST | Pressmeddelande

Varje år förlorar tusentals människor kontakten med varandra i samband med krig, konflikt och naturkatastrofer. Just nu saknar minst 1 091 personer i Sverige information om vad som hänt nästan 3 800 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum