Röda korset

Svenskar mer förberedda på kris visar ny undersökning

Dela

En ny Novus-undersökning gjord på uppdrag av Röda Korset visar att svenskar blivit bättre förberedda på en eventuell samhällskris. Drygt fyra av tio (42 procent) anser sig krisredo idag. Detta är en ökning med 16 procentenheter sedan en liknande undersökning gjordes i juni 2021.

Skogsbrand 2018 i Ljusdal. Foto: Marie Sparreus
Skogsbrand 2018 i Ljusdal. Foto: Marie Sparreus

Undersökningen från Novus som gjorts på uppdrag av Svenska Röda Korset visar ett stärkt intresse för krisberedskap. Men fortfarande uppger en klar majoritet, 58 procent, att de inte har gjort några speciella förberedelser alls inför en eventuell kris.  

– Jag skulle gärna se ett högre resultat, även om det är positivt att beredskapen verkar öka. När fler människor vet hur de ska agera vid en kris avlastas myndigheter, kommuner och organisationer och kan lägga sina resurser på de som verkligen behöver hjälp. Att vara krisberedd är en medmänsklighandling och oerhört viktig vid en samhällskris, säger Ylva Jonsson Strömberg, krisberedskapschef på Svenska Röda Korset.  

43 procent uppger sig kunna lita på hjälp från sina grannar vid en krisoch att de har telefonnummer och andra kontaktuppgifter till dessa som kan behövas. Samtidigt visar undersökningen att tre av fem (60 procent) tillfrågade inte vet hur de ska agera vid en militär konflikt. Kunskapen om var skyddsrum finns och vilket stöd som myndigheter kan ge är låg.   

– Det är inte förvånande att svenskarnas beredskap verkar öka när det pågår krig i Europa, men det är viktigt att både organisationer och myndigheter fortsätter att utbilda och uppmana människor att göra sig krisredo, säger Ylva Jonsson Strömberg.  

Röda Korsets checklista är en bra hjälp för att bli mer beredd. Där finns tips på enkla förberedelser alla kan göra, i hemmet, i sommarstugan, eller inför resan.  

Utdrag från undersökningen: 

  • Drygt fyra av tio (42%) känner sig förberedda inför en eventuell kris – sex av tio (58%) gör det inte
  • Drygt fyra av tio (43%) känner sig förberedda att be sina grannar om hjälp – hälften (54%) uppger att de inte känner sig förberedda. Unga, personer som bor i hyresrätt och harlåg inkomst är överrepresenterade bland de som uppger att de inte känner sig förberedda för att be grannarna om hjälp.  
  • Två av tre (66%) kan tänka sig att engagera sig som volontär för Röda Korset vid en samhällskris 
  • Andelen som kan tänka sig att engagera sig som volontär för Röda Korset har signifikant ökat från våren 2020 – 66% jämfört med 51% 
  • Tre av fem (60%) har låg kännedom om hur de ska agera vid en militär konflikt 

Utdrag från checklistan: 

1. Håll kontakten 

Meddela någon vart du ska inför att du reser iväg och berätta var du befinner dig under semestern. 

2. Bra att ha-saker 

Packa med saker som kan vara användbara i en kris. Exempelvis mediciner, värktabletter, vätskeersättning, handsprit, toalettpapper, vattenreningstabletter, ficklampa, värmeljus, powerbank och batteridriven radio. 

3. Väderkoll 

Följ väderleksrapporten och se till att ha med dig kläder efter väder. Kom ihåg att vädret i exempelvis fjällen eller på sjön kan skifta fort. 

4. Första hjälpen 

Lär dig första hjälpen och ta med dig ett första hjälpen-kit. Läs på om psykologisk första hjälpen och hur du kan stötta i kris. 

5. Följ nyhetsrapporteringen 

Håll koll på vad som händer där du befinner dig och ta reda på frekvensen för den lokala radiokanalen. 

6. Viktiga nummer 

Skriv ner viktiga nummer till exempelvis polis och sjukvårdsrådgivning samt lägg in ICE-nummer i din mobil. 

Att vara förberedd för kris är en medmänsklig handling där var och en bidrar med det den kan. Lär dig mer på www.rodakorset.se. 

 

Fakta om undersökningen  

Metod: webbaserad undersökning, urval ur Novus riksrepresentativa Sverigepanel 

Målgrupp: allmänheten, 18-79 år 

Antal intervjuer:  1 030  

Fältperiod: 6-9 juni 2022 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skogsbrand 2018 i Ljusdal. Foto: Marie Sparreus
Skogsbrand 2018 i Ljusdal. Foto: Marie Sparreus
Ladda ned bild
Röda Korsets krisberedskapschef Ylva Jonsson Strömberg.
Röda Korsets krisberedskapschef Ylva Jonsson Strömberg.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Svenska Röda Korset skickar 3 miljoner kronor till krisdrabbade Sri Lanka29.7.2022 11:42:35 CEST | Pressmeddelande

I spåren av den ekonomiska krisen på Sri Lanka, ön som många svenskar kommit att upptäcka och älska, har en vädjan om internationell hjälp utfärdats. Det råder brist på mat, medicin och bensin samt gas för att laga mat. Svenska Röda Korset skickar nu 3 miljoner kronor till hjälpinsatsen som bedrivs av Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och omfattar kontantstöd, mat, rent dricksvatten, sanitet och förbättrad hygien till en halv miljon människor.

Röda Korset larmar: Stora brister i vården för tortyröverlevare visar ny kartläggning23.6.2022 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

Tortyr är ett brott mot mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt som regleras i flera internationella konventioner. Studier visar att många av de som flytt till Sverige bär på trauma kopplat till tortyr. Samtidigt varierar möjligheten för tortyröverlevare att få rätt typ av vård beroende av vilken region de bor i. Detta visar en ny kartläggning gjord av Svenska Röda Korset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum