Svenskar mer förberedda på kris visar ny undersökning
En ny Novus-undersökning gjord på uppdrag av Röda Korset visar att svenskar blivit bättre förberedda på en eventuell samhällskris. Drygt fyra av tio (42 procent) anser sig krisredo idag. Detta är en ökning med 16 procentenheter sedan en liknande undersökning gjordes i juni 2021.

Undersökningen från Novus som gjorts på uppdrag av Svenska Röda Korset visar ett stärkt intresse för krisberedskap. Men fortfarande uppger en klar majoritet, 58 procent, att de inte har gjort några speciella förberedelser alls inför en eventuell kris.
– Jag skulle gärna se ett högre resultat, även om det är positivt att beredskapen verkar öka. När fler människor vet hur de ska agera vid en kris avlastas myndigheter, kommuner och organisationer och kan lägga sina resurser på de som verkligen behöver hjälp. Att vara krisberedd är en medmänsklighandling och oerhört viktig vid en samhällskris, säger Ylva Jonsson Strömberg, krisberedskapschef på Svenska Röda Korset.
43 procent uppger sig kunna lita på hjälp från sina grannar vid en krisoch att de har telefonnummer och andra kontaktuppgifter till dessa som kan behövas. Samtidigt visar undersökningen att tre av fem (60 procent) tillfrågade inte vet hur de ska agera vid en militär konflikt. Kunskapen om var skyddsrum finns och vilket stöd som myndigheter kan ge är låg.
– Det är inte förvånande att svenskarnas beredskap verkar öka när det pågår krig i Europa, men det är viktigt att både organisationer och myndigheter fortsätter att utbilda och uppmana människor att göra sig krisredo, säger Ylva Jonsson Strömberg.
Röda Korsets checklista är en bra hjälp för att bli mer beredd. Där finns tips på enkla förberedelser alla kan göra, i hemmet, i sommarstugan, eller inför resan.
Utdrag från undersökningen:
- Drygt fyra av tio (42%) känner sig förberedda inför en eventuell kris – sex av tio (58%) gör det inte
- Drygt fyra av tio (43%) känner sig förberedda att be sina grannar om hjälp – hälften (54%) uppger att de inte känner sig förberedda. Unga, personer som bor i hyresrätt och harlåg inkomst är överrepresenterade bland de som uppger att de inte känner sig förberedda för att be grannarna om hjälp.
- Två av tre (66%) kan tänka sig att engagera sig som volontär för Röda Korset vid en samhällskris
- Andelen som kan tänka sig att engagera sig som volontär för Röda Korset har signifikant ökat från våren 2020 – 66% jämfört med 51%
- Tre av fem (60%) har låg kännedom om hur de ska agera vid en militär konflikt
Utdrag från checklistan:
1. Håll kontakten
Meddela någon vart du ska inför att du reser iväg och berätta var du befinner dig under semestern.
2. Bra att ha-saker
Packa med saker som kan vara användbara i en kris. Exempelvis mediciner, värktabletter, vätskeersättning, handsprit, toalettpapper, vattenreningstabletter, ficklampa, värmeljus, powerbank och batteridriven radio.
3. Väderkoll
Följ väderleksrapporten och se till att ha med dig kläder efter väder. Kom ihåg att vädret i exempelvis fjällen eller på sjön kan skifta fort.
4. Första hjälpen
Lär dig första hjälpen och ta med dig ett första hjälpen-kit. Läs på om psykologisk första hjälpen och hur du kan stötta i kris.
5. Följ nyhetsrapporteringen
Håll koll på vad som händer där du befinner dig och ta reda på frekvensen för den lokala radiokanalen.
6. Viktiga nummer
Skriv ner viktiga nummer till exempelvis polis och sjukvårdsrådgivning samt lägg in ICE-nummer i din mobil.
Att vara förberedd för kris är en medmänsklig handling där var och en bidrar med det den kan. Lär dig mer på www.rodakorset.se.
Fakta om undersökningen
Metod: webbaserad undersökning, urval ur Novus riksrepresentativa Sverigepanel
Målgrupp: allmänheten, 18-79 år
Antal intervjuer: 1 030
Fältperiod: 6-9 juni 2022
Nyckelord
Kontakter
Isak HellerupPressekreterare
Presstjänsten - kontakta mig i alla pressfrågor som rör Röda Korset.
Bilder


Dokument
Länkar
Om
Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.
Följ Röda korset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Röda korset
Svenska Röda Korset skickar 3 miljoner kronor till krisdrabbade Sri Lanka29.7.2022 11:42:35 CEST | Pressmeddelande
I spåren av den ekonomiska krisen på Sri Lanka, ön som många svenskar kommit att upptäcka och älska, har en vädjan om internationell hjälp utfärdats. Det råder brist på mat, medicin och bensin samt gas för att laga mat. Svenska Röda Korset skickar nu 3 miljoner kronor till hjälpinsatsen som bedrivs av Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och omfattar kontantstöd, mat, rent dricksvatten, sanitet och förbättrad hygien till en halv miljon människor.
Extremväder måste bekämpas med föregripande insatser 21.7.2022 11:52:56 CEST | Pressmeddelande
I extremhettans spår kämpar människor mot skogsbränder i södra Europa. Över 1 700 människor rapporteras ha dött av värmen i Portugal och Spanien. Tusentals har evakuerats från sina hem. Volontärer från Röda Korset i varje land rycker in för att evakuera människor undan elden, hjälpa sjuka och de som fått brännskador, dela ut vatten och stötta brandmännen.
Utsattheten ökar på krisdrabbat Sri Lanka15.7.2022 14:45:11 CEST | Pressmeddelande
Den ekonomiska krisen på Sri Lanka har utvecklats till en humanitär nödsituation. Miljontals människor står inför akut brist på mat, bränsle, gas till matlagning och medicin. Nu ökar Röda Korset sina hjälpinsatser över hela landet.
Röda Korsets stickgrupp virkar kläder för generation Z14.7.2022 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Röda Korsets stickgrupp i Västerort i Stockholm har virkat en kollektion om 30 plagg som kommer att säljas genom second hand-appen plick från och med 21 juli. Intäkterna från plaggen går oavkortat till Röda Korsets arbete för att hjälpa människor i kriser och katastrofer.
Röda Korset larmar: Stora brister i vården för tortyröverlevare visar ny kartläggning23.6.2022 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Tortyr är ett brott mot mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt som regleras i flera internationella konventioner. Studier visar att många av de som flytt till Sverige bär på trauma kopplat till tortyr. Samtidigt varierar möjligheten för tortyröverlevare att få rätt typ av vård beroende av vilken region de bor i. Detta visar en ny kartläggning gjord av Svenska Röda Korset.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum