Europeiska Investeringsbanken

Svenskt start-up företag inom innovativa utbildningsprodukter för roligare kodning valt till finalist i EU-EIB:s tävling

Dela

Bland årets femton finalister finns det svenska företaget ImagiLabs, med innovativa produkter för att lära sig kodning på ett roligare sätt. Turneringen för social innovation belönar Europas bästa sociala entreprenörer, med fantastiska, nyskapande innvationer, och priset utdelas i år i Wien, den 29 september. Vinnarna i den allmänna respektive den särskilda kategorin tilldelas 75 000 euro vardera. Nästa år, hösten 2023, går tävlingen av stapeln i Stockholm.

ImagiLabs-grundare, Beatrice Ionascu och Dora Palfi vill stärka flickor och ge dem kunskap, självförtroende och ett sammanhang för att skapa med och genom teknik. Deras inlärningsprodukter för ett roligare lärande har därför kommit till final i EIB-tävlingen.
ImagiLabs-grundare, Beatrice Ionascu och Dora Palfi vill stärka flickor och ge dem kunskap, självförtroende och ett sammanhang för att skapa med och genom teknik. Deras inlärningsprodukter för ett roligare lärande har därför kommit till final i EIB-tävlingen.

Det svenska företaget ImagiLabs har bland över tvåhundra sökande valts ut till att bli en av blott femton finalister i den elfte upplagan av turneringen för social innovation (Social Innovation Tournament) som EU:s bank, Europeiska investeringsbanken, anordnar genom EIB:s institut, the EIB Institute.

De femton toppkandidaterna i turneringen representerar åtta EU-länder: Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike. Att ett företag från Sverige är utvalt till final i år bland alla tävlande är alltså mycket hedrande.

Inlärningsappar för roligare kodning

ImagiLabs erbjuder flera utbildningsprodukter som appar och hårdvara för att lära unga flickor och ickebinära barn att koda. Företaget grundades 2018 och har som mål att diversifiera skaparna av teknik, eftersom kvinnor fortfarande utgör mindre än 25 procent av de som arbetar med teknik i Europa. ImagiLabs har därför byggt världens enda mobile-first-grupp för yngre flickor, som är intresserade av teknik och gör kodning till något roligt och tillgängligt för en grupp som annars är svår att nå.

Om Social Innovation Tournament-nästa år i Sverige

Turneringens final äger i år rum i Wien torsdagen den 29 september. Varje år arrangeras tävlingen under ledning av EIB:s generalsekreterare Marjut Falkstedt i en EU-huvustad. Turneringen belönar och stöttar europeiska sociala entreprenörer vars syfte är att åstadkomma social eller miljömässig påverkan. Under hösten 2023 kommer tävlingen att äga rum i Stockholm.

De femton utvalda final-projekten tävlar om priser till ett totalt värde om 220.000 euro. Projekten som vinner första och andra pris i den allmänna, respektive särskilda kategorin, erhåller 75.000 euro, respektive 30.000 euro. Priserna i den särskilda kategorin går till projekt som fokuserar på den blå och gröna ekonomin.En nyhet för i år är att i årets tävling kan publiken även rösta online. Det projekt som har fått flest röster vinner publikens pris på 10.000 euro.

Finalisterna har redan deltagit i ett skräddarsytt utbildningsprogram för att bli bättre på att presentera sina idéer och få hjälp med att finjustera sina affärsplaner. Genom programmet är de väl förberedda för att presentera sina projekt i Wien inför en jury bestående av specialister inom social innovation från den akademiska världen, samt näringsliv.

Mer än pengar och ära

Turneringen för social innovation handlar inte enbart om ett ekonomiskt pris. Varje års finalister blir dessutom automatiskt medlemmar i turneringens alumninätverk, där de och andra utvalda sociala entreprenörer ges tillfälle till fler möjligheter och mer resurser. De får tillgång till en mängd utbildningsmöjligheter, samt ett program för innovationsstipendier. Möjligheterna innefattar bland annat:

  •  Lärande och kunskap: skräddarsydd utbildning i ämnen som ledarskap, medelinsamling, Scaling Impact Executive Programme, som är en chefskurs på heltid med fokus på vidareutveckling, presentation och samarbete , ed investerare, partnerskap med de främsta europeiska universiteten som Oxford, IE och INSEAD), webbinarier, e-utbildningar, med mera.
  • Tillgång till finansiella och personella resurser: SITolarships, ett program för innovationsstipendier, ett nätverk av experter från EIB-gruppen, partnerskap med företag, etc).
  • Synlighet och nätverkande: bloggberättelser, poddsändningar, inbjudan att tala/presentera vid hög-nivå evenemang, intervjuer i radioprogram, deltagande i konferenser i Europa för att nätverka med investerare, riskfilantroper och stiftelser som kan backa upp projektens investeringsbehov, partnerskap med European Venture Philantrophy Association (EVPA), etc.

Historia-förändra samhället genom idéer

Turneringen för social innovation startades 2012 i Luxemburg. Totalt har denna EU-tävling redan belönat dussintals sociala entreprenörer från hela Europa, med pengar, kunskap och nätverk, som hjälper dem att få sina företag att växa och förändra EU och världen med sina idéer, sin energi och sin entusiasm.

Håll dig uppdaterad om vem som blir årets EIB-vinnare och registrera dig här för att närvara personligen vid turneringen och prisutdelningen eller digitalt den 29 september. Presentationstävlingen direktsänds på www.sit2022.org.

Läs mer här och nedan om årets 15 finalister:

3Bee (Italien) ett uppstartsföretag inom jordbruksteknik, som förbättrar bins liv och den biologiska mångfalden genom sakernas internetteknik och AI-algoritmer. Tack vare 3Bees unika teknik kan biodlare hela tiden på ett heltäckande sätt övervaka sina kupor och optimera produktionen, spara tid och behandla sina bin genom att förebygga problem och sjukdomar. Via en plattform för utbyte av bikrediter förbättrar 3Bee arbetet för lokala biodlare liksom ekosystemets pollinering.

AlgaEnergy (Spanien) är ett Madridbaserat biotechföretag som är specialiserat på mikroalger. Företaget kommersialiserar mikroalgbaserade agrobiologiska insatsvaror som effektivt bekämpar effekterna av klimatförändringar och på ett hållbart sätt ökar avkastningen på skördar och förbättrar deras kvalitet, minskar de kemiska insatsvarorna, maximerar jordbrukarnas konkurrenskraft och förbättrar jordmån.

Beetle ForTech (Österrike) har utvecklat ett globalt nätverk för timmerspårning som garanterar resursernas ursprung. Genom sitt holistiska system för timmerspårning och skogsövervakning vill bolaget ge varje avverkat träd en identitet, digitalisera hela värdekedjan för timmer och på så sätt göra transparens till något självklart.

Eufonia (Tyskland) är en tvärvetenskaplig plattform som undersöker förhållandet mellan konst, vetenskap och kultur med hjälp av ljud. Eufonias Sub_bar samlar hörande, hörselskadade och döva artister för att skapa originella verk med hjälp av enbart subfrekvenser. Deras kompositioner spelas via kraftfulla subwoofersystem som omvandlar lokaler till rum för musikaliskt tryck, för en helt ny lyssningsupplevelse som aktiverar hela kroppen. Föreställningarna och installationerna framkallar ett annat slags fokus och den haptiska stimulans som musiken åstadkommer skapar en distinkt känsla av avslappning och synkronisering av både kropp och själ.

Hale (Italien) är en mobilapp som erbjuder personligt utformad digital terapi för patienter med kroniska bäckensmärtor, ett tillstånd som en av fyra kvinnor lider av. Appen är utformad för att vara ett verktyg för ”vård överallt” och skapar månadsvisa personligt utformade planer med hjälp av artificiell intelligens för att hjälpa människor att bättre hantera påverkan från smärta. Planerna bygger på en bedömning online som registrerar symtom, mål och rutiner. Hales produkter är patientstyrda, vilket innebär att de är utformade för och med en användargrupp, som kan bidra till och validera dem direkt.

ImagiLabs (från Sverige, se ovan).

Junker app (Italien) uppfanns av det italienska företaget Giunko srl och hjälper sina användare att sortera avfall rätt. Junkerappen lanserades för att lösa ett stort problem i Italien där reglerna för sopsortering kan skilja sig åt mellan städer. Appen ger snabb och enkel information om hur avfall ska sorteras. Användaren skannar produktens streckkod och får veta vad förpackningen består av, vilka material den är gjord av och i vilka avfallsbehållare de ska sorteras. Hittills har 1 200 kommuner i Italien gått med i Junker tillsammans med 20 kommuner i Schweiz.

Lignovations (Österrike) är det första företaget i världen som kan tillverka helt naturliga partiklar av kolloidalt lignin för tillämpningar av stort värde i stor skala. Lignin är en beståndsdel i biomassa från växter och skyddar dessa mot skadlig påverkan som UV-strålning, oxidativ stress och mikrobiella angrepp. Med hjälp av en patenterad process omvandlar Lignovations obearbetat lignin till en högteknologisk ingrediens så att dessa skyddsfunktioner kan användas i vardagliga produkter som kosmetika, beläggningar och förpackningar. Lignovations biomaterial kan ersätta skadliga kemikalier som finns i många konsumentprodukter och därmed minska risker för människors hälsa och miljön.

Mycotex (Nederländerna) har utvecklat den enda tillverkningsprocess i 3D som kan tillverka sömlösa och skräddarsydda produkter från komposterbara svamprötter och andra biologiska material. Metoden löser därmed flera stora problem inom mode-, inrednings- och bilbranschen. Den minskar kostnader, avfall och arbetskraftsintensitet vid tillskärning och sömnad, ersätter plast och läder med komposterbara material och förbättrar komfort och passform för modeprodukter.

Newcy (Frankrike) är ett uppstartsföretag som erbjuder en nyckelfärdig tjänst för återanvändningsbara muggar. Utifrån principen om den cirkulära ekonomin gör Newcy det möjligt för företagen att förbättra sin sociala och miljömässiga påverkan. Efter att muggarna använts samlas de in och diskas för att återanvändas. Företagen får på så sätt hjälp att tillämpa principen om nollavfall och skapar samtidigt lokala arbetstillfällen för människor med funktionsnedsättning.

Pillio (Tyskland) är ett Berlinbaserat uppstartsföretag som har utvecklat en patientcentrerad app som ger patienter som lider av kroniska sjukdomar ett enkelt, friktionsfritt system för att hantera sin vård. Pillio levererar paket med receptbelagda läkemedel till patienterna, tillsammans med övervakning av medicinering och tillgång till läkare och apotekspersonal. Pillio hjälper på så sätt kroniskt sjuka patienter att följa sin medicinska behandling. Det kan förbättra hälsoresultatet och på så sätt motverka en konstant ekonomisk och strukturell börda för hälsovårds- och sjukvårdssystemet och en fragmenterad värdekedja.

Resortecs (Belgien) REcycling, SORting, TEChnologieS – är ett Brysselbaserat uppstartsföretag som vill underlätta återvinning av stora kvantiteter av modeprodukter. Företaget driver den cirkulära ekonomin inom mode med globalt patenterade värmelösliga sytrådar och system för isärtagning med hjälp av värme som gör att upp till 90 procent av det ursprungliga tygmaterialet kan återvinnas. Genom riktade innovationer när det gäller hur kläder sätts samman och tas isär hjälper Resortecs lösningar varumärken inom mode och arbetskläder att klara dagens miljöutmaningar i den takt och omfattning som planeten behöver.

ROSI (Frankrike), grundat 2017, erbjuder innovativa återvinningslösningar för att återvinna råmaterial med hög renhetsgrad från solcellsavfall. ROSIs vision är att åstadkomma en verklig cirkulär ekonomi för solcellsindustrin och andra nyckelbranscher. Företagets process gör det möjligt att återvinna kisel med hög renhetsgrad och andra metaller som går förlorade vid tillverkning av solceller och när solcellsmoduler är i slutet av sin livscykel. De återvunna materialen kan återanvändas inom flera viktiga europeiska industrier.

SEADS (Italien) är en akronym för Sea Defence Solutions, ett uppstartsföretag som har uppfunnit Blue Barriers för att bekämpa plastföroreningar i våra hav. Blue Barriers är en enkel men ändå effektiv patenterad teknik för att stoppa plasten innan den kommer ut i havet och i stället omvandla den till en resurs. De kan stå emot normala översvämningssituationer för att kunna verka under regnperioden när merparten av plasten transporteras av floden och stoppar den under vattenytan på 80–90 centimeters djup. Blue Barriers är utrustade med ett säkerhetssystem som gör att de kan öppnas säkert vid exceptionella översvämningar. De påverkar inte heller djurlivet utmed floden eller sjöfarten.

WaveOut (Österrike) är en app från det Wienbaserade företaget Dreamwaves som använder rumsligt ljud och förstärkt verklighet för att vägleda människor överallt, enbart med hjälp av 3D-ljud. Det är den enda appen där man inte behöver titta på en skärm eller tolka instruktioner. Genom att använda den rätta kombinationen av rumsligt ljud, förstärkt verklighet och inkluderande design gör appen navigering enklare för alla. WaveOut kan därmed hjälpa blinda och synskadade personer, cyklister och äldre personer som känner sig osäkra eller saknar självförtroende att röra sig på allmänna platser.

Bakgrundsinformation

Om turneringen för social innovation

Turneringen för social innovation stöder de bästa sociala entreprenörerna i Europa. Tävlingen främjar innovativa idéer och belönar initiativ som bidrar till att skapa social, etisk eller miljömässig påverkan. Den omfattar projekt inom områdena utbildning, hälsovård, miljö, cirkulär ekonomi, inkludering, jobbskapande, åldrande och mycket mer.

Om EIB-institutet

EIB-institutet inrättades inom EIB-gruppen (Europeiska investeringsbanken och Europeiska investeringsfonden) för att främja och stödja sociala, kulturella och akademiska initiativ tillsammans med europeiska intressenter och allmänheten i stort. Det är en grundpelare i EIB-gruppens samhälls- och medborgarengagemang.

EIB-institutet stöder social innovation och entreprenörer som satsar på sociala, etiska eller miljömässiga mål eller försöker att skapa och bibehålla sociala värden. De områden som vanligtvis omfattas är arbetslöshet, jämställdhet, marginalisering av missgynnade grupper och tillgång till utbildning samt andra grundläggande sociala tjänster.

Om EIB

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens finansinstitut för långfristig finansiering och ägs av EU:s medlemsstater. Banken tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål. EIB:s verksamhet är inriktad på följande prioriterade områden: klimat och miljö, utveckling, innovation och kompetens, små och medelstora företag, infrastruktur och sammanhållning. EIB har ett nära samarbete med övriga EU-organ för att främja europeisk integration, gynna EU:s utveckling och stödja EU:s politik i över 140 länder runt om i världen.

Presskontakter:

Ulf Bergström: u.bergstrom@ext.eib.org, Tel./mobil: 00 46 708 20 35 40

Donata Riedel, d.riedel@eib.org, Tel.:+49 30 590047 90, mobil: +49 151 14659021

Webbplats: www.eib.org/press- Pressavdelning: +352 4379 21000 – press@eib.org

Nyckelord

Kontakter

Bilder

ImagiLabs-grundare, Beatrice Ionascu och Dora Palfi vill stärka flickor och ge dem kunskap, självförtroende och ett sammanhang för att skapa med och genom teknik. Deras inlärningsprodukter för ett roligare lärande har därför kommit till final i EIB-tävlingen.
ImagiLabs-grundare, Beatrice Ionascu och Dora Palfi vill stärka flickor och ge dem kunskap, självförtroende och ett sammanhang för att skapa med och genom teknik. Deras inlärningsprodukter för ett roligare lärande har därför kommit till final i EIB-tävlingen.
Ladda ned bild
Årets slogan för EIB-tävlingen är "Change Tomorrow Today".
Årets slogan för EIB-tävlingen är "Change Tomorrow Today".
Ladda ned bild
EIB:s generalsekreterare Marjut Falkhed.
EIB:s generalsekreterare Marjut Falkhed.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Europeiska Investeringsbanken
Europeiska Investeringsbankenhttp://www.eib.org

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens finansinstitut för långfristig finansiering och ägs av EU:s medlemsstater. Banken tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål.  Europeiska investeringsbanken är verksam i omkring 160 länder och är världens största multilaterala långivare till klimatprojekt. EIB-gruppen ska stödja investeringar på 1 biljon euro i klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet fram till 2030, samt mer än 50 % av EIB:s finansiering ska gå till klimat till 2025.

 

Följ Europeiska Investeringsbanken

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europeiska Investeringsbanken

Ytterligare en halv miljard till svenska mikroföretag - svenska fintechbolaget Froda får EU-finansiering30.11.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Det svenska fintech-bolaget Froda får finansiering av Europeiska investeringsfonden för att fortsätta stödja innovativa svenska småföretag genom EU-programmet för sysselsättning och social innovation (EaSI). Programmet samfinansieras av Europeiska unionen, Europeiska investeringsbanken (EIB) och Europeiska investeringsfonden (EIF). Med stödet kan Froda låna ut ytterligare över en halv miljard till svenska småföretagare.

Förverkligade klimatdrömmar-fotoutställning invigs i Malmö 25/1124.11.2022 15:36:29 CET | Pressmeddelande

24/11/2022 Fredagen den 25/11 inviger EU:s bank, Europeiska investeringsbanken (EIB), samt Malmö Stad en fotoutställning i centrala Malmö, på Malmö Live. Fotoutställningen visar 21 innovativa och klimatvänliga projekt för ökad hållbarhet, som EIB nyligen har finansierat i Sverige och som visar hur EU stödjer den gröna omställningen i svenska projekt. Bilderna kompletteras av bildtexter som förklarar hur EU stödjer grön energi, hållbara transporter, innovativ återvinning, vattensnåla duschar och andra innovationer i Sverige.

Majoriteten svenskar anser att kriget i Ukraina och de höga energipriserna bör påskynda den gröna omställningen27.10.2022 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

EIB pressmeddelande 27/10/2022 Stockholm/Luxemburg Majoriteten svenskar anser att kriget i Ukraina och de höga energipriserna bör påskynda den gröna omställningen 55% anser att Rysslands invasion av Ukraina och konsekvenserna av denna bör vara en drivkraft för att påskynda den gröna omställningen. 74% anger att vi kommer att gå mot en global katastrof om vi inte drastiskt minskar vår energiförbrukning och varukonsumtion under de kommande åren. 63% är för en hård beskattning av mycket förorenande varor och tjänster, såsom stadsjeepar och lufttransport. 60% är för en indexering av energipriserna till förbrukningen per hushåll: ju mer man förbrukar, desto dyrare blir elen.

EU:s bank EIB stöttar AB Volvos industriforskning inom ny, innovativ, ren transportteknik för elfordon med ett lån på 500 miljoner euro26.10.2022 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

PRESSMEDDELANDE 26/10/2022 Luxemburg/Stockholm EU:s bank EIB stöttar AB Volvos industriforskning inom ny, innovativ, ren transportteknik för elfordon med ett lån på 500 miljoner euro EIB lånar ut 500 miljoner euro till Volvokoncernen i Sverige. EIB-lånet kommer att stödja investeringar i forskning, utveckling och innovation i teknik för kommersiella elfordon, aktiv och passiv säkerhet och självkörande fordon, samt i förbättrad energieffektivitet i system som inte är relaterade till framdrivningen. Projektet kommer att skapa cirka 900 arbetstillfällen inom forskning och utveckling i Europa, framför allt i Sverige och Frankrike, och en gradvis minskning av fordonsbranschens koldioxidutsläpp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum