Stiftelsen Skansen

Sverige firar Estland, Lettland och Litauen 100 på Skansen

Dela

2018 fyller republikerna Estland, Lettland och Litauen hundra år. Detta vill vi ester, letter, litauer och estlandssvenskar fira tillsammans med hela Sverige. Den 26 maj kl 10 inviger Sveriges utrikesminister Margot Wallström en festlig Baltikumdag på Skansen. Alla de tre baltiska utrikesministrarna kommer att delta. Den Baltiska Samarbetsgruppen, som förenar ester, letter, litauer och estlandssvenskar i Sverige, bjuder på folkmusik, dans och god mat!

“Det finns inget land som heter Baltikum. Däremot finns där tre språkligt och kulturellt olika folk men med liknande olyckligt öde under 1900-talet. Samarbete har dock varit viktigt för att överleva och för att kunna återuppstå som självständiga stater på världskartan,” säger Leelo Pukk, projektledare för Baltikumdagen 2018. “Baltikumdagen har en lång historia, och den har förenat våra folkminoriter i Sverige genom många år. Liksom sverige-amerikanerna bevarar även utlandsester, -letter och -litauer sitt kulturella arv, och det vill vi gärna visa upp i samband med hundraårsfirandet.”

“Tillsammans med svenska institutioner och företag bygger Sveriges ester, letter, litauer och estlandssvenskar kulturella och ekonomiska broar över Östersjön. Men som medlemmar i Europeiska unionen borde vi ännu bättre beakta våra gemensamma intressen i Norden och Baltikum. Till dem hör avgjort hela Östersjöområdets säkerhet och en välfungerande gemensam marknad,” säger Sirle Sööt, ordförande för Sverigeesternas Riksförbund.

Projektgruppen för Baltikumdagen 2018
Leelo Pukk, Sverigeesternas Riksförbund (REL)
Sirle Sööt, Sverigeesternas Riksförbund (REL)
Anna-Greta Ter-Borch, Estlandssvenskarnas kulturförening (SOV)
Lars Rönnberg, Estlandssvenskarnas kulturförening (SOV)
Ieva Reine,  Letternas Riksförbund i Sverige (ZLA)
Juris Rozitis, Letternas Riksförbund i Sverige (ZLA)
Stefano Giangiacomo, Svensk-Lettiska Föreningen (SLF)
Veronika Paulauskas, Litauiska Riksförbundet (LBS)
Marijus Sabalas, ordförande för Litauiska Riksförbundet (LBS)

Kontakt
Sirle Sööt
072 519 04 80
sirle.soot@sverigeesterna.se

Pressbild: JT Arendi

Bilder

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Kommunicera med ålar, går det?18.2.2019 07:00:00Pressmeddelande

I det nya kunskapscentret på Skansen, Baltic Sea Science Center, finns tre stora akvarier för rovfisk, stimfisk och sötvattenfisk. De börjar nu befolkas av lax, torsk, smörbult, ål, plattfisk, sarv, braxen och flera andra små och stora fiskar som ska visa oss hur Östersjöns liv under ytan ser ut. Patrik Jakubowski och Emma Alsing Skoog är två marinbiologer som nu börjat som akvarister på kunskapscentret för att sköta om djuren i akvarierna.

Snart är det klart - invigning för kunskapscentret Baltic Sea Science Center 11 april12.2.2019 07:00:00Pressmeddelande

Nu är huset på plats, utställningarna på väg upp och blandningen av sött och salt i akvarierna utprovad. Laxarna, torskarna och simporna har flyttat in i det stora akvariet och väntar på sällskap från ålar, braxen, sill och flera andra arter. En liten smörbult får vara sambo med två ungålar ett tag tills de alla tre växt till sig och kan samsas med de vuxna djuren. Kunskapscentret Baltic Sea Science Center på Skansen är på väg att bli klart. Invigningsdatum är satt till den 11 april.

Elbilstaxi prioriteras på Djurgården31.1.2019 06:00:00Pressmeddelande

Ungefär 15 miljoner människor besöker Djurgården årligen, vilket är fler än kinesiska muren. För aktörerna på Djurgården är det viktigt att alla kan ta sig hit på ett hållbart sätt. Många av dem väljer redan idag miljövänliga alternativ som spårvagn eller cykel, men en del tar också taxi. Nu inleder Kungliga Djurgården ett samarbete med föreningen Nollzon för att öka andelen eltaxibilar på Djurgården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum