Stiftelsen Skansen

Sverige firar Estland, Lettland och Litauen 100 på Skansen

Dela

2018 fyller republikerna Estland, Lettland och Litauen hundra år. Detta vill vi ester, letter, litauer och estlandssvenskar fira tillsammans med hela Sverige. Den 26 maj kl 10 inviger Sveriges utrikesminister Margot Wallström en festlig Baltikumdag på Skansen. Alla de tre baltiska utrikesministrarna kommer att delta. Den Baltiska Samarbetsgruppen, som förenar ester, letter, litauer och estlandssvenskar i Sverige, bjuder på folkmusik, dans och god mat!

“Det finns inget land som heter Baltikum. Däremot finns där tre språkligt och kulturellt olika folk men med liknande olyckligt öde under 1900-talet. Samarbete har dock varit viktigt för att överleva och för att kunna återuppstå som självständiga stater på världskartan,” säger Leelo Pukk, projektledare för Baltikumdagen 2018. “Baltikumdagen har en lång historia, och den har förenat våra folkminoriter i Sverige genom många år. Liksom sverige-amerikanerna bevarar även utlandsester, -letter och -litauer sitt kulturella arv, och det vill vi gärna visa upp i samband med hundraårsfirandet.”

“Tillsammans med svenska institutioner och företag bygger Sveriges ester, letter, litauer och estlandssvenskar kulturella och ekonomiska broar över Östersjön. Men som medlemmar i Europeiska unionen borde vi ännu bättre beakta våra gemensamma intressen i Norden och Baltikum. Till dem hör avgjort hela Östersjöområdets säkerhet och en välfungerande gemensam marknad,” säger Sirle Sööt, ordförande för Sverigeesternas Riksförbund.

Projektgruppen för Baltikumdagen 2018
Leelo Pukk, Sverigeesternas Riksförbund (REL)
Sirle Sööt, Sverigeesternas Riksförbund (REL)
Anna-Greta Ter-Borch, Estlandssvenskarnas kulturförening (SOV)
Lars Rönnberg, Estlandssvenskarnas kulturförening (SOV)
Ieva Reine,  Letternas Riksförbund i Sverige (ZLA)
Juris Rozitis, Letternas Riksförbund i Sverige (ZLA)
Stefano Giangiacomo, Svensk-Lettiska Föreningen (SLF)
Veronika Paulauskas, Litauiska Riksförbundet (LBS)
Marijus Sabalas, ordförande för Litauiska Riksförbundet (LBS)

Kontakt
Sirle Sööt
072 519 04 80
sirle.soot@sverigeesterna.se

Pressbild: JT Arendi

Bilder

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm

08 - 442 80 00http://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum