Fackförbundet ST

Trygghetsavtalet inom staten är i hamn

Dela
Förbunden inom OFR/S,P,O och Arbetsgivarverket är nu överens om hur Trygghetsöverenskommelsen ska utformas inom staten. Uppgörelsen innebär att anställda i statlig sektor får likvärdiga möjligheter för studier som tidigare avtalats i privat sektor, att anställningstryggheten i LAS anpassas efter förhållanden i staten, samt att möjligheterna att visstidsanställa begränsas.
På bilden: Anna Steen (Saco-S), Åsa Erba Stenhammar (Fackförbundet ST), Anna Falk (Arbetsgivarverket) Matilda Nyström Arnek, (Arbetsgivarverket) och Helene Thornberg (Seko).
På bilden: Anna Steen (Saco-S), Åsa Erba Stenhammar (Fackförbundet ST), Anna Falk (Arbetsgivarverket) Matilda Nyström Arnek, (Arbetsgivarverket) och Helene Thornberg (Seko).

 - Vi har nu äntligen lyckats få bort bestämmelsen om att myndigheter kan visstidsanställa personer för kortare perioder utan tydliga skäl. Det gör att vi kommer få färre visstidsanställda och fler tillsvidareanställningar inom staten, vilket är något vi arbetat för länge, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.

Förhandlingarna kring Trygghetsöverenskommelsen i staten har slutförts efter att LAS-uppgörelsen på den privata sidan var färdigförhandlad. Men eftersom flera av delarna i LAS-uppgörelsen redan implementerats i lagstiftningen riskerade förhandlingarna på det statliga området att bli besvärliga. Ett sådant område var anställningstryggheten, där fler undantag från turordningsreglerna i samband med uppsägningar hotade att få stora konsekvenser på mindre myndigheter.

 - Ändringarna i Lagen om anställningsskydd var ett tydligt exempel på att det inte går att överföra förhållanden på den privata sidan till statlig sektor. Den utökade möjligheten att göra undantag från turordningen skulle fått alltför stora konsekvenser på mindre myndigheter. Vi har nu stoppat det sk 3-undantaget från att gälla på myndigheter med färre än 50 anställda, säger Lars Fresker, förbundsordförande för Officersförbundet.

För OFR/S,P,O har det varit av yttersta vikt att avtalet ska ge samma möjligheter till omställningsstöd och kompetensutveckling för de anställda inom staten som det avtal som slutits mellan parterna på den privata sidan. Med denna överenskommelse kommer nu också statligt anställda få förutsättningar till kompetensutveckling och finansierade studier.

 - Vår ambition har varit att balansen mellan parterna på det statliga avtalsområdet ska bibehållas, och att överenskommelsen ska vara i paritet med avtalet i privat sektor. Det har vi lyckats väl med. Vi har nu fått till stånd förändringar som gör att även statligt anställda får samma möjligheter som övriga arbetsmarknaden till omställning mitt i livet, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.

Parterna på det statliga avtalsområdet har genom detta avtal visat att den svenska modellen med partsgemensamma överenskommelser fungerar, och att staten fortsatt kommer vara en attraktiv arbetsgivare med goda villkor för de anställda.

För ytterligare frågor eller kommentarer, kontakta:  
Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef Fackförbundet ST, 070-2738252 
Susanne Hultgren, förhandlingschef Officersförbundet, 072-8541333 
Martina Perzanowska, förhandlingschef Polisförbundet, 08-6769702 

OFR/S,P,O (Offentliganställdas förhandlingsråd för Statstjänstemän, Poliser, Officerare) är ett förhandlande samverkansorgan för nio självständiga fackförbund inom statlig sektor som tillsammans företräder över 100.000 medlemmar: Fackförbundet ST, Polisförbundet, Officersförbundet, Försvarsförbundet, Ledarna, Lärarförbundet, Tull-Kust, Vårdförbundet, Reservofficerarna. Förhandlingspart på arbetsgivarsidan är Arbetsgivarverket (AgV)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

På bilden: Anna Steen (Saco-S), Åsa Erba Stenhammar (Fackförbundet ST), Anna Falk (Arbetsgivarverket) Matilda Nyström Arnek, (Arbetsgivarverket) och Helene Thornberg (Seko).
På bilden: Anna Steen (Saco-S), Åsa Erba Stenhammar (Fackförbundet ST), Anna Falk (Arbetsgivarverket) Matilda Nyström Arnek, (Arbetsgivarverket) och Helene Thornberg (Seko).
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Fackförbundet ST
Fackförbundet ST
Sturegatan 15
Box 5308 102 47 Stockholm

0771-555 444https://st.org/

ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.

Följ Fackförbundet ST

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST

Britta Lejon fortsätter som ordförande i Fackförbundet ST29.5.2024 16:15:40 CEST | Pressmeddelande

På Fackförbundet STs pågående kongress har Britta Lejon idag omvalts till förbundsordförande för en ny mandatperiod. Även Peter Lennartsson fick fortsatt förtroende i sin roll som förste vice ordförande, medan Linda Söderman tillträder som ny andre vice ordförande. Kongressen har också antagit ett nytt förbundspolitiskt program som samlar förbundets ställningstaganden och värderingar.

Fackförbundet ST anmäler Energimyndigheten till JK24.5.2024 13:08:01 CEST | Pressmeddelande

Idag har Fackförbundet ST anmält Energimyndigheten till Justitiekanslern (JK) för att ha kränkt grundlagsskyddade friheter hos en medarbetare. Energimyndigheten har genom att upphäva säkerhetsklassningen för en medarbetare och ST-medlem på grund av dennas sympatier för en organisation som tillämpat civil olydnad, åsidosatt såväl yttrandefrihet som mötesfrihet och demonstrationsfrihet. På grund av återkallad säkerhetsklassning har medarbetarens tjänst avslutats, vilket gör att Fackförbundet ST anser att Energimyndigheten ska betala 200 000 kronor i skadestånd.

Fackförbundet ST håller kongress 28–30 maj22.5.2024 16:32:47 CEST | Pressmeddelande

Den 28–30 maj samlas fler än 100 ombud till Fackförbundet STs kongress. Det är förbundets högsta beslutande organ och hålls vart fjärde år. Förutom att kongressen i vanlig ordning väljer en ny förbundsstyrelse och förbundsordförande, ska årets kongress också ta ställning till bland annat förslaget om ett förbundspolitiskt program. Kongressen hålls på Clarion Hotel i Stockholm och direktsänds även på förbundets hemsida st.org.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye