Trygghetsavtalet inom staten är i hamn
Förbunden inom OFR/S,P,O och Arbetsgivarverket är nu överens om hur Trygghetsöverenskommelsen ska utformas inom staten. Uppgörelsen innebär att anställda i statlig sektor får likvärdiga möjligheter för studier som tidigare avtalats i privat sektor, att anställningstryggheten i LAS anpassas efter förhållanden i staten, samt att möjligheterna att visstidsanställa begränsas.

- Vi har nu äntligen lyckats få bort bestämmelsen om att myndigheter kan visstidsanställa personer för kortare perioder utan tydliga skäl. Det gör att vi kommer få färre visstidsanställda och fler tillsvidareanställningar inom staten, vilket är något vi arbetat för länge, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.
Förhandlingarna kring Trygghetsöverenskommelsen i staten har slutförts efter att LAS-uppgörelsen på den privata sidan var färdigförhandlad. Men eftersom flera av delarna i LAS-uppgörelsen redan implementerats i lagstiftningen riskerade förhandlingarna på det statliga området att bli besvärliga. Ett sådant område var anställningstryggheten, där fler undantag från turordningsreglerna i samband med uppsägningar hotade att få stora konsekvenser på mindre myndigheter.
- Ändringarna i Lagen om anställningsskydd var ett tydligt exempel på att det inte går att överföra förhållanden på den privata sidan till statlig sektor. Den utökade möjligheten att göra undantag från turordningen skulle fått alltför stora konsekvenser på mindre myndigheter. Vi har nu stoppat det sk 3-undantaget från att gälla på myndigheter med färre än 50 anställda, säger Lars Fresker, förbundsordförande för Officersförbundet.
För OFR/S,P,O har det varit av yttersta vikt att avtalet ska ge samma möjligheter till omställningsstöd och kompetensutveckling för de anställda inom staten som det avtal som slutits mellan parterna på den privata sidan. Med denna överenskommelse kommer nu också statligt anställda få förutsättningar till kompetensutveckling och finansierade studier.
- Vår ambition har varit att balansen mellan parterna på det statliga avtalsområdet ska bibehållas, och att överenskommelsen ska vara i paritet med avtalet i privat sektor. Det har vi lyckats väl med. Vi har nu fått till stånd förändringar som gör att även statligt anställda får samma möjligheter som övriga arbetsmarknaden till omställning mitt i livet, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.
Parterna på det statliga avtalsområdet har genom detta avtal visat att den svenska modellen med partsgemensamma överenskommelser fungerar, och att staten fortsatt kommer vara en attraktiv arbetsgivare med goda villkor för de anställda.
För ytterligare frågor eller kommentarer, kontakta:
Åsa Erba Stenhammar, förhandlingschef Fackförbundet ST, 070-2738252
Susanne Hultgren, förhandlingschef Officersförbundet, 072-8541333
Martina Perzanowska, förhandlingschef Polisförbundet, 08-6769702
OFR/S,P,O (Offentliganställdas förhandlingsråd för Statstjänstemän, Poliser, Officerare) är ett förhandlande samverkansorgan för nio självständiga fackförbund inom statlig sektor som tillsammans företräder över 100.000 medlemmar: Fackförbundet ST, Polisförbundet, Officersförbundet, Försvarsförbundet, Ledarna, Lärarförbundet, Tull-Kust, Vårdförbundet, Reservofficerarna. Förhandlingspart på arbetsgivarsidan är Arbetsgivarverket (AgV)
Nyckelord
Kontakter
Anders MaxsonPress- och opinionsansvarig
Tel:08-790 52 73anders.maxson@st.orgBilder




Om
ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Polisens nya avtal löser inte polisens problem16.6.2022 10:06:37 CEST | Pressmeddelande
Om svensk polis ska kunna klara av att växa och möta de krav på förstärkt förmåga som samhället ställer, är det fel väg att gå att enbart hoppas på att det är poliser som ska göra jobbet. Medan myndigheten satsar på löneökningar för utbildade poliser och kraven för att bli polis sänks, flyr den civilanställda personalen samtidigt som platserna på polisutbildningarna runt om i landet står tomma. Fackförbundet ST menar att allt detta sammantaget ger bilden av en myndighet som går åt helt fel håll.
Fackliga rättigheter för lokalanställd ambassadpersonal16.5.2022 10:53:10 CEST | Pressmeddelande
Fackförbundet ST och Regeringskansliet har träffat en överenskommelse som ger lokalanställd ambassadpersonal möjlighet att arbeta fackligt. Det ger också förtroendevalda lokalanställda möjlighet att företräda personal på andra ambassader. ST har länge drivit arbetet för att lokalt anställda på svenska ambassader ska få fackliga rättigheter, och ser överenskommelsen som en stor framgång.
Staten hyvlar bort ytterligare drygt 2 miljarder kronor20.4.2022 14:12:58 CEST | Pressmeddelande
Produktivitetsavdraget för 2023 kommer att innebära att ytterligare 2,1 miljarder kronor skärs bort från statens löneutrymme. Det framgår av regeringens vårbudget som presenterades igår. Avdraget är en generell besparing på alla myndigheters förvaltningsanslag, och riskerar att leda till sämre arbetsvillkor för statligt anställda.
Anställda i staten förtjänar en utbildning värd namnet12.4.2022 15:42:58 CEST | Blogginlägg
Efter lång väntan står det klart att en introduktionsutbildning för statligt anställda kommer att bli verklighet. Det har Fackförbundet ST kämpat för länge. Beskedet är glädjande, men utformningen på utbildningen ger skäl för fortsatt diskussion.
Större marginaler för krishantering31.3.2022 14:14:06 CEST | Blogginlägg
En myndighet kan inte ha bemanning för alla möjliga tänkbara scenarion. Våra gemensamma skattemedel behöver fördelas utifrån de behov som finns. Det är dock lättare sagt än gjort, inte minst eftersom behoven förändras. Ofta plötsligt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum