Friskis&Svettis

Varannan fick nya motionsvanor under corona-våren

Dela
Var fjärde svensk uppger att de rörde på sig mindre under våren jämfört med föregående år, samtidigt som lika många uppger att de rört på sig mer. Den positiva utvecklingen syns framför allt bland de yngsta, medan den negativa utvecklingen blir tydligast bland äldre. Det visar en undersökning från Friskis&Svettis.

Friskis&Svettis har tittat närmre på hur svenskarnas träningsvanor sett ut under våren. Resultatet visar att varannan svensk gjort en förändring i hur de rört på sig i motionssyfte under april till och med juni i år, jämfört med samma period föregående år. Var fjärde uppger att de rört sig mer, medan lika många uppger att de rört sig mindre.

– Den speciella våren påverkade de flesta. Undersökningen visar att det även spillt över på våra motionsvanor, om än på väldigt olika sätt. Inom vår verksamhet har vi sett både nya mönster och andra behov kring träningen, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare på Friskis&Svettis.

Bland de yngsta (18–29 år) finns den största ökningen i fysisk aktivitet ­– var tredje (31%) uppger att man rört på sig mer. Samtidigt som de äldsta (65–79 år) visar på den största minskningen, hela 31 procent har rört på sig mindre. Geografiskt sett har man i Stockholmsområdet uppgett den största ökningen, där 29 procent har rört på sig mer. Göteborgsområdet och Östra Mellansverige är de områden där man i högst utsträckning (31%) uppgett att man rört på sig mindre. 

– Somliga har dragit ned på tempot, vilket skapat utrymme för mer rörelse. Att pendlingen har minskat kan ligga bakom den positiva trend vi ser bland unga och i Stockholm, det finns helt enkelt mer tid över att motionera på. Samtidigt ser vi det motsatta hos äldre vilket är olyckligt. Vi behöver hjälpas åt och tänka nytt för att skapa förutsättningar för rörelse även för våra äldre, avslutar Susanne Jidesten.

Utdrag från undersökningen:
Hur mycket rörde du på dig i motionssyfte under perioden april till och med juni 2020 jämfört med samma period föregående år? 

  • 28 procent har rört på sig mindre eller mycket mindre (9% mycket mindre och 18% mindre).
    46 procent har rört på sig lika mycket.
    25 procent har rört på sig mer eller mycket mer (7% mycket mer och 17% mer).
    Bland de äldsta (65-79 år) har 18 procent rört sig mer och 31 procent mindre.
    Bland de yngsta har 31 procent rört sig mer och 29 procent mindre.
    I Göteborgsområdet och Östra Mellansverige har man i högst utsträckning (31%) rört sig mindre.
    I Stockholmsområdet har man i högst utsträckning (29%) rört sig mer.

Undersökningen är genomförd i samarbete med Kantar Sifo genom frågor till en slumpmässigt rekryterad webbpanel med svenska allmänheten 18–79 år som målgrupp. 1151 intervjuer har genomförts under fältperioden den 4 till och med den 7 september 2020.

Nyckelord

Kontakter

För mer information, kontakta gärna:
Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis, 076 320 32 60
susanne.jidesten@riks.friskissvettis.se

Bilder

Om

Friskis&Svettis
Friskis&Svettis



Människor i alla åldrar utgör Friskis&Svettis genom sina medlemskap. Vi är fördelade i 156 ideella idrottsföreningar, varav 104 i Sverige och resterande i Norge och övriga Europa. Friskis&Svettis vill alltid att fler ska få chans att hitta sin grej inom träningen. 

Följ Friskis&Svettis

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Friskis&Svettis

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye