Studentlitteratur AB

Webbutveckling för alla – nytt standardverk på svenska

Dela

Behovet av webbutvecklare är stort, liksom kursutbudet. Trots detta har det saknats kurslitteratur, det var länge sedan det kom en heltäckande bok på svenska om HTML och CSS. Nu finns en modern bok, "Introduktion till HTML och CSS", skriven av Montathar Faraon, biträdande professor i informatik och forskare vid Högskolan Kristianstad, samt Lars Holmberg, doktorand vid Malmö universitet och forskare inom maskinlärande och artificiell intelligens. Båda har betydande erfarenhet av undervisning och forskning inom webbutveckling.

Författarna Lars Holmberg och Montathar Faraon som skrivit boken ”Introduktion till HTML och CSS”
Författarna Lars Holmberg och Montathar Faraon som skrivit boken ”Introduktion till HTML och CSS”

HTML och CSS är språken som skapar funktionella webbsidor och tjänster, en del av vardagen som de flesta inte känner till eller tänker på. Det finns många guider i ämnet, både på nätet och i form av böcker på engelska, men antingen saknas den röda tråden eller så är det svårt för nybörjaren att hänga med. Det behövdes en bok där man kommer i gång snabbt och kan jobba med exempel. Eftersom den boken inte fanns bestämde sig två forskande lärare för att skriva den själva – en bok som samlar allt tillsammans med en tydlig röd tråd.

– Det går till viss del att lära sig HTML och CSS på Youtube också, eller genom andra tutorials. Men det är lätt att det blir för mycket information, säger Montathar Faraon. Vi har skapat ett upplägg baserat på vad som har fungerat bäst i våra kurser. Om studenterna använder boken klarar de kursen, och hinner med alla moment, säger Montathar Faraon, biträdande professor i informatik vid Högskolan Kristianstad.

Arbetet med boken har pågått under många år, med intensiva skrivperioder varvat med pauser.

– Bokskriveri ska klämmas in vid sidan om undervisning och forskning, så det är viktigt att det blir en guldkant. Då är det kul att vara två. Det har blivit många samtal om innehåll, exempel och allt däremellan, men den stora drivkraften är såklart att skapa något som gör studierna enklare för studenterna. Dessutom ingår bokskrivandet i forskarens så kallade ”tredje uppgift”, att begripliggöra forskning för allmänheten, säger Lars Holmberg, doktorand vid Malmö universitet.

KONTAKT

Montathar Faraon
Biträdande professor i informatik och meriterad lärare vid Högskolan Kristianstad
044-250 34 34
montathar.faraon@hkr.se

Lars Holmberg
Doktorand vid Malmö universitet
040-665 75 46­
lars.holmberg@mau.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Författarna Lars Holmberg och Montathar Faraon som skrivit boken ”Introduktion till HTML och CSS”
Författarna Lars Holmberg och Montathar Faraon som skrivit boken ”Introduktion till HTML och CSS”
Ladda ned bild
Omslaget till boken "Introduktion till HTML och CSS"
Omslaget till boken "Introduktion till HTML och CSS"
Ladda ned bild

Om

Studentlitteratur AB
Studentlitteratur AB
Åkergränden 1
221 00 Lund

046-31 20 00https://www.studentlitteratur.se

Studentlitteratur AB är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 422 miljoner kronor och har 164 anställda.

Följ Studentlitteratur AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB

Nytt pris för bästa rättsteoretiska examensarbete23.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När David Reidhav slutade som lektor i allmän rättslära vid Lunds universitet 2019 avtackades han av kollegor vid juridiska fakulteten med boken Juridiska grundbegrepp – Vänbok till David Reidhav (Studentlitteratur, 2019). David var en mycket uppskattad lärare i rättsteori och boken används nu som kurslitteratur på den kurs på juristprogrammet där David undervisade. I boken medverkar 14 lärare i rättsteori som kapitelförfattare och all royalty går till ett nyinstiftat pris: David Reidhavs pris för bästa rättsteoretiska examensarbete. Den 3 juni 2022 delas det ut för första gången.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum