Region Uppsala

Yngre i riskgrupp erbjuds vaccination mot covid-19

Dela
Nu tar Region Uppsala nästa steg i vaccinationerna mot covid-19. Kallelser med förbokade tider börjar i dagarna att skickas ut till personer i riskgrupp i åldrarna 18-59 år. Det rör sig om cirka 20 000 personer, som får sin första vaccination under maj och början av juni.

- Vi går nu snabbt framåt i vaccinationsarbetet, tack vare ökade leveranser säger Erik Sköldenberg, chefsläkare vid Region Uppsala och produktionsansvarig för vaccinationerna.

Huvudfokus för vaccinationsarbetet just nu är personer över 65 år. Enligt regionernas överenskommelse med regeringen skulle 80 procent av alla över 65 år ha fått sin första dos i mitten av maj. Detta mål kommer att uppnås redan denna vecka. Vaccinationerna har också påbörjats av personer med LSS, vårdpersonal och de som är 60-65 år gamla.

Därefter börjar fas 3, då bland annat personer i riskgrupp i åldrarna 18-59 år erbjuds vaccination. Som riskgrupp räknas personer med vissa sjukdomar eller tillstånd som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Vilka dessa är har definierats av Folkhälsomyndigheten.

Följande sjukdomar och tillstånd ingår:

  • kronisk hjärt- eller kärlsjukdom inklusive högt blodtryck
  • kronisk lungsjukdom, till exempel KOL eller svår astma
  • mycket kraftig övervikt, BMI 40 eller högre
  • neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
  • flera funktionsnedsättningar
  • kronisk leversvikt eller njursvikt
  • diabetes typ 1 eller diabetes typ 2
  • kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling
  • Downs syndrom.

- Den som har någon av dessa sjukdomar eller tillstånd behöver inte göra något själv, utan man ska lugnt invänta att brevet med kallelse till vaccination kommer. Vi vet vilka vi ska kalla genom de kontakter man har haft med vården tidigare. Utskicken kommer att pågå under en månads tid, så om kallelsen dröjer ska man inte bli orolig, säger Erik Sköldenberg.

- För några kommer det att komma som en överraskning att man är prioriterad och blir kallad redan i den här fasen. Man känner sig frisk och stark, sköter sin medicinering och har inte tänkt på sig själv som en person i riskgrupp. Det kan också hända att barn blir vaccinerade före sina föräldrar, eftersom faserna överlappar. Men det är i sin ordning, vi följer den nationella prioriteringen.

I fas 3 ingår förutom riskgrupper också personer med ett tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder.

Fas 4, då den breda allmänheten kommer att erbjudas vaccination, kommer enligt nuvarande prognoser att inledas i början av juni.

Nyckelord

Kontakter

Erik Sköldenberg, chefsläkare och produktionsansvarig för covid-19-vaccinationer, tel 070-611 29 24

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 27 mars 202327.3.2023 17:09:02 CEST | Pressmeddelande

Bättre ekonomiskt resultat än budgeterat De totala intäkterna för Trafik och samhälle under perioden januari-februari 2023 landade på 431 miljoner kronor. Det är en förbättring med 3,1 mnkr jämfört med budget. Biljettintäkterna har den största avvikelsen med en förbättring med 5,6 mnkr jämfört med budget. Stadsbusstrafiken i Uppsala har fler antal resande jan-februari jämfört med samma period förra året. Statistiken visar också att antalet resande på det nya linjenätet i Enköping ökat månad för månad sedan i höstas. Tidstaxa införs från den 22 januari 2024 Nämnden fattade beslut om att dagens fem zoner för enkelbiljetter ersätts med en zon och att två prisnivåer införs: helt pris och rabatterat pris. Helt pris gäller för vuxen, 20-64 år, rabatterat pris gäller för ungdom, 7-19 år, studenter med minst 75 procent studietakt och äldre från 65 år och förmånstagare. Tidstaxans enkelbiljetter har en giltighetstid om 75 minuter. Nytt linjenät i Bålsta Ett nytt linjenät för busstrafiken införs

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 27 mars27.3.2023 16:39:18 CEST | Nyheter

Minusprognos för Akademiska sjukhuset Akademiska sjukhuset väntas göra ett minusresultat på 650 miljoner kronor under 2023. Det framgår av månadsrapporten för februari. Detta är 550 miljoner kronor sämre än den beviljade budgeten på minus 100 miljoner kronor. Prognosen beror på att sjukhuset inte klarade av hela åtgärdsprogrammet under 2022, ökat budgetkrav och låg uppräkning i förhållande till kostnadsökningarna. Sjukhuset arbetar med åtgärder både sjukhusövergripande samt på verksamhetsområdesnivå för att minska det negativa ekonomiska gapet. Prognosen för Lasarettet i Enköping ligger på minus 15 miljoner kronor. Försämringen beror på höga kostnader för inhyrd personal och ökad produktion Sjukhusstyrelsens egen verksamhet prognostiserar ett nollresultat. (S) yrkade under detta ärende på att sjukhusstyrelsen skulle avsätta 700 000 kronor till verksamhet på Akademiska sjukhuset för sjukhushundarna. Detta avslogs. Svar på initiativ om geriatriken i Tierp Vivianne Macdisi (S), Peter Lyde

Allt fler av Uppsala läns invånare har tillgång till fast bredband27.3.2023 10:09:25 CEST | Pressmeddelande

Drygt 90 procent av hushållen i Uppsala län hade en anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund i oktober år 2022. Det är en ökning med 2,5 procentenheter sedan året innan. Snittet för riket är 90,7 procent. Samtidigt är skillnaderna mellan tätort och landsbygd relativt stora. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning för år 2022.

Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 21 mars 202321.3.2023 11:46:39 CET | Pressmeddelande

Programarbete för en ny större vårdcentral i Stenhagen Stenhagens vårdcentral var fram till 2022 en filial till Flogsta vårdcentral, och har idag ett högt besökstryck sedan Flogsta vårdcentral år 2018 evakuerades på grund av problem med inomhusmiljön. Behovet av en större vårdcentral i Stenhagen förväntas dessutom växa ytterligare. Det är bakgrunden när fastighets- och servicenämnden nu går vidare med planer för en ny vårdcentral i Stenhagen (inom nuvarande lokaler finns det, enligt handlingarna, ingen möjlighet till en utökning). Vid sitt möte beslutade nämnden att förvaltningsdirektören för Fastighet och service får i uppdrag att förvärva mark i Stenhagen och därefter antingen genomföra en hyresvärdsupphandling, eller bygga i egen regi om regionfullmäktige anslår pengar i regionplan och budget. Dessa pengar saknas idag. Om det blir alternativet hyresvärdsupphandling är planen att handla upp en leverantör som kan uppföra en vårdcentral som Region Uppsala därefter kan hyra under en län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum