NY RAPPORT: Rivstart för omställningsstudiestödet
– Detta bekräftar den viktiga roll högskolor och universitet spelar för det livslånga lärandet. Det skickar en tydlig signal inte bara till högskolorna, utan också till staten som finansiär, att utbud och tillgänglighet av akademisk utbildning för yrkesverksamma successivt bör öka, säger Ulrika Lindstrand förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer har gått igenom de första 1 000 ansökningarna för det nya omställningsstudiestödet, som ger yrkesverksamma en möjlighet att studera mitt i livet för att bredda sin kompetens och bli mer attraktiva på arbetsmarknaden. Av de som sökte till högskolan var 68 procent 40 år eller äldre, vilket kan jämföras med en andel på 17 procent för ordinarie sökande till högskolan. Av de som hade beviljats omställningsstudiestöd var andelen hela 83 procent.
Andelen som sökt omställningsstudiestöd för studier i yrkeshögskolan var 40 procent. Det är en dubbelt så hög andel som för sökande av ordinarie studiemedel. Nära 60 procent av dem som sökt respektive beviljats omställningsstudiestöd för studier inom yrkeshögskolan valde en inriktning inom teknik och data. Motsvarande andel i gruppen som sökt ordinarie studiemedel var knappt hälften så stor – 26 procent.
Totalt utgör andelen kvinnor som beviljats omställningsstudiestöd omkring 60 procent. Bland dem som beviljats stöd för högskolestudier var andelen kvinnor så hög som 68 procent. För ansökningar till yrkeshögskolan var andelen kvinnor och män nästan densamma.
Sammanfattning av några resultat i rapporten:
- Hälften av de som ansökte till omställningsstudiestödet hade valt en högskoleutbildning. Andelen var densamma för de som hittills hade beviljats stöd.
- Av de som sökte till högskolan var 68 procent 40 år eller äldre. Av de
som hade beviljats stöd var andelen hela 83 procent. - Av de som beviljats omställningsstudiestöd var andelen män ca 40 procent och andelen kvinnor ca 60 procent. Vad avser studier i yrkeshögskolan var andelen kvinnor och män nära nog densamma – 52 respektive 48 procent. Bland dem som beviljats stöd för högskolestudier var andelen kvinnor däremot så hög som 68 procent
- Nära 60 procent av de som sökt respektive beviljats omställningsstudiestöd för studier inom yrkeshögskolan hade valt en inriktning inom teknik och data.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder
Dokument
Länkar
- ”Lärosätena måste få en ny uppgift – att kompetensutveckla yrkesverksamma” - läs Ulrika Lindstrands debattartikel via Sverigesingenjorer.se (30/6)
- Läs mer om den nya rapporten om omställningsstudiestödet - på Sverigesingenjorer.se
- Läs mer om omställningsstudiestödet - på Sverigesingenjorer.se
- Tusentals ingenjörer knackar på högskolans dörr - ta del av rapporten fr juni 2022 via Sverigesingenjorer.se
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
En lovande budget men med oklar fördelning19.9.2024 09:43:27 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer ser flera viktiga satsningar i regeringens höstbudget som stärker både ingenjörernas ställning på marknaden och Sveriges konkurrenskraft i världen. Budgeten visar lovande ambitioner men i väntan på propositionerna för forskning och innovation, liksom för infrastruktur, råder vissa oklarheter kring anslagens fördelning.
Goda förutsättningar för högre ingenjörslöner i avtalsrörelsen 202518.9.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag presenterar Sveriges Ingenjörer inriktningen inför avtalsrörelsen 2025. Med mer positiva konjunkturprognoser ser Sveriges Ingenjörer att det finns goda förutsättningar för avtal som ger löneökningar som motsvarar ingenjörernas betydelse för samhällets, organisationernas och företagens utveckling. Andra utgångspunkter är att arbetstidsförkortning ska utökas, kvalifikationstider för föräldralön ska slopas och kompetensutveckling ska vara möjlig hela yrkeslivet.
TechSverige, Unionen och Sveriges Ingenjörer skriver samarbetsavtal28.6.2024 07:37:00 CEST | Pressmeddelande
I dag presenterar bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen en avsiktsförklaring om att ingå ett samarbetsavtal om IT- och telekombranschens utveckling. Syftet är att främja en internationellt konkurrenskraftig bransch i Sverige.
Ingenjörslönerna inom basindustrin släpar efter höglönebranscherna i storstäderna19.6.2024 07:37:00 CEST | Pressmeddelande
Löneläget i den svenska basindustrin ligger under genomsnittet medan ingenjörslönerna toppar inom bank-, finans- och försäkringsbranschen. Det visar årets branschstatistik från Sveriges Ingenjörer, där medlemmar redovisat sin lön. Högre löner krävs för att attrahera nödvändig kompetens, säger förbundsordförande Ulrika Lindstrand.
Positivt med stärkt samordning för gröna investeringar13.6.2024 12:04:15 CEST | Pressmeddelande
I dag presenterade regeringen en ny modell för tillståndsgivning, som ska stärka samordningen inom gröna investeringar. Initiativet är mycket välkommet, och något som Sveriges Ingenjörer har efterfrågat.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum