IQ

Sociala medier påverkar vårt drickande i sommar

Dela

Närmare varannan person som använder sociala medier ser ofta alkoholrelaterat innehåll i sina flöden, och nära fyra av tio menar att det är än vanligare under sommaren. Varannan säger dessutom att alkoholen skildras positivt. Det visar en ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av IQ.

Foto: Dave Lastovskiy/Unsplash
Foto: Dave Lastovskiy/Unsplash Foto: Dave Lastovskiy/Unsplash

– En utmaning är att när du och jag omedvetet, och med positivt uppsåt, delar med oss av våra semesterbilder med alkohol i handen så kan det påverka andras alkoholvanor negativt. För många av oss är det troligen inget problem med alkoholromantik i våra flöden, men så är det inte för alla, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.    

Hur vi påverkas av innehållet på sociala medier är individuellt, men forskning* visar att risken att unga ska dricka alkohol den närmsta månaden ökar om deras vänner postar inlägg om alkohol. Vi kan anta att detta mönster ser snarlikt ut i övriga befolkningen. Det är även bra att påminna sig om att vardagens rutiner, som att diska eller dammsuga, inte delas lika ofta.

– Om alkoholbilder påverkar dig negativt kan det vara läge att rensa bland vilka konton du följer, behåll de som ger dig inspiration och energi. Eller till och med ta en paus från sociala medier, njuta av dina egna stunder och sluta jämföra med andras, säger Mojtaba Ghodis.  

Enligt IQs undersökning dricker varannan svensk mer alkohol under sommaren. Det är särskilt medelålders (35–49 år) som ökar sin alkoholkonsumtion under sommaren, och framför allt medelålders kvinnor. Men även föräldrar med hemmaboende barn ändrar sina vanor mer än genomsnittet under sommaren.

– För många känns det naturligt att dricka mer alkohol när vi är lediga, det är sommar, och vi inte har samma inrutade vardag som annars. Det är så klart inte farligare att dricka alkohol på en vardag än på helgen, men det kan bli problematiskt om man lägger till nya tillfällen och samtidigt behåller sina gamla. Därför är det viktigt att reflektera över sina vanor, Mojtaba Ghodsi, vd IQ.

Alkoholkonsumtionen nästan 70 procent högre under sommaren

Under juni och juli är svenskens alkoholkonsumtion som högst. I juli förra året drack vi 67 procent mer än i bottenmånaden februari, antal dryckestillfällen var 43 procent fler och antalet intensivkonsumtionstillfällen var 86 procent fler. Det visar mätningar från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN).*

IQs tips för sociala medier i sommar

  • Rensa. Om alkoholbilder påverkar dig negativt kan det vara läge att rensa bland vilka konton du följer, behåll de som ger dig inspiration och energi. 
  • Pausa. Påverkas du av alkoholbilder i flödet så att du känner ett sug efter att dricka, trots att du inte tänkt det? Ta i så fall en paus från sociala medier, njut av dina egna stunder och sluta jämföra med andras. 
  • Reflektera. Kom ihåg att vardagens rutiner, som att diska eller dammsuga, inte delas lika ofta.

IQs tips inför sommarsemestern

  • Vilken plats ger du alkoholen? Fundera över vilken plats du vill att alkoholen ska ha under din semester och om alkohol verkligen leder till en trevligare semester för dig, och personer i din omgivning.
  • Skapa gemensamma förväntningar. Prata med dem du ska umgås med om hur ni ser på alkohol så att ni har gemensamma förväntningar på hur ni får en trevlig semester tillsammans.
  • Håll koll på ditt drickande. Bestäm dig för hur mycket, och hur ofta du tänker dricka alkohol, och håll dig till det.
  • Varva med alkoholfritt. Om du dricker alkohol, varva med alkoholfria drycker, då kan festen hålla på längre.

Stöd och råd

IQ har två tjänster för den över 18 år som funderar över sina egna eller någon annans alkoholvanor.

  • Alkoholprofilen.se. Ett anonymt test för den som vill veta mer om sina alkoholvanor och hur de påverkar en själv och andra.
  • Alkoholsnacket.seGer stöd till den som är orolig för någon annans alkoholvanor. Tjänsten guidar användaren till ett första samtal, med konkreta tips på hur man kan lägga upp det.

Besök  Alkoholhjälpen1177 Vårdguiden eller Alkohollinjen 020-84 44 48 om du vill läsa mer om alkoholberoende och vad du kan göra om du vill få hjälp.

Hur mycket kan man dricka?

Det finns inget riskfritt drickande. Är du frisk bedöms risken för skador av alkohol vara liten om du dricker färre än tio standardglas i veckan. Ett standarglas motsvarar 50 cl folköl, ett litet glas vin (10–15 cl) eller 4 cl sprit. Men, det är viktigt att komma ihåg att alkohol påverkar oss väldigt olika. Även hur vi dricker spelar roll. Att dricka sig berusad är alltid en risk i sig. En rekommendation är att hålla sig till mindre än fyra glas vid samma tillfälle. Vi behöver också låta kroppen återhämta sig och därför inte dricka för ofta.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Antal intervjuer: 1 049 personer 18–84 år. Fältperiod: 1–8 juni 2023. Deltagarfrekvens 58 procent. Läs mer i bifogade faktablad.

Alkoholstatistik

*CANs rapport: Självrapporterade alkoholvanor i Sverige 2004-2021.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om oss

IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Genom att skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring det egna och andras drickande, bidrar vi till att minska alkoholens skador i samhället. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum