Gymnastik- och idrottshögskolan

Forte satsar 23 miljoner på GIH:s forskning om arbetsliv och hälsa

Dela

För att möta dagens folkhälsoutmaningar satsar Forte 230 miljoner kronor till forskningsprogram om hälsofrämjande och förebyggande insatser. Av dessa har GIH beviljats drygt 23 miljoner kronor till "WORK TOGETHER – ett systembaserat forskningsprogram för att uppdatera företagshälsovården och minska hälsogapet".

Bilden visar tre medarbetare som diskuterar samtidigt som de dricker kaffe
Bilden visar tre medarbetare som diskuterar samtidigt som de dricker kaffe

– Det är väldigt kul att vi under sex år med stöd från Forte kan fortsätta stärka forskningen kring hälsa i arbetslivet med fokus på att minska hälsogapet i samhället, säger GIH-forskaren och projektledare Elin Ekblom Bak.

Forskningsprogrammet WORK TOGETHER består av tre olika delar som tillsammans innehåller fem projekt. I den första delen ska inkludering och effektivitet av ett befintligt företagshälsovårdsprogram under de senaste 30 åren utvärderas, med fokus på grupper som är underrepresenterade och högriskgrupper. I den andra ska det befintliga programmet för företagshälsovård utvecklas och uppdateras tillsammans med arbetstagare, arbetsgivare och företagshälsor (så kallad co-creation). I det tredje ska det uppdaterade programmet implementeras, och dess effektivitet och erfarenheter av det undersökas.

– Vårt forskningsprogram kommer bidra till utveckling av en mer inkluderande, effektiv, evidensbaserad och hållbar företagshälsovård. Vi vill minska hälsoklyftor och skapa ett mer hållbart arbetsliv över tid, säger Elin Ekblom Bak.

Medverkande i forskningsprogrammet är forskare från Gymnastik- och idrottshögskolan, Umeå universitet och Uppsala universitet, i nära samarbete med samverkanspartners HPI Health Profile Institute och branschorganisationen Sveriges Företagshälsor. Därtill ingår en Advisory Board med tre internationellt ledande forskare inom området.

Läs mer på Fortes webbplats

För mer information kontakta:

Elin Ekblom Bak, docent/högskolelektor och projektledare, GIH, e-post: elin.ekblombak@gih.se tel: 070-789 59 17
Louise Ekström, kommunikatör Press och PR GIH, e-post: louise.ekstrom@gih.se tel: 070-202 85 86

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa. GIH ligger centralt i Stockholm i nära anslutning till Stockholms Stadion och ett stort idrotts-och friluftsområde.

På GIH utbildas lärare i idrott och hälsa, tränare, hälsopedagoger, sport managers, idrottsvetare och forskare. GIH bedriver forskning inom idrottsvetenskap med fokus på ”människan i rörelse” samt är ett så kallat Riksidrottsuniversitet med goda möjligheter att kombinera studier med elitidrott.

Forskningen håller hög kvalitet, är samhällsrelevant och bedrivs ofta i nära samarbete med andra lärosäten och intressenter i samhället, på både nationell och internationell nivå. GIH har idag 160 medarbetare och cirka 1 400 studenter.

Följ Gymnastik- och idrottshögskolan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gymnastik- och idrottshögskolan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye