COWI

Ingenjörsyrkets varumärke måste stärkas – få unga har koll på yrket

Dela

Unga saknar kunskap om ingenjörsutbildningen och har en felaktig bild av ingenjörsyrket. Det visar en undersökning som teknikkonsultbolaget COWI låtit Ungdomsbarometern göra. En stor majoritet av alla som läser naturvetenskaplig inriktning på gymnasiet saknar kunskap om vad en ingenjörsutbildning faktiskt innebär.

Pontus Haag, Kommunikationschef COWI Sverige
Pontus Haag, Kommunikationschef COWI Sverige

Ingenjörer behövs för att möjliggöra den gröna omställningen och för att bygga ett robust och säkert samhälle. Och behovet av kvalificerad kompetens från ingenjörer är stort i Sverige. COWI har därför låtit Ungdomsbarometern undersöka ungas intresse för och uppfattning om ingenjörsyrket.

Undersökningen visar att ungas kunskap om ingenjörsutbildningar är låg. Endast 23 procent av unga säger att de har koll på vad man får läsa och göra på en ingenjörsutbildning. Av de som läser naturvetenskapligt eller tekniskt program på gymnasiet och därmed har behörighet till ingenjörsutbildningar är det endast en tredjedel som svarar att de har bra koll på vad man gör på en ingenjörsutbildning.

– Att unga på teknik- och naturvetenskapliga program har så låg kunskap om ingenjörsutbildningen och därmed yrket skapar problem eftersom det är den naturliga rekryteringspoolen. Här krävs bättring från såväl gymnasieskolorna som högskolorna för att locka fler till ingenjörsyrket. Utbytet mellan högskolor och branschen är bättre och kan tjäna som föredöme, säger Pontus Haag, Kommunikationschef och ansvarig för Employer Branding på COWI.

– Okunskapen gör att studenter har oklara förväntningar på utbildningen och det bidrar till de stora avhopp vi ser på ingenjörsutbildningarna, men också till att många inte söker då man inte vet vad det är man investerar tid och pengar i, säger Pontus Haag
 
Även ungas syn på arbetslivet som ingenjör är ett problem för branschen. Bara en av sex tror att ingenjörsyrket kan erbjuda en bra balans mellan arbete och fritid och bara en av fyra tror att ingenjörsyrket har bra chefer och ledarskap. Och detta är enligt unga de två aspekterna som de efterfrågar mest i sitt framtida arbetsliv.

– Ingenjörer har goda förutsättningar att balansera jobb och fritid. Flexibla arbetsvillkor med möjlighet till distansarbete halva veckan är idag en naturlig del. Samtidigt lägger vi som företag och andra i branschen stort vikt vid bra ledarskap och att utbilda ledare. Unga har inte den bilden av yrket och vi behöver bli bättre på att förmedla den verklighet som råder, säger Pontus Haag.

1000 personer mellan 15-24 år har svarat på Ungdomsbarometerns undersökning under de två första veckorna i juni 2023. Ungdomsbarometern är Sveriges ledande analysföretag inom områden som påverkas av vad unga tycker, tänker och gör. 

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om oss

Tillsammans med kunder, partners och medarbetare skapar vi en framtid där människor och samhällen växer och utvecklas. Det gör vi genom samarbeten där vi skapar hållbara och vackra lösningar som förbättrar livskvaliteten för människor i dag och för kommande generationer.

Vår utgångspunkt är att skaffa oss en djup förståelse för våra kunder, deras ambitioner och utmaningar. Det är vad som kännetecknar oss. Det är så vi skapar långsiktigt värde.

Vi finns huvudsakligen i Skandinavien, Storbritannien, Nordamerika och Indien och har för närvarande 6 900 medarbetare som erbjuder expertis inom teknik, arkitektur, energi och miljö.

Följ COWI

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från COWI

Varma badstränder - så mycket ökar risken för dödsfall under värmeböljor3.7.2023 10:29:45 CEST | Pressmeddelande

En riktigt varm dag på stranden är temperaturen från värmestrålning så hög att den innebär en ökad risk för hälsoproblem och dödsfall. Vid värmeböljor, som blir allt vanligare, ökar risken för dödsfall för äldre men också för åldersgruppen 45–79 år. Detta visar en studie om värmeförhållanden på svenska stränder som teknikkonsultföretaget COWI har gjort.

Elen dyr för svenska småföretag visar ny internationell jämförelse8.6.2023 08:39:51 CEST | Pressmeddelande

Stora svenska industrier har den billigaste elen i Europa. Men tittar man på svenska småföretag, som förbrukar betydligt mindre el, är den genomsnittliga kWh-kostnaden mer än dubbelt så hög och dyrare än i många andra EU-länder. Och prisutvecklingen ser ut att fortsätta åt fel håll för mindre bolag. Detta visar en sammanställning och internationell jämförelse som gjorts av teknikkonsultföretaget COWI.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum