Naturskyddsföreningen

Tre av fyra vill se politik som når klimatmålen

Dela

En färsk Sifo-undersökning visar att tre av fyra svenskar tycker att det är viktigt att regeringen för en politik som leder till att Sverige når klimatmålen. Samtidigt är två av tre oroliga för klimatförändringarna. Undersökningen som Naturskyddsföreningen beställt visar också att majoriteten av Tidö-partiernas väljare tycker att det är viktigt att miljömålen nås.

– Det är tydligt att regeringen för en politik som strider mot opinionen. Majoriteten av svenskarna vill att regeringen ser till att vi når våra klimatmål, vilket står i kontrast till miljöminister Romina Pourmokhtaris uttalande i SVT:s 30 minuter om att hennes politik är ett resultat av att väljarna röstat för billigare bränsle, säger Beatrice Rindevall ordförande Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningens senaste Sifo-undersökningen är tydlig – svenska folket vill att regeringen agerar så att klimatmålen nås. Tre av fyra anser att det är viktigt att regeringen för en politik som gör att Sverige når klimatmålen. Men regeringens politik i dag går åt motsatt håll, och det klimatmål som riksdagen beslutat om till 2030 kommer inte att gå att nå med dagens politik.

Oron för klimatförändringarna bland svenskarna är stor – två av tre är ganska eller mycket oroliga. Kvinnor är i större utsträckning oroliga än män, men det syns ingen geografisk skillnad i oro för klimatförändringarna.

Bland de som sympatiserar med regeringsunderlaget tycker en majoritet, 56 procent, att det är viktigt att regeringen för en politik som når klimatmålen. Bland de som sympatiserar med oppositionspartierna tycker 94 procent att det är viktigt.

– Väljare i hela landet från både höger- och vänsterskalan vill se en vettig klimatpolitik. Det går inte att hävda något annat. Politiker kan hitta lösningar för att hörsamma människors oro för privatekonomin på andra sätt än att slänga klimatpolitiken under bussen, säger Beatrice Rindevall.

Resultaten i opinionsmätningen är stabila över tid. Naturskyddsföreningen genomförde den första mätningen i maj 2022.

OM UNDERSÖKNINGEN

Sifo-undersökningen genomfördes av Verian den 16–18 februari 2024, med 1070 respondenter.

Frågorna var:

Hur viktigt är det för dig att regeringen för en politik som gör att Sverige når klimatmålen?

40 procent mycket viktigt
35 procent ganska viktigt
16 procent inte särskilt viktigt
7 procent inte alls viktigt
3 procent vet inte

I vilken grad oroar du dig för följande?
Klimatförändringarna

23 procent mycket orolig
42 procent ganska orolig
27 procent inte särskilt orolig
7 procent inte alls orolig
1 procent vet inte

Kontakter

Dokument


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Uttalande från Naturskyddsföreningens rikskonferens: Stoppa gruvan vid Norra Kärr5.5.2024 15:42:38 CEST | Pressmeddelande

Gruvplanerna strax öster om Vättern har återigen blivit aktuella. Det är bolaget Greenna Mineral (tidigare Tasman Metals) som vill starta en stor gruva för att utvinna de sällsynta jordartsmetaller som finns där. Men platsen, Norra Kärr, är den sämsta tänkbara för en gruva, utifrån hänsyn till såväl dricksvatten som miljö och människor. Planerna har tidigare underkänts av Högsta Förvaltningsdomstolen, men har nu fått förnyad aktualitet genom EU:s nya förordning om kritiska råvaror, som innebär att vissa gruvprojekt kan få en gräddfil genom miljöprövningen. Under den planerade gruvbrytningen kommer vatten från gruvan ledas genom känsliga vattensystem där den biologiska mångfalden riskerar att skadas. En del av vattnet från gruvan kan också hamna i Vättern, där en förorening skulle få oåterkalleliga konsekvenser. Vättern är idag dricksvattentäkt för cirka 300 000 människor och en viktig miljö för otaliga arter. I framtiden kan efterfrågan på Vätterns vatten komma att öka ännu mer. Vi bef

Ny rapport: Stora skillnader i klimat- och miljöpolitik inför EU-valet2.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det råder stora skillnader mellan de svenska partiernas inställning i klimat- och miljöpolitiska frågor inför EU-valet. Det visar Naturskyddsföreningens enkät, där partierna fått ta ställning till tjugo miljöpolitiska förslag. Enkäten visar också att endast tre av åtta partier vill minska EU:s klimatutsläpp till nära noll till 2040 och att en majoritet av partierna svarar nej till att ha kvar nuvarande artskydd i EU.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye