Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Ökad fart på bostadsmarknaden under sommaren

Dela

Antalet bostadsförsäljningar ökade kraftigt under sommaren, jämfört med samma period förra året. Antalet sålda villor under juni-augusti ökade med hela 15 procent medan det såldes 6 procent fler bostadsrätter. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Samtidigt visade bostadspriserna en svag nedgång under augusti.

Antalet bostadsförsäljningar ökade kraftigt under sommaren, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik
Antalet bostadsförsäljningar ökade kraftigt under sommaren, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik

– De aviserade räntesänkningarna gör svenskarna allt tryggare med att byta bostad och vi ser tydligt att takten i budgivningarna är högre än på länge. Vår prognos är att bostadspriserna stiger ett par procent under hösten och fortsätter upp nästa år – men samtidigt finns osäkerhetsfaktorer som den geopolitiska oron, ränteutvecklingen i euroområdet och USA, samt det rekordstora utbudet av bostäder till salu, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

Bostadsrättpriserna backade med 0,6 procent på riksnivå under månaden som gick. I Stor-Stockholm sjönk priserna mest, med en nedgång på 1,4 procent. I centrala Stockholm var nedgången 0,4 procent och i Stor-Göteborg minskade priserna med 0,3 procent. Samtidigt pekade priserna uppåt i centrala Göteborg, med en ökning på 0,4 procent i augusti. Även i Stor-Malmö ökade bostadsrättpriserna, med en uppgång på 1,4 procent i augusti, och i centrala Malmö steg priserna med 0,6 procent. Det senaste året har bostadsrättspriserna i hela riket nu ökat med 1,7 procent.

– Bostadsmarknaden påverkas av psykologi och nu vill många köpa nytt innan priserna stiger ännu mer. Det har gjort att vi under sommaren sålt betydligt fler bostäder än tidigare år. Samtidigt ser bankerna gärna att man säljer innan man köper, vilket har hållit nere bostadspriserna eftersom vissa säljare har accepterat en lägre prisnivå, säger Marcus Svanberg.

Villapriserna i Sverige sjönk med 0,2 procent under augusti. I storstadsområdena var nedgången större – i Stor-Malmö gick villapriserna ner minst, minus 0,4 procent. Under samma period sjönk villapriserna i Stor-Göteborg med 1,2 procent och i Stor-Stockholm med 0,9 procent. På årsbasis har villapriserna i Sverige nu ökat med 0,5 procent.

– Våra mäklare får just nu många frågor om bostadsrättsföreningars ekonomi. Många föreningar har billiga lån som snart löper ut, vilket riskerar att leda till höjda avgifter om lånen får en högre ränta. Den som är på jakt efter en ny lägenhet behöver undersöka ekonomin i föreningen noggrant för att undvika obehagliga överraskningar, säger Marcus Svanberg.

Priserna på fritidshus har backat med 1,9 procent det senaste året. Samtidigt fortsätter intresset för sommarstugor att öka bland svenskarna. I takt med att räntorna börjat sjunka har antalet försäljningar av fritidshus ökat med hela 16 procent de senaste tre månaderna, jämfört med samma period förra året. Under samma period steg villaförsäljningarna med 15 procent samtidigt som 6 procent fler bostadsrätter bytte ägare.

Länen där bostadspriserna ökat mest det senaste året:

Bostadsrätter Villor Fritidshus
1. Dalarnas län +9,4% 1. Västerbottens län +4,1% 1. Gotlands län +8,3%
2. Örebro län +4,8% 2. Jönköpings län +4,0% 2. Värmlands län +2,8%
3. Jönköpings län +4,7% 3. Gävleborgs län +3,2% 3. Örebro län +2,1%

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Om du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3.
Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.

Fem tips – så lyckas du förverkliga stugdrömmen

1. Fundera på var i landet du kan tänka dig att köpa
Undersök i vilka regioner fritidhuspriserna fortfarande ligger på en låg nivå. Om någon av dem ligger inom ramen för dina krav på närhet och pendlingsmöjligheter är ett fynd inom räckhåll.

2. Gör en budget
Fundera på hur mycket du är beredd att lägga på ett fritidsboende. Kom ihåg att räkna in månadsavgift för el, vatten, sophämtning och vägunderhåll. Tänk också på att budgetera för mer omfattande underhåll och reparationer.

3. Bestäm dig för när du vill använda huset
Möjligheten till distansarbetet gör att många nu använder sommarstugan året runt. Är fritidshuset vinterbonat? Om inte, undersök om det är möjligt att anpassa stugan även för kallare väder.

4. Leta efter villa i stället för fritidshus
Att leta efter en villa på en mindre ort kan många gånger vara lika kostnadseffektivt som att köpa en sommarstuga. Då ökar dessutom chansen för att ditt kommande säsongsboende ligger närmare butiker och annan service.

5. Utvidga sökhorisonten
Trots höga fritidshuspriser har stugor inåt landet fortfarande en lägre prisnivå men kan ändå erbjuda bad- och strandliv vid en sjö. Var dock noga med att utgå från dina egna krav på närhet och pendlingsmöjlighet.

För mer information, vänligen kontakta:

Per Sangrud, presschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken
Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 23 497 bostadsrätter och 14 958 villor under juni – augusti 2024. Tremånaderssiffran är en jämförelse med mars 2024 – maj 2024, tolvmånaderssiffran med juni 2023 – augusti 2023 och enmånadssiffran med maj 2024 – juli 2024. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Prisstatistiken för fritidshus baseras på försäljningen av 4 461 fritidshus under september 2023 – augusti 2024 och utvecklingen jämförs med föregående tolvmånadersperiod.

Bilaga

Så har bostadsrättspriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris (kr/kvm)

Riket

- 0,6%

- 1,6%

+ 1,7%

44 241

Centrala Stockholm

- 0,4%

+ 0,3%

+ 1,9%

108 327

Stor-Stockholm

- 1,4%

- 3,6%

+ 1,8%

65 969

Centrala Göteborg

+ 0,4%

+ 1,0%

- 0,8%

66 123

Stor-Göteborg

- 0,3%

+ 0,9%

+ 1,2%

47 426

Centrala Malmö

+ 0,6%

+ 0,7%

+ 1,9%

38 848

Stor-Malmö

+ 1,4%

+ 3,0%

+ 2,3%

36 015

Så har villapriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris

Riket

- 0,2%

+ 0,9%

+ 0,5%

3 597 000

Stor-Stockholm

- 0,9%

- 0,2%

+ 0,1%

6 719 000

Stor-Göteborg

- 1,2%

- 1,5%

- 0,9%

5 393 000

Stor-Malmö

- 0,4%

+ 1,2%

+ 3,3%

4 864 000

Så har fritidshuspriserna förändrats i Sverige:

Region

12 månader

Medelpris

Riket

- 1,9%

2 231 000

Nyckelord

Kontakter

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. De senaste tio åren har vi växt snabbast av alla landets fastighetsmäklare och är nu näst störst i branschen. Med 200 bobutiker och 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2023 förmedlade våra fastighetsmäklare cirka 22 700 objekt till ett försäljningsvärde av 58,6 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närvaron är viktig och tror att det är en av anledningarna till vi att vi under de senaste tio åren tilldelats utmärkelsen ”Sveriges nöjdaste kunder” fler gånger än någon annan mäklarkedja.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny rapport om bostadssituationen för äldre i Sverige visar: Brist på seniorbostäder hindrar äldres flytt8.7.2024 07:11:00 CEST | Pressmeddelande

Sex av tio pensionärer i villa, 58 procent, kan tänka sig att flytta. Men bristen på attraktiva och funktionella bostäder för äldre gör att få tar steget att byta bostad. Att åtta av tio kommuner har brist på seniorbostäder skapar inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. Det visar den nya rapporten En (flytt)kedja är inte starkare än sin svagaste länk som tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye