Sjunkande arbetslöshet signalerar stabilisering på arbetsmarknaden
Trots en generell ökning av arbetslösheten i Sverige går ingenjörerna mot strömmen. Medan den totala arbetslösheten i Sverige har stigit under det senaste året visar en färsk halvårsanalys och medlemsundersökning att arbetslösheten bland ingenjörer är fortsatt låg och till och med har sjunkit något under de senaste månaderna. Detta väcker förhoppningar om en konjunkturvändning.

– Arbetsmarknaden för ingenjörer visar en positiv utveckling trots utmaningar i omvärlden. Vi ser att arbetslösheten stabiliseras och till och med sjunker, vilket kan signalera att vi återgår till en mer normal arbetsmarknad, säger Johan Kreicbergs, chefsekonom på Sveriges Ingenjörer.
Efter att ha nått rekordlåga nivåer på 0,8 procent i maj 2023 steg arbetslösheten bland ingenjörer till 1,33 procent i augusti 2024. Sedan dess har nivån sjunkit och låg i november på 1,25 procent. Under hösten minskade inflödet till a-kassan något mer än utflödet, vilket bidrog till den lägre arbetslösheten.
– Att vi nu ser en återgång till normala säsongsmönster med sjunkande arbetslöshet mot slutet av året är ett gott tecken. Det bryter trenden från förra året, då arbetslösheten steg, säger Johan Kreicbergs.
Generellt har ingenjörer en positiv syn på sin arbetsmarknad. Under 2022 och 2023 upplevde två tredjedelar av ingenjörerna att de hade goda möjligheter att byta arbetsgivare och samtidigt höja sin lön. Under det senaste året har denna andel minskat något – nu anser ungefär hälften att de har goda chanser att både byta jobb och förbättra sin lön.
– Vi ser att rörligheten på arbetsmarknaden fortsatt är hög. Tre av tio ingenjörer har sökt nytt arbete det senaste halvåret, och 18 procent har bytt jobb, vilket ligger i linje med tidigare mätningar. Detta visar att ingenjörer är eftertraktade och att möjligheterna till jobb är goda, säger Johan Kreicbergs.
Analysen bygger på den senaste arbetslöshetsstatistiken från Sveriges Ingenjörer samt en återkommande panelundersökning bland civil- och högskoleingenjörer. Frågorna besvarades av yrkesverksamma ingenjörer och ger en aktuell bild av arbetsmarknadsläget.
Nyckelord
Kontakter
Mattias BengtssonPresschef
Tel:08-33 74 29mattias.bengtsson@sverigesingenjorer.sewww.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/Johan KreicbergsSamhällspolitisk chef
Tel:073-145 72 61johan.kreicbergs@sverigesingenjorer.seBilder


Dokument
Länkar
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Stark efterfrågan på ingenjörer 2024 gav höga löneökningar trots färre arbetsbyten20.3.2025 05:37:00 CET | Pressmeddelande
Tre av fyra ingenjörer fick reallöneökningar under 2024, vilket är en hög andel jämfört med de senaste åren. Att byta arbete till en ny arbetsgivare har varit det effektivaste sättet för en ingenjör att höja sin lön, men arbetsbytena hamnade på en jämförelsevis låg nivå. Höga löneökningar trots färre arbetsbyten visar att arbetsgivarna börjar inse ingenjörernas värde.
Allt färre doktorander i Sverige – möter inte näringslivets kompetensbehov18.3.2025 09:37:24 CET | Pressmeddelande
Allt färre doktorerar inom teknik, sedan 2010 har antalet svenska doktorander minskat med 36 procent. Antalet utländska* doktorander har delvis bromsat den totala minskningen men dessa kan oftast inte anställas på säkerhetsklassade tjänster inom myndigheter, försvarsindustrin och energiområdet. Till exempel kommer var tredje utländsk doktorand inom teknikområdet från Kina, Iran eller Ryssland.
Specialister efterfrågas allt högre men får allt sämre lön11.3.2025 07:37:00 CET | Pressmeddelande
Arbetsgivare efterfrågar spetskompetens inom teknik men samtidigt tappar specialister i löneutveckling. Enligt en ny rapport har skillnaden i lön gentemot chefer nästan dubblerats sedan 2003. En undersökning bland yngre ingenjörer visar att fler skulle välja karriärväg som specialist om det lönade sig bättre.
Först 2072 får ingenjörslandet Sverige jämställda löner8.3.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
För att säkra framtidens kompetensförsörjning behöver ingenjörsbranschen attrahera fler kvinnor. Skillnaden mellan mäns och kvinnors genomsnittliga heltidslöner per månad var 9,6 procent 2024, visar ny medlemsstatistik. Om vi håller samma takt som genomsnittet de senaste tio åren får ingenjörslandet Sverige jämställda löner först 2072!
STEM-delegation en start – men nu krävs budgetsatsningar24.2.2025 15:52:35 CET | Pressmeddelande
Regeringen presenterade på måndagen en nationell STEM-strategi. STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) innefattar natur- och teknikämnen samt matematik. Strategin innebär att en STEM-delegation kommer att upprättas. Det är välkommet, men nu krävs konkreta satsningar annars riskeras Sveriges ställning som tekniknation.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum