Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Elva stora Västerås-aktörer anordnar skräpplockardag för andra året i rad

Dela

Många var det som anslöt sig till Skräpplockardagen ifjol, trots hård blåst och snöyra. I år hoppas de samverkande aktörerna på en ännu större uppslutning och Magdalena Sjöholm, eventpräst vid Svenska kyrkan, har lovat göra vad hon kan för att vädret ska vara bättre i år.

Foto: Bostads AB Mimer.
Foto: Bostads AB Mimer.

Fredagen den 22 april kavlar de elva stora Västerås-aktörerna upp ärmarna och gör en insats för vår vackra hemstad. Bakom Skräpplockardagen står Svenska kyrkan Västerås, Bostads AB Mimer, VafabMiljö, Västerås Citysamverkan, Västerås stad, VL, VSK Bandy, Mälarenergi, PRO, Vänliga Västerås och Skräpo.

Ditt skräpplockande gör skillnad

Visste du att VL:s bussar drivs av biogas? Sverige är faktiskt världsledande på biogasproduktion. Och biogas produceras faktiskt av rent skräp. 100 bananskal gör att en VL-buss kan köra från City till Erkslund. Så om alla väljer att sortera sitt skräp hemma i soporna istället för på marken så gör det en enorm skillnad.

- Jag förstår att man kan tänka att skräp på marken inte är mitt bekymmer, om det inte är jag som skräpat ner. Om jag i stället plockar upp det, även om jag inte slängt det där, så bidrar jag till att göra den här världen till en bättre plats, säger Magdalena Sjöholm, eventpräst Svenska kyrkan i Västerås.

Att panta hjälper också miljön

Du kan också hjälpa miljön genom att panta burkar och flaskor. 6 återvunna aluminiumburkar sparar energi som räcker till ett dygn vid datorn och energin från 277 pantade flaskor motsvarar 60 tvättar med kläder i 40 grader. Det fina med återvinning av flaskor och burkar är också att du kan återvinna glas, aluminium och stål hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras. Så när du pantar gör du en verklig skillnad för miljön. Så du som går ut och plockar skräp på skräpplockardagen, passa på att panta de burkar och flaskor du hittar!

Nedskräpning skapar problem på många sätt

- Nedskräpning är ett samhällsproblem. Det skadar djur och natur, förorenar vårt vatten och skapar otrygga städer och bostadsområden. Och så är det fult och kostar en massa pengar också, både för oss som fastighetsägare och för Västerås stad och samhället i stort, säger Anna Wadsten, Sakkunnig miljö på bostadsbolaget Mimer.

På samma sätt som förra året uppmanar de samverkande aktörerna alla västeråsare som är ute och plockar att lägga upp bilder i sociala medier med hashtaggen #rentvasteras, för att inspirera andra

- Varje plockat skräp är en framgång, tillsammans kan vi göra stor skillnad, avslutar Magdalena Sjöholm.

För mer information

Magdalena Sjöholm, Eventpräst, Svenska kyrkan Västerås
021-40 45 10 magdalena.sjoholm@svenskakyrkan.se

Anna Wadsten, Sakkunnig miljö, Mimer
070-465 70 09 anna.wadsten@mimer.nu

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Bostads AB Mimer.
Foto: Bostads AB Mimer.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Nära Gustaf Norén när Mikaeli Möter24.10.2022 09:11:03 CEST | Pressmeddelande

Lördagen den 12 november kl 19 kickar en av höstens närmaste kvällar igång. Det är i Mikaelikyrkan på Hammarby, som ett unikt samtal äger rum, under konceptet Mikaeli Möter. Maria Agstam Häggkvist, präst, leder samtalet med en av Sveriges mest älskade och omtalade musiker - numer även kyrkopolitiker - Gustaf Norén. Samtalet ramas in av Gustafs favoritmusik, så mycket bättre än du nånsin hört den. Café Mika håller öppet under kvällen. Evenemanget är kostnadsfritt.

Oersättligt sockenbudstyg återlämnas till Skultuna kyrka den 2 oktober27.9.2022 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Våra kyrkor, kyrkogårdar och inte minst kyrkornas konstföremål är en stor och viktig del av vårt kulturarv. Ett sådant oersättligt föremål, ett sockenbudstyg tillverkat i Arboga som ägts av Skultuna kyrka sedan 1753, återvänder nu hem efter att ha varit försvunnet i 35 år. Välkommen att delta i en återlämningsceremoni och hör den spännande historien i Skultuna kyrka kl. 11 den 2 oktober. Ceremonin genomförs som en del av ordinarie gudstjänst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum