Fortsatt högt tempo i skogsindustrin

– Det fanns förväntningar på fortsatt men avtagande tillväxt i världsekonomin. Dessa utsikter har grusats på grund av Kinas nolltoleranspolitik mot covid och kriget i Ukraina. Skogsindustrin har hittills i år gått bra. Framöver kan industrin dock mer påtagligt påverkas av flaskhalsarna inom logistiken, de markant högre transport- och energipriserna och en allmänt svagare global efterfrågan, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Skogsindustrierna.
Efterfrågan på svenska trävaror är fortsatt stor. Under 2021 slog de svenska sågverken produktionsrekord. Leveranserna har under 2022 fortsatt att ligga på höga nivåer och i mars uppnåddes de största leveranserna någonsin för en enskild månad. Under första kvartalet 2022 var produktionen fyra procent högre jämfört med 2021.
– Sverige spelar en viktig roll genom att kunna erbjuda Europa, och andra delar av världen, ett alternativ till ryska trävaror när rysk export begränsas. Hur marknadsbalansen sedan utvecklas framöver är osäkert. Inte minst är det ovisst hur inflödet av ryska trävaror till Europa verkligen har sett ut innan sanktionerna slagit igenom fullt ut i början av juli, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker trävaror på Skogsindustrierna.
För grafiskt papper har svag lönsamhet och nedlagda bruk lett till att produktionen minskat – och denna nedgång väntas fortsätta. Till och med april låg produktionen 14 procent lägre än året innan. Samma tendens märks på den europeiska marknaden där flera bruk ställer om från produktion av grafiskt papper till förpackningsmaterial. Minskad produktionskapacitet, ökade energikostnader och en långvarig strejk i Finland har bidragit till högre försäljningspriser för svenskt grafiskt papper.
För förpackningsmaterial har de genomsnittliga försäljningspriserna ökat på ett år med mellan 20 och 30 procent. Ökade kostnader för insatsvaror och logistik, tillsammans med stark efterfrågan har sannolikt drivit upp priserna. Exempelvis har priserna på massa stigit snabbt och priserna är nu på nya rekordnivåer, vilket direkt påverkar de bruk som inte har egen massatillverkning. Massapriserna ökade under det senaste året med 14 procent.
– Blickar vi framåt finns faktorer som talar för en ökad efterfrågan på förpackningsmaterial. Inom denna industri sker också nya investeringar, vilket ger en ökad möjlighet att tillmötesgå en växande efterfrågan. Det finns samtidigt orosmoln på kort sikt kopplat till flaskhalsar och en allmänt svagare konjunktur, säger Katrin Heinsoo, marknadsanalytiker för papper och massa, Skogsindustrierna.
Nyckelord
Kontakter
Kerstin HallstenChefsekonom
Tel:0702-67 70 25kerstin.hallsten@skogsindustrierna.seChristian NielsenAnalytiker - trävaror
Tel:072-209 84 30christian.nielsen@skogsindustrierna.seKatrin HeinsooAnalytiker - Papper och massa
Tel:08-762 72 42katrin.heinsoo@skogsindustrierna.seBilder

Dokument
Om
Skogsindustrierna företräder företag inom massa-, pappers- och den trämekaniska industrin. Med siktet inställt på att driva tillväxt i världens bioekonomi är vår uppgift att stärka företagens konkurrenskraft och verka för en ökad användning av skogsbaserade produkter. I verksamheten ingår Svenskt Trä och sekretariatet för BioInnovation.
Följ Skogsindustrierna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna
Han skapade konst av din julgran19.4.2023 07:29:54 CEST | Pressmeddelande
Många var de gotlänningar som gav sina julgranar till konstnär Peter Lindberg när julen var över. Nu har granarna fått nytt liv, och blivit ett konstverk som visualiserar cirkularitet och hur beroende vi är av varandra. Projektet är ett samarbete med Skogsindustrierna. Den 18 april startar en auktion där pengarna oavkortat går till återuppbyggandet av Ukraina.
Ida Klamborn, Lindex, Skogsindustrierna och Södra i cirkulärt samarbete18.4.2023 10:55:01 CEST | Pressmeddelande
En unik klänning av träfibrer och återvunnen textil, smyckad med detaljer av uttjänt julgran ska uppmärksamma hur vi konsumerar och hur vi bättre kan cirkulera material. Klänningen är signerad modedesigner Ida Klamborn i ett samarbete mellan designern, Skogsindustrierna och Lindex i textil baserad på råmaterialet OnceMore® av Södra.
Prisas för forskning om material som ska efterlikna naturen12.4.2023 08:14:21 CEST | Pressmeddelande
Forskaren Rana Alimohammadzadeh vid Mittuniversitetet är årets pristagare av Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfonds pris ”Young Researcher´s Award”. Hon får priset för forskning om superhydrofobiska material av cellulosa och nanocellulosa.
Prisas för sin forskning om en helt ny massa av cellulosa12.4.2023 08:11:39 CEST | Pressmeddelande
Yuanyuan Li får ta emot Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfonds Kompetensutvecklingspris 2023. Priset om 700 000 kr får hon för framställningen av en helt ny cellulosamassa – Aero-pulp. Massan kombinerar vanlig pappersmassa med nanocellulosa och genererar ett material med stark kapacitet att adsorbera vatten och bra isoleringsförmåga.
Rekordstarkt år för skogsindustrin – men orosmoln vid horisonten2.3.2023 07:40:00 CET | Pressmeddelande
Trots dämpad global ekonomisk utveckling och en osäker världsmarknad blev 2022 ett rekordstarkt år för den svenska skogsindustrin. Aldrig tidigare har skogsindustrin exporterat till ett så högt värde. Men nu hotar orosmoln vid horisonten i form av höjda räntor, energipriser och osäkerhet på exportmarknader. Det är några av slutsatserna i Skogsindustriernas senaste marknadsrapport ”Så går det för skogsindustrin” för helåret 2022.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum