Akavia

Fredrik Reinfeldt: ”Att bli bortsorterad på grund av ålder är fel”

Dela
I takt med att åren går minskar mångas popularitet på arbetsmarknaden. Det trots att medarbetare över 45 år och uppåt borde värderas högt med tanke på kunskap och erfarenhet. Hur kan vi förändra synen på ålder så att äldre arbetstagare värdesätts högre? – De som rekryterar måste våga anställa personer som är äldre än sig själva, säger Fredrik Reinfeldt.
Akavias pressansvarige Caroline Cederquist i samtal i Studio Akavia Möter med John Mellkvist och Fredrik Reinfeldt om ålderism.
Akavias pressansvarige Caroline Cederquist i samtal i Studio Akavia Möter med John Mellkvist och Fredrik Reinfeldt om ålderism.

Fackförbundet Akavia har i den senaste lönestatistiken tittat på hur medianlönen ser ut för de olika yrkeskategorierna bland förbundets medlemmar. För samtliga professioner planar löneökningarna ut efter 45 års ålder, och vid 60 års ålder minskar medianlönen för ekonomer med 3 300 kronor. Juristernas medianlön fortsätter ändå att stegras med cirka 1 000 kronor.

Att arbetstagare över 45 år inte premieras förvånar varken Fredrik Reinfeldt, tidigare statsminister, författare och föreläsare, eller John Mellkvist, PR-konsult och framtidsspanare. De båda var gäster i Studio Akavia Möter där ålderism diskuterades (länk finns nedan).

– Låt oss konstatera att fördomar om ålder finns. Annars har man fel utgångspunkt. Väldigt många sorteras bort som är redo att göra en andra och en tredje resa. Dels behöver företagen lära sig att se att en person som är mitt i livet är i början på karriär nummer två, och kan behöva kompetensutveckling i datateknik eller annat. Dels behöver medarbetaren vara mentalt förberedd och intresserad av en ny start. Och hittar såväl arbetstagare som arbetsgivare det mötet blir det till ny kraft, säger Fredrik Reinfeldt.

– Faktum är att om man tittar på the happiness curve, som är en beforskad sanning, så är risken för depression som högst när man är 47,2 år. Då går både män och kvinnor igenom någon medellivskris, där man tenderar att blicka mot sig själv och fråga sig räcker jag till, är jag för gammal? Sedan vänder det uppåt igen och att bara veta om att tillfredsställelsen kommer att öka gör att många kan ta fart igen, säger John Mellkvist.

År 1913 infördes pensionsåldern och var då 67. Medellivslängden var samma år 56 år för män och 62 år för kvinnor. 1976 sänktes pensionsåldern till 65 år, vilket bibehållits. I dag har vi möjlighet att arbeta till 68 år och medellivslängden är 81 år för män och 83 år för kvinnor.

– Hade vi fattat samma beslut i dag som år 1913 när pensionsåldern infördes hade vi satt pensionsåldern till 90. Vi har helt enkelt inte hängt med i det mänskliga livets utveckling, säger Fredrik Reinfeldt.

John Mellkvist menar att det är viktigt att normalisera bilden av att vi behöver arbeta längre upp i åren. Fredrik Reinfeldt instämmer:

– Vi ser en kraftig åldersförskjutning av befolkningar runt om i världen, där vi får fler äldre och färre yngre. Hela vår välfärdsfinansiering bygger på att det är de som jobbar som finansierar för de som inte jobbar. Alltså måste vi förskjuta värderingen av vilka som ska jobba. Det är en ganska enkel ekvation.

Akavia bildades 2020 genom hopslagning av Jusek och Civilekonomerna. År 2019 tog Civilekonomerna fram en rapport kring ålderism och vad som behöver förändras, som att arbetsgivare behöver införa fördomsfria rekryteringsprocesser och anonymiserade ansökningar.

–Harvard Business School forskade fram att snittåldern på entreprenörerna och grundarna av de mest framgångsrika bolagen i Silicon Valley var 45 år när de startade bolagen. Med anonymiserade ansökningar säger man att ålder är ett problem. I stället för att argt lagstifta bort problemen är det bättre att låta företagen inse fördelarna och få in det tänkande i företagen, säger John Mellkvist.

Se inslaget i Studio Akavia Möter: Den osynliga gränsen – om ålder på arbetsmarknaden

Fakta:

Ålderism innebär fördomar eller stereotypa föreställningar som utgår från människors ålder. Åldersdiskriminering är när det övergår till att bli ett lagbrott.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Akavias pressansvarige Caroline Cederquist i samtal i Studio Akavia Möter med John Mellkvist och Fredrik Reinfeldt om ålderism.
Akavias pressansvarige Caroline Cederquist i samtal i Studio Akavia Möter med John Mellkvist och Fredrik Reinfeldt om ålderism.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Saco-S: Minskat förtroende på Regeringskansliet efter Tidölönerna26.4.2024 09:57:14 CEST | Pressmeddelande

I dag hördes statsminister Ulf Kristersson i konstitutionsutskottet mot bakgrund av Regeringskansliets användning av Tidöavtalet som grund för lönesättningen. Saco-S välkomnar tydliggöranden om vikten av tjänstemännens oberoende politiska ställning, men ser mycket allvarligt på till vilken grad hanteringen av lönesättningsprocessen påverkat förtroendet för arbetsgivaren. Regeringskansliet har nu ett viktigt arbete framför sig för att återupprätta förtroendet.

Välkommet besked från regeringen om lärosätenas ersättningssystem för livslångt lärande18.4.2024 13:39:52 CEST | Pressmeddelande

Idag meddelade regeringen att en utredare ska se över hur lärosätenas utbildningsutbud kan utvecklas för att möta en föränderlig arbetsmarknad. Akavia, som länge har efterfrågat en översyn av ersättningssystemet för det livslånga lärandet, välkomnar beskedet och hoppas att det innebär att regeringen till fullo förstår den centrala roll som universitet och högskolor spelar för det livslånga lärandet.

Akavia om vårbudgeten: regeringens kortsiktighet riskerar försvåra kompetensförsörjningen15.4.2024 10:16:07 CEST | Pressmeddelande

Akavia är starkt kritisk till regeringens aviserade inriktning kring neddragning av fristående kurser och distansutbildning, som går helt emot de behov som finns för omställning och livslångt lärande på arbetsmarknaden. Akavia välkomnar dock tillskotten i vårändringsbudgeten till vissa myndigheter – samtidigt har de breda neddragningarna i höstens budget redan fått negativa konsekvenser och ryckigheten slår hårt mot kompetensförsörjningen på myndigheterna.

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner28.3.2024 17:15:00 CET | Pressmeddelande

AkademikerAlliansen och arbetsgivarparterna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona har idag enats om villkoren för drygt 76 000 akademiker i kommuner, regioner och kommunala bolag. Avtalet innebär en rad förändringar och villkor som bland annat syftar till att ge bättre löneprocesser för Akavias medlemmar och stärkt arbetsmiljö, och ett gemensamt arbete för att stärka chefers förutsättningar och arbetsmiljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye