Gratis skolfrukost för ett bättre samhälle
Idag äter bara vart tredje barn i grundskolan ordentlig frukost, i gymnasiet endast vartannat barn. https://via.tt.se/pressmeddelande/arla-lanserar-frukostbarometern-var-tredje-grundskolelev-ater-inte-frukost-varje-dag?publisherId=3235978&releaseId=3304221
– Det finns en mängd andra åtgärder som skolan behöver för att lyckas i sitt uppdrag. Men vi är övertygade om att ett viktigt bidrag till att lösa problemen i många skolor skulle vara att ge alla elever samma bra start på dagen och därmed möjlighet till bättre resultat i skolan och fler valmöjligheter i livet. Det är en demokratifråga, säger Peter Kofoed, LRF Mjölk.
Forskning visar att barn som äter frukost regelbundet presterar bättre i skolan. Kinesiska forskare jämförde kognitiva funktioner – som hur vår hjärna hanterar information bland annat att minnas, planera, analysera, förstå och använda språk – hos barn som nästan alltid åt frukost med barn som inte gjorde det. Studien visade att regelbundet frukostintag ökade barnens kognitiva förmåga, och att de kunde visa upp bättre skolresultat. Jianghong Liu, Lezhou Wu, Phoebe Um, Jessica Wang, Tanja V E Kral, Alexandra Hanlon, Zumin Shi. (2021). Breakfast Consumption Habits at Age 6 and Cognitive Ability at Age 12: A Longitudinal Cohort Study. Nutrients 2021 Jun 17;13(6):2080
Idag får alla skolbarn i Sverige fri lunch i skolan. Gratis skolmat och skolmjölk hjälper till att utjämna skillnader i näringsintag hos barn oavsett socioekonomisk bakgrund. Livsmedelskostnaden för lunchen i de kommunala grundskolorna låg 2020 på i snitt 11,30 kronor.
Att skolmaten verkligen spelar roll för studieresultat och hälsa ända upp i vuxen ålder visar forskare från Lunds och Stockholms universitet som har utvärderat samhällseffekterna av den fria skollunchen som infördes av kommunerna på 60-talet. Resultaten visar att de elever som fick lunch i skolan under sina nio grundskoleår hade tre procent högre livstidsinkomst än de som inte fick lunch i grundskolan. Forskarna upptäckte också att eleverna blev längre, hade bättre hälsa i vuxen ålder och nådde en högre utbildningsnivå. Petter Lundborg, Dan-Olof Rooth, Jesper Alex-Petersen. (2021) Long-Term Effects of Childhood Nutrition: Evidence from a School Lunch Reform. The Review of Economic Studies, rdab028
– Mest intressant är att man såg att de resurser som samhället satsade i form av gratis skollunch kom tillbaka fyrfaldigt i form av elevernas högre livstidsinkomst som vuxna. Varje satsad lunchkrona blev en samhällsvinst på fyra kronor. På samma sätt ska man se gratis skolfrukost som en investering i barnen, det kommer att betala sig i framtiden, både för dem och för samhället, säger Peter Kofoed.
Mjölk är fortfarande den populäraste drycken i den kommunala grundskolan, 61 procent av det som dricks. Därefter kommer vatten, 35 procent, och växtbaserade drycker, 4 procent. 99 procent av kommunerna serverar mjölk till lunchen i skolan samtliga skoldagar i veckan. 95 procent av dem serverar mjölk till lunchen i förskolan varje vardag.
Kontakt: Peter Kofoed, LRF Mjölk, 010-184 25 73.
Nyckelord
Kontakter
För mer information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70.
Bilder
Om
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
LRF välkomnar satsningar på det civila försvaret i Försvarsberedningens slutrapport26.4.2024 15:51:19 CEST | Pressmeddelande
Försvarsberedningen presenterar i sin slutrapport idag förslag till budgetsatsningar om minst 15 miljarder kronor till det civila försvaret från och med 2028. “LRF välkomnar omfattande satsningar på att stärka den civila beredskapen”. Säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund.
Sveriges matupplevelser i din mobil. Unikt samarbete mellan Lantbrukarnas Riksförbund och White Guide17.4.2024 14:22:22 CEST | Pressmeddelande
Restaurangguiden White Guide lanserar Sveriges första rikstäckande mat- och dryckeskalender i samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Den digitala kalendern gör det enklare att hitta fram till Sveriges småskaliga mat- och dryckeshantverkare på landsbygden.
LRF om vårbudgeten – större satsningar krävs inför 202515.4.2024 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under måndagen (15/4) presenterade Regeringen vårändringsbudgeten för 2024. Inga större nyheter för LRF:s medlemsföretag annonserades i anslagsökningarna om netto 17,3 miljarder. ”Vi förväntar oss betydligt mer omfattande satsningar i höstbudgeten inför 2025”. Säger Palle Borgström, förbundsordförande på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).
Enskilda vägar säkrar maten och energi – även i framtiden?15.4.2024 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
Idag behöver Sverige landsbygdens enskilda vägar för att säkra att det finns mat på bordet och energi till de svenska hemmen. Nio av tio lantbrukare i Sverige bedriver sin verksamhet längs en enskild väg och 90 procent av alla skogstransporter börjar där. Men ingen vet hur länge Sverige kan lita på dagens enskilda vägar. Det framkommer i Trafikverket inriktningsunderlag inför kommande infrastrukturproposition. Regeringen behöver i kommande infrastrukturproposition säkerställa den potentiella säkerhetsrisk som finns när det saknas data på dagens, och därmed framtidens, tillstånd för Sveriges största vägnät.
Gensaxen - ett konkurrenskraftigt verktyg i växtförädlingen12.4.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Om gensaxen Crispr/Cas9 får grönt ljus i EU, kommer fler forskare och växtförädlare att kunna utveckla så kallade genomredigerade sorter av grödor, som på olika sätt bidrar till en mer hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i Europa, snabbare och med högre precision.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum