Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Kvinnor, unga och personer med utländsk bakgrund sticker ut i statistiken över nyföretagande

Dela

Pandemiåret 2020 bjöd på en fortsatt uppgång i antal nystartade företag. Största relativa ökningen stod kvinnor i bygg- och anläggningsbranschen och personer med utländsk bakgrund för.

Peter Frykblom, avdelningschef på Tillväxtanalys
Peter Frykblom, avdelningschef på Tillväxtanalys

Den totala uppgången i antal nystartade företag var 10 procent. Andelen nystartade företag ledda av kvinnor ligger sedan många år kvar på en stabil nivå om 32 procent.

– Den största relativa ökningen av företag ledda av kvinnor skedde i en bransch med förhållandevis få kvinnor, bygg och anläggning. Där var ökningen 40 procent, säger Peter Frykblom, avdelningschef på Tillväxtanalys och fortsätter.

– Ökningen av nystartade företag bland utlandsfödda och de med utlandsfödda föräldrar var dubbelt så hög som bland dem med svensk härkomst, 16 procent jämfört med 8 procent. Särskilt stora ökningar, 25 till 30 procent, skedde inom handel, bygg och anläggning samt tillverkning.. 

– Antalet nystartade företag ökade inom samtliga ålderskategorier. Störst ökning, 14 procent, ser vi bland personer i den yngsta kategorin, 30 år eller yngre, säger Peter Frykblom.

Den minst jämställda branschen när det gäller nyföretagande är handel med reparation av motorfordon. Där leds 91 procent av de nystartade företagen av en man. Uppdelat på län ligger Gotland och Jämtland i topp när det gäller antalet nya företag ledda av kvinnor, 42 respektive 35 procent.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Peter Frykblom, avdelningschef på Tillväxtanalys
Peter Frykblom, avdelningschef på Tillväxtanalys
Ladda ned bild

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum