Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Nu blir det lättare att hitta gravarna på våra kyrkogårdar

Dela

Svenska kyrkan Västerås gör det nu lättare att hitta till gravarna på våra kyrkogårdar, oavsett om du söker på nätet eller besöker en kyrkogård. Genom att vi anslutit oss till söktjänsten Svenska gravar kan du nu söka i databaser med information om gravar och gravsatta på våra 23 kyrkogårdar i Västerås.

Självklart kan du även söka gravar och gravsatta på ett stort antal kyrkogårdar runt om i Sverige. Databasen har idag information om närmare 3 miljoner gravsatta.

- Vi har anslutit oss för att underlätta för alla som besöker våra kyrkogårdar varje år. Många vet självklart var deras anhörigas gravar ligger. Men det är också vanligt att du som inte själv bor i Västerås men har anhöriga eller vänner som är begravda här behöver hjälp att hitta till graven och då vill vi självklart förenkla så mycket som möjligt. Vi har även anslutit oss till en karttjänst som gör att du som söker i databasen även kan få upp en kartbild över kyrkogården du vill besöka för att enkelt se var graven du söker finns, förklarar Eva Carlin, kyrkogårdschef.

Du hittar databaserna på www.svenskagravar.se men du kan även hitta dem via https://www.svenskakyrkan.se/vasteras/gravratten. Du kan hitta nästan alla gravar på Västerås kyrkogårdar på detta vis.

Efterlängtad tjänst

- Det känns självklart väldigt positivt för oss att veta att vi nu kan erbjuda hjälp och stöd i att hitta till rätt grav dygnet runt. Vi vet att tjänsten också är väldigt efterlängtad av släktforskare, som nu får lättare att hitta informationen de söker, avslutar Eva Carlin.

Självklart kan du även i fortsättningen kontakta kyrkogårdsförvaltningens expedition för att få hjälp med frågor och funderingar. Du når dem på 021-81 40 00 på vardagar mellan kl. 10-15. Vi har lunchstängt mellan kl. 12.30-13.15. Det går också bra att maila: vasteras.kyrkogardsforvaltning@svenskakyrkan.se

För mer information

Kontakta kyrkogårdschef Eva Carlin, 021-10 76 18 eller eva.carlin@svenskakyrkan.se

Kommunikationschef Ulrika Säfström Sunnerfelt, 021-10 76 13 eller ulrika.sunnerfelt@svenskakyrkan.se

Faktaruta

Svenska gravar är en internetbaserad söktjänst för nationell sökning av gravsatta på 72 kyrkogårdsförvaltningar runt om i Sverige. Här har allmänheten och andra intressenter kostnadsfri tillgång till att söka i databaser med information om närmare 3 miljoner gravsatta.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Regnbågskatedralen i hjärtat av Västerås14.6.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kanske har du sett regnbågsflaggan vaja i flaggstången utanför Västerås domkyrka? Traditionellt uppmärksammas officiella dagar som synliggör hbtqi-frågor just genom flaggning med nämnda symbol, men Västerås domkyrka med domkyrkokaplan Peter Forsberg i spetsen arbetar för att regnbågen ska få lysa i och över katedralen på fler sätt, och särskilt välkomna den, som kanske inte ens vet att hen kan finna sin plats i kyrkan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum