ManpowerGroup

Ny kartläggning: 1,6 gånger fler arbetslösa än jobbtillfällen i Östergötland

Dela

I Östergötland uppgick matchningsgapet till 1,6 arbetslösa per ledigt jobb under det första kvartalet 2022. Det visar en ny kartläggning av Manpower, baserad på statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB).

– Det behövs kraftåtgärder för att minska gapet mellan arbetslösa och de företag i Östergötland som lider av kompetensbrist – det är viktigt för hela samhället, men inte minst för individen. Att ha ett jobb förändrar människors liv, det ger möjlighet att försörja sig själv och kan ge mening och utveckling, säger Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning. 

Antalet arbetslösa i hela Sverige uppgick till 449 100 personer under det första kvartalet 2022, medan antalet lediga jobb var 184 866 – det visar statistik från SCB. Det betyder att det fanns drygt 2,4 gånger så många arbetslösa som jobbtillfällen. Det är en minskning jämfört med föregående kvartal, då matchningsgapet på riksnivå var 3,2.  

I Östergötland var 21 800 personer arbetslösa under första kvartalet medan antalet jobb var 13 364, vilket ger ett matchningsgap på 1,6 i länet – mindre än rikssnittet. Det är en minskning jämfört med föregående kvartal, då matchningsgapet i länet var 2,6. I Södermanlands län är läget svårast – där gick det 7,6 gånger så många arbetslösa på varje jobbtillfälle under första kvartalet. Västerbotten hade det lägsta matchningsgapet, med 1,2 arbetslösa per ledigt jobb. 

– Fler företag som lider av kompetensbrist behöver samarbeta med matchningsaktörerna – för det är ofta så att kompetensen faktiskt finns, men att matchningen mellan företag och individen inte funkar. Det kan till exempel bero på den arbetssökandes oförmåga att förmedla sina kunskaper eller att företaget inte vet var de ska leta, säger Lena Molin. 

Matchningsgapet är en kartläggning från Manpower Matchning, som syftar till att uppmärksamma gapet mellan arbetslösa och företagen som lider av kompetensbrist. Enligt ManpowerGroups undersökning Talent Shortage 2021 så uppger totalt tre av fyra svenska arbetsgivare, 76 procent, att de har svårt att hitta rätt kompetens. 

 
För mer information, kontakta gärna: 
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43 
helene.belin@manpowergroup.se 
 

Om statistiken 
Statistiken är hämtad från Statistiska Centralbyråns (SCB) data Aggregerad matchning (M1) Lediga jobb och arbetslösa efter regionsom redovisas kvartalsvis. Statistiken bygger på SCB:s Konjunkturstatistik över vakanser (KV) respektive Arbetskraftsundersökningarna (AKU). För mer information om respektive undersökning, se www.scb.se/kv och www.scb.se/aku. Med definitionen arbetslösa avses personer som var utan arbete under referensveckan men som sökt arbete under de senaste fyra veckorna och kunde arbeta referensveckan eller börja inom 14 dagar från referensveckans slut. Med definitionen lediga jobb avses pågående rekryteringar på företaget/arbetsstället vid referenstidpunkten. 

 

Om undersökningen Talent Shortage 
ManpowerGroups kompetensbristundersökning Talent Shortage baseras på intervjuer med mer än 45 000 arbetsgivare i 43 länder. I Sverige genomfördes 1 000 intervjuer 2021. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lena Molin, Operativ chef, Manpower Matchning
Lena Molin, Operativ chef, Manpower Matchning
Ladda ned bild

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup

ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi bidrar genom att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2022 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för trettonde året. I Sverige har vi omkring 5 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 18 000 personer i jobb i Sverige.Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Ny jobbprognos: Stiltje på arbetsmarknaden i telekom- och kommunikationsbranscherna i början av året11.1.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Arbetsgivarna i telekom- och kommunikationsbranscherna förväntar sig en oförändrad sysselsättning inför det första kvartalet 2023. Det skiljer sig markant från den genomsnittliga sysselsättningsprognosen för alla branscher, som ligger på +23 procent. Samtidigt är det stor skillnad mellan prognoserna för olika branscher och regioner, visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.

Fortsatt starka anställningsplaner för bank-, finans- och fastighetsbranscherna under Q111.1.2023 07:55:00 CET | Pressmeddelande

Arbetsgivarna i bank-, finans- och fastighetsbranscherna förväntar sig en sysselsättningsprognos på +35 procent inför det första kvartalet 2023, vilket är högre än riksgenomsnittet på +23 procent och den näst högsta prognosen av alla branscher. Samtidigt är det stor skillnad mellan prognoserna för olika branscher och regioner, visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.

Ny jobbprognos: Inbromsning för arbetsmarknaden i norra Sverige i starten av året10.1.2023 08:20:00 CET | Pressmeddelande

Arbetsgivarna i Norra Sverige förväntar sig en sysselsättningsprognos på +15 procent inför det första kvartalet 2023, vilket innebär en minskning med 17 procentenheter jämfört med förra kvartalets starka prognos. Norra Sveriges jobbprognos inför det första kvartalet är lägre än riksgenomsnittet på +23 procent. Generellt är det stor skillnad mellan prognoserna för olika branscher och regioner, visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.

Försiktig start på 2023 för arbetsmarknaden i Östra Götaland10.1.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Arbetsgivarna i Östra Götaland förväntar sig en sysselsättningsprognos på +12 procent inför det första kvartalet 2023, vilket innebär en minskning med 19 procentenheter jämfört med förra kvartalets starka prognos. Östra Götalands jobbprognos är rejält lägre än riksgenomsnittet på +23 procent. Generellt är det stor skillnad mellan prognoserna för olika branscher och regioner, visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum