Schibsted

Ny podd med Dick Harrison – djupdyker i historiska mord

Dela

Ett blodigt juldagsattentat på Italiens ambassad i Stockholm. En seriemördande präst i Värmland. Ett våldtäktsoffer som hämnas sin förövare – med döden. Det är några av fallen som lyfts fram i nya podden ”Harrisons historiska brott”. Svenska Dagbladet-profilen Dick Harrison berättar i fem avsnitt om några av historiens mest fascinerande vintermord. Temat är ”Röd snö”.

Dick Harrison aktuell med ny historisk podd på SvD på temat Röd snö.
Dick Harrison aktuell med ny historisk podd på SvD på temat Röd snö.

De första två avsnitten släpps båda redan på måndag, julafton. Där tar Dick Harrison upp två dramatiska händelser som få svenskar i dag minns eller ens hört talas om, trots att de på sin tid skakade om vårt samhälle.

”Ambassadmordet på Djurgården” är berättelsen om ett brutalt knivattentat mot Italiens ambassadör Alberto Bellardi Ricci mitt under julfirandet 1947.

”Hon mördade sin våldtäktsman” porträtterar finlandssvenska Margit Törnudd, som dödade en man som förgripit sig på henne sexuellt, en kriminalhistoria med #metoo-förtecken från 1920-talets Finland.

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och ett välkänt ansikte för Svenska Dagbladets läsare. Han har under temat ”Röd snö” valt ut historiska händelser som alla har det gemensamt att de säger något om den tid då de ägde rum.

− Det handlar om att plocka fram mänskliga erfarenheter ur det förflutna. Brotten är inte utvalda för sin sensationsmättnads skull, utan för att de säger något om samhället, om sociala relationer, om kön, om krig. Om det som har präglat folk förut men som vi har glömt i dag, säger Dick Harrison.

För Svenska Dagbladet är satsningen på historiska poddar ett naturligt steg i erbjudandet till sina läsare.

– Dick Harrison är en av Svenska Dagbladets allra populäraste profiler och en fantastisk berättare. Vi ser att podcasts blir en allt viktigare mediekanal och att den lämpar sig väldigt väl för storytelling. Därför är det roligt att kunna ge de här fascinerande kriminalmysterierna som en julklapp till våra läsare, säger SvD:s tillträdande t f publisher Anna Careborg.

Första och andra avsnittet av ”Harrisons historiska brott” publiceras på julafton hos Acast, Itunes, Spotify och i andra podcast-appar. Podden går även att hitta på SvD.se. De övriga avsnitt som är planerade heter “Giftblandarprästen”, ”Vem dödade kung Sverker?” och ”von Sydowska morden”.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Anna Careborg, tillträdande t f publisher, SvD. Tel: 08-13 50 00. E-post: anna.careborg@svd.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dick Harrison aktuell med ny historisk podd på SvD på temat Röd snö.
Dick Harrison aktuell med ny historisk podd på SvD på temat Röd snö.
Ladda ned bild
Anna Careborg
Anna Careborg
Ladda ned bild

Om

Schibsted
Schibsted
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

08 - 725 25 00https://www.schibsted.com

Shaping the media of tomorrow. Today.

Schibsted Media kombinerar en lång och stolt publicist-tradition, som sträcker sig ända från 1800-talet, med digital innovation och entreprenörskap. Verksamheten inkluderar bland annat bolag som Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Lendo, Prisjakt och TV.nu.

Följ Schibsted

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schibsted

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum