Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Regnbågskatedralen i hjärtat av Västerås

Dela

Kanske har du sett regnbågsflaggan vaja i flaggstången utanför Västerås domkyrka? Traditionellt uppmärksammas officiella dagar som synliggör hbtqi-frågor just genom flaggning med nämnda symbol, men Västerås domkyrka med domkyrkokaplan Peter Forsberg i spetsen arbetar för att regnbågen ska få lysa i och över katedralen på fler sätt, och särskilt välkomna den, som kanske inte ens vet att hen kan finna sin plats i kyrkan.

Foto: Peter Forsberg
Foto: Peter Forsberg

– Det handlar inte om att utesluta andra – utan att arbeta synligt och inkluderande särskilt för de grupper som historiskt sett marginaliserats. Vi som kyrka ”vet” att dessa grupper har en självklar plats i gemenskapen, men generellt sett har vi bristande kunskap kring komplexiteten och vad det faktiskt innebär i praktiken – för oss, säger Peter.

Att Svenska kyrkan är öppen för alla är inga konstigheter. Men att uttrycket ”alla” faktiskt inte räcker för att den som identifierar sig som hbtqi faktiskt ska känna sig inkluderad och välkommen är inte allmänheten alltid införstådd med.

– Den som tillhör normen kan inte föreställa sig hur det känns att aldrig omnämnas, benämnas vid fel pronomen och att alltid känna en osäkerhet kring om en faktiskt är välkommen eller inte.

Vad är då en Regnbågskatedral?

– Det är en helhet, med flera beståndsdelar, berättar Peter. Självklart kommer vi för det första fortsätta flagga vid speciella dagar som uppmärksammar hbtqi-frågor. Utöver det firar vi Gudstjänst i regnbågens alla färger regelbundet över året, istället för som tidigare bara en gång i samband med Pride.

Idag finns redan en grupp för regnbågskonfirmander och en regnbågsungdomsgrupp men Peter menar att det behövs mer.

– Kanske viktigast av allt för Regnbågskatedralen är att arbeta för att skapa fler trygga rum och mötesplatser för hbtqi-personer – i alla åldrar. Särskilt unga vuxna inom hbtqi-communityt har i Västerås ingenstans att ta vägen. Den som tillhör den här gruppen behöver, precis som alla andra människor, få möta varandra, sig själv och Gud utan rädsla att bli ifrågasatt eller hånad, och någonstans få tillhöra normen. Målsättningen är att kyrkan ska kännas trygg och självklar för dig, oavsett om du är trans, queer, gay, bi, hetero eller annat.

Läs mer om Svenska kyrkan Västerås arbete för allas lika värde!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Peter Forsberg
Foto: Peter Forsberg
Ladda ned bild
Domkyrkokaplan Peter Forsberg. Foto: Henrik Mill
Domkyrkokaplan Peter Forsberg. Foto: Henrik Mill
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum