Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Säkerhetskontroll av gravstenar på Östra kyrkogården

Dela

Vecka 41 genomförs en säkerhetskontroll av gravstenar på Östra kyrkogården. Kyrkogårdar är en allmän plats som ska vara trygg att vistas på. Därför måste vi enligt lag regelbundet kontrollera att gravstenarna uppfyller säkerhetskraven.

Säkerhetskontroll av gravstenar. Fotograf: Linda Mickelsson/IKON
Säkerhetskontroll av gravstenar. Fotograf: Linda Mickelsson/IKON

Vecka 41 genomförs en säkerhetskontroll av gravstenar på Östra kyrkogården. Kyrkogårdar är en allmän plats som ska vara trygg att vistas på. Därför måste vi enligt lag regelbundet kontrollera att gravstenarna uppfyller säkerhetskraven. Några av kraven hittar du nedan:

  • Gravstenen får inte luta för mycket
  • Gravstenen ska tåla ett tryck av 35 kg

En gravrätt är en privat egendom. Om en gravsten inte uppfyller säkerhetskraven, märks den upp och vi kontaktar gravrättsinnehavaren via brev. Om någon gravsten bedöms vara en stor säkerhetsrisk kommer den att läggas ned på marken för att undvika olycksfall.

Mer information om provning av gravsäkerhet hittar du på SKKF:s webbplats

Säkerhetskraven utfärdas av Centrala Gravvårdskommittén: https://skkf.se/cgk

Har du några frågor: Kontakta Eva Carlin, t f kyrkogårdschef, Västerås Pastorat, 021-107618.

Nyckelord

Bilder

Säkerhetskontroll av gravstenar. Fotograf: Linda Mickelsson/IKON
Säkerhetskontroll av gravstenar. Fotograf: Linda Mickelsson/IKON
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Nu finns julhälsningar att hämta för alla som önskar ett ljus i mörkret11.12.2020 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Advent och jul är högtider som många människor förknippar med besök i våra kyrkor. Det är också en tid på året när många människor behöver stöd i tillvaron. Som en del av våra aktiviteter för att förmedla en känsla av tro, hopp och kärlek när mörkret är som störst har vi tagit fram julhälsningar. Dessa kan hämtas på tre sätt, antingen via någon av våra öppna kyrkor, enligt överenskommelse med din församling eller via Stadsmissionens Second Hand-butik. Du ser när kyrkorna är öppna via www.svenskakyrkan.se/vasteras

Nya åtgärder inom Svenska kyrkan Västerås utifrån kommande förbud mot offentliga sammankomster med fler än 8 personer som väntas inträda den 24 november utifrån Covid-19-pandemin17.11.2020 16:36:23 CET | Pressmeddelande

Den oroväckande ökningen av bekräftade Covid-19-fall i Västerås och det kommande förbudet mot offentliga sammankomster gör att Svenska kyrkan Västerås nu måste införa ytterligare förändringar i vår verksamhet. Vi måste, som resten av samhället, vara lojala mot beslutet och anpassa oss för att bidra till en minskad smittspridning i samhället.

Så agerar Svenska kyrkan Västerås för att minska smittspridningen12.11.2020 14:24:36 CET | Pressmeddelande

Covid-19-pandemin påverkar oss alla. Den oroväckande ökningen av bekräftade Covid-19-fall i Västerås och de nya lokala allmänna råden gör att Svenska kyrkan Västerås nu måste införa förändringar i vår verksamhet för att bidra till en minskad smittspridning i samhället. De lokala allmänna råden för Västmanland gäller under fyra veckor, från den 12 november till och med den 10 december, men kan komma att förlängas beroende på hur situationen utvecklas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum