Schibsted

Schibsted News Media passerar två miljarder fjärde kvartalet

Dela

En positiv digital intäktsutveckling tillsammans med god kostnadskontroll bidrog till att omsättningen för Schibsteds nyhetsmedier växte med fem procent och landade på över två miljarder norska kronor, med en vinstmarginal på 14 procent, under det fjärde kvartalet 2020.

Schibsteds affärsområde News Media levererar ett starkt sista kvartal 2020.
Schibsteds affärsområde News Media levererar ett starkt sista kvartal 2020.

– Både de senaste kvartalssiffrorna och hela 2020 blev bättre än vi vågat hoppas, under ett minst sagt extraordinärt år. Resultatet beror på ett starkt engagemang och ökad betalningsvilja för våra nyhetsprodukter, bra kostnadskontroll och en fantastisk insats från våra medarbetare, säger Siv Juvik Tveitnes, EVP för Schibsted News Media.

Intäkterna för Schibsted som koncern landade på 3 620 MNOK (3 316 MNOK) under det fjärde kvartalet, en ökning med 4 procent* jämfört med motsvarande kvartal föregående år, och resultatet (EBITDA) ökade med 45 procent till 665 MNOK (460 MNOK). Affärsområdet News Media, där bland annat Aftonbladet och Svenska Dagbladet ingår, stod för 2,0 miljarder norska kronor av den totala omsättningen.

Fortsatt stark tillväxt för digitala prenumerationer, både i volym och engagemang per användare, bidrog till 22 procent** i ökade digitala prenumerationsintäkter för News Media jämfört med samma kvartal förra året. Samtidigt växte prenumerationsintäkterna totalt sett för affärsområdet med 9 procent**.

Även den digitala annonsmarknaden fortsatte visa betydande förbättringar under fjärde kvartalet, där intäkterna i Sverige ökade med 1 procent** jämfört med samma kvartal föregående år. Särskilt marknaden för stora nationella aktörer och segmentet FMCG visade positiva signaler och bidrog till tillväxten. I Sverige kompenserade de tillfälliga distributions- och redaktionsstöden till viss del vårens omfattande intäktstapp till följd av coronapandemin.

– Både Aftonbladet och Svenska Dagbladet har stärkt sina nyhetspositioner under året. Jag är väldigt stolt över hur medarbetarna jobbat för att leverera inom samhällsuppdraget i en tid när informationsbehovet kanske varit större än någonsin, säger Siv Juvik Tveitnes.

Aftonbladet har under året sett en ökad betalningsvilja för journalistiken med tillväxt i digitala prenumerationsintäkter och under andra halvåret en återhämtning till mer normala nivåer på annonsmarknaden. Tillsammans med väsentligt lägre kostnader för kvartalet gör Aftonbladet ett starkt fjärde kvartal. Sammantaget ökade intäkterna för Aftonbladet under kvartalet med 3 procent till 416 MSEK (404 MSEK)

– Att Aftonbladet nu går ut starkare i fjärde kvartalet 2020 jämfört med motsvarande kvartal 2019 är en helt fantastisk bedrift och inget vi trodde var möjligt när pandemin slog till mot annonsmarknaden i våras, säger Siv Juvik Tveitnes.

Aftonbladets relation med läsarna har aldrig varit starkare än nu. I november noterades ett nytt rekord, 3,98 miljoner i total daglig räckvidd och Aftonbladets livechatt om corona har under året haft omkring en halv miljard besök och över 500 000 läsarinteraktioner, en fördjupning i relationen till läsarna som saknar motstycke.

Aftonbladets positionen inom live-TV har också stärkts. Aftonbladets bevakning av USA-valet lockade flest tittare av alla svenska medier online, med strax över 7,6 miljoner startade strömmar, enligt MMS.

Även Svenska Dagbladet ser ett kraftigt ökat intresse för tidningens journalistik under 2020. Det digitala engagemanget hos SvD:s prenumeranter ökade under året med 35 procent och de digitala prenumerationsintäkterna fortsatte att öka. Också prenumerationsintäkterna från papperstidningen steg under året, detta på en vikande marknad.

– Svenska Dagbladet är sedan 2019 inne i en spännande förändringsprocess mot en ny position, jag är glad att det arbetet har kunnat fortsätta under året tack vare en kombination av god kostnadskontroll och ännu mer engagerade läsare. Sammantaget ger det här ett mycket gott resultat för Svenska Dagbladet, säger Siv Juvik Tveitnes.

SvD har under året genomfört flera strategiska satsningar och rekryteringar, bland annat för att stärka politikbevakningen. Inom kort lanserar SvD dessutom en ny daglig nyhetspodd som fördjupar dagens viktigaste fråga, samt en helt ny sajt som fullt ut ska svara mot läsarnas behov och krav på en modern tidning online.

*Justerat för valutaförändringar
**Justerat för valutaförändringar och sålda verksamheter där förekommer

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Schibsteds affärsområde News Media levererar ett starkt sista kvartal 2020.
Schibsteds affärsområde News Media levererar ett starkt sista kvartal 2020.
Ladda ned bild
Siv Juvik Tveitnes, EVP för Schibsted News Media. Foto: Caroline Roka.
Siv Juvik Tveitnes, EVP för Schibsted News Media. Foto: Caroline Roka.
Ladda ned bild

Om

Schibsted
Schibsted
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

08 - 725 25 00https://www.schibsted.com

Rethinking things since 1839

Schibsted kombinerar en lång och stolt publicist-tradition, som sträcker sig ända från 1800-talet, med digital innovation och entreprenörskap. Verksamheten inkluderar bland annat bolag som Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Lendo, Prisjakt och TV.nu.

Följ Schibsted

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schibsted

Premiär! Omni Ekonomi tar över aktieprogrammet och succén #Uppesittarkväll22.2.2021 12:00:00 CETPressmeddelande

Omni Ekonomi tar över och sänder #Uppesittarkväll med start nu på onsdag. Precis som tidigare kommer programmet att sändas kvällen före löning varje månad med aktieprofilerna Albin Kjellberg och Nicklas Andersson som programledare. "Det känns naturligt att Omni Ekonomi tar över programmet. Vi är ju destinationen för alla som älskar aktier och sparande", säger Henrik Danielsson, redaktör på Omni Ekonomi och nu även redaktör för #Uppesittarkväll.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum