UR uppfyller sitt public service-uppdrag – För SR och SVT finns brister
Granskningsnämnden har nu granskat hur väl public service-företagen uppfyller de krav som regeringen ställt på dem för 2020. Nämnden bedömer att Sveriges television (SVT) och Sveriges radio (SR) i stort uppfyller kraven men att det finns vissa brister. Utbildningsradion (UR) uppfyller däremot kraven till fullo.
Granskningsnämnden har bedömt public service-företagens redovisningar för 2020, som också var det första året i en ny period för sändningstillstånd 2020–2025.
Nämnden bedömer att UR uppfyller sitt uppdrag till fullo för tredje året i rad. SR och SVT uppfyller uppdraget i stort, men det finns brister.
- SR har endast delvis uppfyllt villkoret att redovisa nyckeltal som visar produktivitet. SR har inte heller visat att kravet på att prioritera tillgängligheten till program för unga med funktionsnedsättning är uppfyllt.
- SVT har inte redovisat fullt ut vilket sponsringsbidrag företaget mottagit i samband med den internationella sändningen av Melodifestivalen. Därför har SVT endast delvis uppfyllt kraven på att redovisa sponsringsbidrag samt intäkter vid sidan av avgiftsmedel.
När det gäller regeringens särskilda tillgänglighetskrav på SVT och UR att bland annat texta och tolka program bedömer nämnden att företagen har uppfyllt dessa 2020.
Bakgrund
Granskningsnämnden bedömer varje år om public service-företagen SR, SVT och UR uppfyllt sina uppdrag från regeringen. Det rör sig bland annat om krav på ekonomisk effektivitet, att företagen ska spegla hela landet och sända program på olika språk och för olika målgrupper. Bedömningarna görs i efterhand och utgår från företagens public service-redovisningar.
Årets bedömning är den första i den nya tillståndsperioden 2020–2025. Det är regeringen som beslutar om nya sändningstillstånd och medelsvillkor för SR, SVT och UR. I de nya villkoren för tillstånden finns ett flertal nyheter – bland annat att programföretagen får tillgodoräkna sig programverksamhet på internet vid uppfyllandet av innehållskraven. Regeringen beslutade även om krav på tillgänglighet till tv-sändningar för personer med funktionsnedsättning för SVT och UR för 2020–2022.
Besluten hittar du längst ned på sidan. Du kan även söka efter dem på myndighetens webbplats.
Nyckelord
Kontakter
Gustav Aspengren
Tel:08-58007009gustav.aspengren@mprt.seDokument
Länkar
Om
Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.
Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.
Följ Myndigheten för press, radio och tv
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv
MPRT släpper ny rapport om förändringar i mediepolitiken27.12.2022 13:49:50 CET | Pressmeddelande
Medieområdet är i konstant förändring. Nya tjänster skapas och driver på ett förändrat mediebeteende. Idag publicerar Myndigheten för press, radio och tv sin årliga rapport Mediepolitik 2022 som är en del av rapportserien Medieutveckling. Rapporten beskriver hur lagstiftningen förändras inom medieområdet för att anpassas till utvecklingen.
Studio Ett fälls för partiskhet gällande filmen Sabaya22.12.2022 11:29:19 CET | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller ett inslag om dokumentärfilmen Sabaya i Sveriges Radios Studio Ett. Nämnden konstaterar att filmens regissör inte fick möjlighet att bemöta kritik som riktades mot honom.
MPRT lämnar förslag på framtida villkor för kommersiell radio21.12.2022 13:29:14 CET | Pressmeddelande
Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har idag - i två rapporter - redovisat sitt uppdrag till regeringen om villkoren för kommersiell radio på längre sikt. MPRT lämnar förslag på framtida villkor för kommersiell radio och har kartlagt och analyserat digitalradioutvecklingen i Europa och marknaden för digitalradio i Sverige.
MPRT följer upp tillgängligheten i play-tjänster20.12.2022 13:33:26 CET | Pressmeddelande
Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har följt upp tillgängligheten till tv-sändningar och play-tjänster (beställ-tv). Årets uppföljning visar att alla play-tjänster har uppfyllt kraven.
Nyhetsmedier spelar en viktig roll i det svenska samhället16.12.2022 11:42:47 CET | Pressmeddelande
Det finns ett stort intresse för att ta del av nyheter i Sverige. Trots konkurrensen från ett ökat medieutbud förblir vanan att ta del av nyheter relativt intakt. Sättet man gör det på har dock förändrats. Myndigheten för press, radio och tv:s nya rapport Svenska nyhetsvanor 2022 ger en samlad bild av våra nyhetsvanor. Den visar på en gradvis rörelse från papper och tablå till digitala nyhetsmedier.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum