Akavia

Medlem i Akavia fick rätt i domstol

Dela

En jurist som i fyra år krävt att få sin provisionslön utbetalt fick till slut rätt. Arbetsdomstolen har nu beslutat att inte pröva arbetsgivarens överklagande av tingsrättens dom, som helt gick på medlemmens linje. – Vi är nöjda med att ha gjort skillnad för medlemmen, säger Arne de Lange, ansvarigt ombud och förbundsjurist på Akavia.

– Vi hoppas att vår modiga medlem blir förebild för andra jurister, säger Arne de Lange, förbundsjurist  på Akavia
– Vi hoppas att vår modiga medlem blir förebild för andra jurister, säger Arne de Lange, förbundsjurist på Akavia

Sedan 2015 hade Akavias medlem varit anställd som biträdande jurist/advokat hos en advokatbyrå i västra Sverige. Utöver en grundlön hade han enligt anställningsavtalet rätt till provision. Men sommaren 2016 kunde han konstatera att bara en del av provisionen betalats ut. Så blev även fallet 2017 och 2018. Dåvarande Jusek, idag Akavia beviljade medlemmens ansökan om rättshjälp.

– Vi bedömde att vi hade tillräckligt på fötterna för att kunna driva fallet. I december 2018 stämde vi byrån på 244 000 kr, säger Arne de Lange som tillsammans med Jens Jansson på Akavia, biträtt medlemmen. 

När fallet kom till tingsrätten hade medlemmen sin bevisning i form av sitt anställningsavtal och en mycket detaljerad tidredovisning. Byrån hävdade att medlemmen ville ha betalt för bland annat arbete som delägaren hade utfört. När dom föll i oktober 2020 gick tingsrätten på arbetstagarens linje. Byrån tvingades betala uteblivna provisioner samt samtliga Akavias rättegångskostnader.

– Vi hoppas att vår modiga medlem blir förebild för andra jurister. Det här fallet visar att det lönar sig att stå på sig när arbetsgivaren inte lever upp till ingångna avtal.

En begäran om överklagande från arbetsgivarens sida avslogs nyligen av Arbetsdomstolen.

– Jag vill tacka Akavia för mycket professionell och engagerad hjälp. Rättshjälp är en viktig del av medlemskapet i Akavia och en trygghet för den enskilda medlemmen när man hamnar i en situation som man inte räknat med, säger medlemmen som idag arbetar hos en annan arbetsgivare.

Fakta: Rättshjälp
Om tvisten med arbetsgivare inte går att lösa kan medlem i Akavia ansöka om rättshjälp från förbundet för att få saken prövad i domstol eller skiljenämnd. Rättshjälpen innebär att en förbundsjurist företräder medlem utan kostnad hela vägen i processen. Vid en eventuell förlust svarar Akavia för samtliga rättegångskostnader. Rättshjälpen innefattar dock inte kostnader för skiljeförfarande eller skadestånd som medlem själv döms att betala till arbetsgivaren.

Nyckelord

Kontakter

Torbjörn Askman

070-255 27 69

torbjorn.askman@akavia,se

Bilder

– Vi hoppas att vår modiga medlem blir förebild för andra jurister, säger Arne de Lange, förbundsjurist  på Akavia
– Vi hoppas att vår modiga medlem blir förebild för andra jurister, säger Arne de Lange, förbundsjurist på Akavia
Ladda ned bild

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för jurister, ekonomer, samhällsvetare, personalvetare, IT- akademiker och kommunikatörer. Med 130 000 medlemmar är vi näst största förbund inom Saco. Vi arbetar för att akademiker ska få full utväxling på sin utbildning.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum