Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Oersättlig ljusplåt från Badelunda kyrka återlämnas den 26 september

Dela

Våra kyrkor, kyrkogårdar och inte minst kyrkornas konstföremål och inventarier som till exempel tavlor, altarskåp och andra konstföremål, är en stor och viktig del av vårt kulturarv. Ett sådant oersättligt föremål, en ljusplåt tillverkad på 1600-talet, stals 2015 från Badelunda kyrka men har nu hittat hem. Välkommen att delta i en återlämningsceremoni, kl. 15.00 den 26 september i Badelunda kyrka för att höra den spännande historien.

Magnus Green och Ulrika Bergström, foto: Per-Erik Lindbäck
Magnus Green och Ulrika Bergström, foto: Per-Erik Lindbäck

Ljusplåten återlämnas tack vare ett mångårigt, väl utbyggt samarbete mellan Svenska kyrkan Västerås, Nationella operativa avdelningen, NOA inom Polisen samt ofta experten Magnus Green.

Kyrkans kulturskatter riskerar att falla i orätta händer då många kyrkliga föremål har ett stort värde på antikmarknaden och riskerar att försvinna utomlands. Något som är vanligare än man tror men som också motverkas genom goda samarbeten med till exempel Polisen, auktionshus och experter på kyrkliga föremål.

- För att finna försvunna föremål krävs insatser från flera inblandade och det förutsätter också att vi inom Svenska kyrkan dokumenterar våra inventarier. Sedan behöver auktionshus och antik- och konsthandlare vara noggranna med bakgrundskontroll av föremål, säger John Rothlind, kulturarvssamordnare, Svenska kyrkan Västerås.

En viktig samarbetspartner är polisen och då framför allt NOA, Nationella operativa avdelningen, som ansvarar för kulturarvsbrott. Här finns ett gott samarbete mellan Svenska kyrkan Västerås och NOA.

- För oss på NOA är det av största vikt att samarbeta brett för att lösa brott, säger Ulrika Bergström, NOA.

Ljusplåten lämnades in till ett auktionshus av en ägare som köpt den i god tro på en loppis, Auktionshuset anlitade den externe experten Magnus Green, som direkt misstänkte att ljusplåten var stulen och därför kontaktade John Rothlind, som har stor erfarenhet av att utreda stölder av kyrkliga föremål, såväl nationellt och internationellt.

John kunde snabbt konstatera att det handlade om en ljusplåt som stulits från Badelunda kyrka och är glad över det gemensamma detektivarbetet. Svenska kyrkan Västerås är noggranna med att registrera inventarier i Sacer, Svenska kyrkans digitala inventarieregister, och uppgifterna där bevisade att det verkligen handlade om ljusplåten i fråga.

- Svenska kyrkan Västerås engagerades tidigt i det nationella arbetet med att identifiera, spåra och återföra stulna kyrkliga inventarier. Nu är det förstås en särskild glädje att vi gemensamt kunnat se till att ett föremål från en av våra egna kyrkor hittat hem, säger John Rothlind.

- Det är tillfredsställande att något som har varit förlorat har återfunnits, säger Magnus Green.

- Det känns viktigt att visa på lyckliga slut för de föremål som får denna möjlighet och det goda resultat som nås när kompetens och samverkan mellan olika aktörer verkligen fungerar som allra bäst, säger Ann-Catrin Johansson, nationell kulturarvshandläggare inom Svenska kyrkan.

Vid ceremonin i Badelunda kyrka den 26 september kl. 15.00 medverkar bland annat Ulrika Bergström, NOA, Polisen, antikvarie Magnus Green, som är en ofta anlitad expert inom kyrkliga och kulturhistoriska föremål av metall, kulturarvssamordnare John Rothlind samt domprost Daniel Eklund och pastoralområdeschef Karin Tossavainen, Svenska kyrkan Västerås.

För mer information

Kontakta kulturarvssamordnare John Rothlind, Svenska kyrkan Västerås, 021-10 76 17 eller kommunikationschef Ulrika Säfström Sunnerfelt, Svenska kyrkan Västerås, 021-10 76 13.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Magnus Green och Ulrika Bergström, foto: Per-Erik Lindbäck
Magnus Green och Ulrika Bergström, foto: Per-Erik Lindbäck
Ladda ned bild
Ljusplåt Badelunda kyrka. Foto Magnus Green.
Ljusplåt Badelunda kyrka. Foto Magnus Green.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Anhörigdagen – ett stöd för dig som anhörig30.9.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu går Svenska kyrkan Västerås, Västerås Stad och flera intresseorganisationer och föreningar i Västerås samman och anordnar gemensamt en anhörigdag, dvs en dag för de personer som inom familjen, släkten eller vänkretsen hjälper någon som på grund av sjukdom, beroende, ålder eller funktionsnedsättning inte klarar av vardagen på egen hand. Här kan den som är intresserad ta del av bl a föreläsningar, där de medverkande aktörerna delar med sig av sina erfarenheter av situationen som anhörig och berättar mer om sin verksamhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum