Friskis&Svettis

Oroväckande men inte hopplöst med ungas föreningsidrott

Dela

En uppmärksammad färsk rapport från Centrum för idrottsforskning visar att barns föreningsidrottande minskar drastiskt. Det gäller alla åldrar och för både flickor och pojkar. Med en annorlunda ansats har Friskis satsat på barn och unga under en längre period och ser istället att allt fler söker sig till träningen.

– Läget är otroligt allvarligt och det finns nog inte en enda människa som inte håller med om det. Men istället för att ta oss för pannan varje gång sådana här siffror kommer måste vi börja rannsaka oss själva i föreningsidrotten. Vad kan vi göra annorlunda för att locka och behålla våra unga medlemmar?, frågar sig Susanne Jidesten, Friskis&Svettis generalsekreterare.

En av förklaringarna som rapportförfattaren ger till den drastiska nedgången är att idrotten för ungdomar ofta förknippas med tävling. De ungdomar som inte vill tävla eller elitsatsa utan endast träna för att de mår bra av det och det är kul slutar oftast.

– Ungdomar som inte längre vill eller platsar inom idrotten finner sin plats hos oss, i en miljö fri från prestationskrav. Här är det lusten som styr och rörelse måste självklart vara lättillgängligt för alla. Det har varit en framgångsfaktor för oss att unga själva får bestämma när de vill träna och att de får träna på sina egna villkor. Vi vet också att träning i en förening ger positiva bieffekter. Man blir sedd och blir en del av ett sammanhang, som följer med en långt upp i åldrarna, fortsätter Susanne Jidesten.

I flera Friskis-föreningar runt om i landet finns Tonårsinspiratörer. Det är ungdomar med vilja och en nyfikenhet på ledarskap som utbildas av Friskis för att sedan kunna inspirera andra unga till att hitta sin träningslust, men framför allt för att känna sig trygga och bekväma på gymmen. En annan lyckad insats har varit gruppträningar specifikt för tonåringar.

– Även om vi har lyckats locka många unga finns det fortfarande mycket kvar att göra. Vi får nya insikter varje dag som vi tar med oss in i arbete för att fortsätta utveckla Friskis ihop med våra medlemmar. Att bryta utvecklingen av ökat stillasittande och minskat föreningsidrottande för barn och unga är av högsta prioritet för oss på Friskis men det borde också vara det för samhället i stort. Det handlar om folkhälsan, avslutar Susanne Jidesten.För mer information kontakta gärna:Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis, susanne.jidesten@riks.friskissvettis.se, 076-320 32 60

Nyckelord

Kontakter

Om

Friskis&Svettis
Friskis&SvettisFriskis&Svettis har över 575 000 medlemmar fördelade i 160 ideella idrottsföreningar. I Sverige finns 109 föreningar, resterande finns i Norge och övriga Europa.
Runt 14 000 ideella ledare, tränare och övriga funktionärer ser varje vecka till att vi kan erbjuda lättillgänglig och lustfylld träning av hög kvalitet för alla.

Följ Friskis&Svettis

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Friskis&Svettis

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum